-
metalka_justek - 01-14-2005
mówcie co chcecie ale wszystkie nowele typu silaczka czy mendel gdański wykończą nas wszystkich, a już szczególnie te pełne opisów....
jedyna lekturą której nie umiałam przeboleć jak narazie to w pustyni i w puszczy, a tak to nawet tadeusza i krzyżaków mam za sobą(hehe)
-
Tuomasss - 01-15-2005
Osobiście nie trawię Sienkiewicza, drażni mnie jego styl, postacie jakie tworzył itd. i zgadzam się, że większość lektur w liceum to koszmarne nudy.
tak na prawdę to podobał mi się tylko "mistrz i małgorzata" Bułhakowa. książka ma klimat, wciąga i czyta się jednym tchem, aż żal mi było jak się skończyła
- Arion - 01-15-2005
A "Ferdydurke" Gomrowicza? A "Tango" Mrożka?
Przecież są rewekacyjne :>
-
Tuomasss - 01-15-2005
Mrożka nie czytałem to się nie wypowiadam.
Co do Gombrowicza; dziwaczne, co nie znaczy, że złe... No i raczej trudne w odbiorze.
- Arion - 01-15-2005
Czy ja wiem? Mi tra książka bardzo pasowała, więc moze dlatego nie miałam z odbiorem trudności... Wydaje mi się, że to kwestia wyjaśnienia sobie kilku kluczowych dla zrozumienia książki pojęć, typu pupa, kupa, gęba, forma :)
Uwielbiam tą książkę, zresztą tak jak wszelkie literackie absurdy, bezczelne "pstrykanie w oko prorokom" i pewnym zasadom, których w sztuce być nie powinno. Rewelacja :>
-
metalka_justek - 01-15-2005
aż dziw bierze że takie książki są w spisie lektur szkolnych hihi
-
Dzeyla - 01-31-2005
cierpienia mlodego wertera - nie do przeczytania.. przez cala ksiazke modlilam sie by wkoncu umarl..
i jeszcze nowelki typu " rozdziobia nas kruki i wrony" bardzo optymistyczne..
reszta lektur naprawde jakos ujdzie..
-
Slayerd - 02-01-2005
Dzeyla napisał(a):cierpienia mlodego wertera - nie do przeczytania.. przez cala ksiazke modlilam sie by wkoncu umarl..
i jeszcze nowelki typu " rozdziobia nas kruki i wrony" bardzo optymistyczne..
reszta lektur naprawde jakos ujdzie.. 
Moja partia popiera tan post!
Lektóry do pieców!
-
metalka_justek - 02-02-2005
Slayerd napisał(a):Lektóry do pieców! 
nie zgadzam sie z tym bo jest pare lektur, które warto przeczytać. np. Mistrz i Małgorzata.
-
Slayerd - 02-03-2005
metalka_justek napisał(a):Slayerd napisał(a):Lektóry do pieców! 
nie zgadzam sie z tym bo jest pare lektur, które warto przeczytać. np. Mistrz i Małgorzata.
Tylko to są lektury nieobowiązkowe... Znaczy nikt tego czytać na siłę nie każe, a szkoda bo książka wybitna.
-
Pandora - 02-03-2005
Gdyby ktos ci faktycznie kazał ją czytać, to prawdopodobnie by ci sie nie spodobała.
-
Slayerd - 02-03-2005
Pandora napisał(a):Gdyby ktos ci faktycznie kazał ją czytać, to prawdopodobnie by ci sie nie spodobała.
racja, nawet bym nie spojrzał
Bo Polak przekorny jest, tu mu w prawo, a on na lewo
-
metalka_justek - 02-03-2005
drogi<a> pandoro i slayerd to wam właśnie oświadczam że nie którzy musieli czytać takie lektury obowiązkowo i nie tylko takie, ale najgorsza do jakiej mnie z muszono to chyba Harry Potter :? tak miałam to za lekture. oczywiście jeśli mówimy o lekturach które się czyta a nie tylko wypożycza
-
Pandora - 02-03-2005
Skoro najgorszą lekturą, jaką musiałaś przeczytać był "Harry Potter", to zapewniam cię, że mogło być o wiele gorzej...
-
metalka_justek - 02-03-2005
Pandoro co znaczy ''mogło byc gorzej''?? czytałaś coś gorszego?