Forum Rockmetalshop
Nie do strawienia... - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Literatura (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-literatura)
+--- Wątek: Nie do strawienia... (/thread-nie-do-strawienia)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

- Scully - 07-07-2005

O, ja też próbowałam czytać, strasznie ciężko się brnie, dotarłam może do sceny na plaży, może trochę dalej Wink To, co przeczytałam, podobało mi się, ale tak wielkim wysiłkiem zostało przeryte, że darowałam sobie. Smile

- Kamael - 07-07-2005

Scully napisał(a):O, ja też próbowałam czytać, strasznie ciężko się brnie, dotarłam może do sceny na plaży, może trochę dalej Wink To, co przeczytałam, podobało mi się, ale tak wielkim wysiłkiem zostało przeryte, że darowałam sobie. Smile
Szczerze podziwiam ;D. Ja tylko pamiętam jakąś scenę chyba w barze, to na tych paru początkowych stronach wyczytałem, a przynajmniej próbowałem wyczytać ;D.
Styl, jak dla mnie, odrzucający na kilometr.

- Scully - 07-07-2005

Nooo, styl odrzucający, ale było w tym coś inteligentnego Wink

- Kamael - 07-07-2005

Scully napisał(a):Nooo, styl odrzucający, ale było w tym coś inteligentnego Wink
Ech, szkoda, że ja tego czegoś nie dostrzegłem... Jestem nastawiony całkowicie na nie jeśli chodzi o tą książkę. Może nie całkiem do samej Masłowskiej, bo czytałem jej artykuły w "Lampie" i tam może też nie jest to powalające, ale mimo wszystko pisze jakoś z sensem (w sumie nie wiem czy teraz jeszcze te artykuły się pojawiają, bo od paru miesięcy "Lampy" w rękach nie miałem).

- Blood - 07-09-2005

Pamietam, ze ja w podstawowce nie moglam za nic przeczytac 'W pustyni i w puszczy'. Doszlam chyba do trzeciego rozdzialu... Oraz 'Ksiaze i zebrak'. Nie doczytalam takze 'Pana Tadeusza'. Ale ze mna jest tak, ze niezbyt chetnie czytam to co jest mi narzucone, a lektury sie do tego zaliczaja. Laughing

- Mariusz P. - 07-09-2005

Ja nie doczytałem do końca "Stary człowiek i morze" ,
[to bylo w tym roku] bardzo nudna ksiązka jak dla mnie,
bo choć przeczytałem połowę to zrozumiałem że nic
ciekawego tam się nie zdarzy do konca to przeczytałem
od razu koniec i miałem ją z glowy... Smile

- Blood - 07-09-2005

Tez mi bylo z tym ciezko... za duzo przemyslen staruszka, przynudzalo czasem, ale przeczytalam.

- Scully - 07-09-2005

Masłowska to swoisty ewenement, miewam czasem przebłyski jej stylu, ale trzeba przyznać że to do grzyba podobne: ani ziębi, ani grzeje, ale przyjemne i ciężkostrawne.

Natomiast o wiele bardziej leży mi na żołądku prostackie fantasy bez polotu. Przez to z klasą jeszcze z trudem przemęczę, ale takie buraczane to omijam z daleka. SF królem gatunków...

- Kamael - 07-10-2005

Scully napisał(a):Natomiast o wiele bardziej leży mi na żołądku prostackie fantasy bez polotu. Przez to z klasą jeszcze z trudem przemęczę, ale takie buraczane to omijam z daleka. SF królem gatunków...
Co uważasz za prostackie fantasy? Jakie tytuły przykładowo byś wymieniła?
Mówiąc szczerze SF nie lubię, chyba, że w wykonaniu Jacka Dukaja Wink.

- Miriam - 07-10-2005

Scully napisał(a):Nooo, styl odrzucający, ale było w tym coś inteligentnego Wink

Heh, ja przeczytałam całość (to nie żarty ;P), a inteligentna była jedynie końcówka.

- Kamael - 07-10-2005

Miriam napisał(a):

Heh, ja przeczytałam całość (to nie żarty ;P), a inteligentna była jedynie końcówka.
Nie wierzę, że to nie żarty ;D. Ja wprost podziwiam ludzi, którzy byli w stanie dotrwać do końca.
Dobra, może już koniec z mojej strony pastwienia się nad "Wojną polsko-ruską...".

- Scully - 07-10-2005

Kamael napisał(a):
Scully napisał(a):Natomiast o wiele bardziej leży mi na żołądku prostackie fantasy bez polotu. Przez to z klasą jeszcze z trudem przemęczę, ale takie buraczane to omijam z daleka. SF królem gatunków...
Wszystko niejakiej pani Ursuli LeGuin, Terry`ego Pratchetta {nie bijcie!}, Roberta E. Howarda, Andre Norton.

Po prostu nie znoszę fantasy, i kropka... Kilkakrotne podejścia do tej literatury kończą się w opłakanym stanie - jedyne, co mi się naprawdę podobało to tradycyjnie Tolkien i któraś część Wiedźmina.

- Kamael - 07-10-2005

Scully napisał(a):
Kamael napisał(a):
Wszystko niejakiej pani Ursuli LeGuin, Terry`ego Pratchetta {nie bijcie!}, Roberta E. Howarda, Andre Norton.
Pratchetta też nie lubię, a pozostałych jeszcze niczego nie czytałem.
Cytat:Po prostu nie znoszę fantasy, i kropka... Kilkakrotne podejścia do tej literatury kończą się w opłakanym stanie - jedyne, co mi się naprawdę podobało to tradycyjnie Tolkien i któraś część Wiedźmina.
Więc zabierz się za Dukaja jeśli jeszcze nie znasz... On pisze głównie sf, ale często miesza z fantasy. To mój ulubiony pisarz tego gatunku.

- Scully - 07-11-2005

Kamael napisał(a):
Scully napisał(a):
Kamael napisał(a):
Pratchetta też nie lubię, a pozostałych jeszcze niczego nie czytałem.
Nie masz czego żałować, tylko takie u mnie w biblioteczce, świetnie wychowuje niechęć do gatunku.

Kamael napisał(a):Więc zabierz się za Dukaja jeśli jeszcze nie znasz... On pisze głównie sf, ale często miesza z fantasy. To mój ulubiony pisarz tego gatunku.
Zdam relację Wink

- Kamael - 07-11-2005

Dla mnie jak narazie dobra fantastyka to ta z pod znaku Tolkiena, Sapkowskiego, Kossakowskiej, Dukaja i paru jeszcze polskich pisarzy... Za Le Guin i Norton chciałem się zabrać, ale narazie nie ma jakoś okazji. Zdania są różne, Twoje niezbyt pochlebne, ale to klasyka i wypadałoby mi poznać.