Forum Rockmetalshop
Nie do strawienia... - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Literatura (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-literatura)
+--- Wątek: Nie do strawienia... (/thread-nie-do-strawienia)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

- metalka_justek - 01-14-2005

mówcie co chcecie ale wszystkie nowele typu silaczka czy mendel gdański wykończą nas wszystkich, a już szczególnie te pełne opisów....
jedyna lekturą której nie umiałam przeboleć jak narazie to w pustyni i w puszczy, a tak to nawet tadeusza i krzyżaków mam za sobą(hehe)

- Tuomasss - 01-15-2005

Osobiście nie trawię Sienkiewicza, drażni mnie jego styl, postacie jakie tworzył itd. i zgadzam się, że większość lektur w liceum to koszmarne nudy.
tak na prawdę to podobał mi się tylko "mistrz i małgorzata" Bułhakowa. książka ma klimat, wciąga i czyta się jednym tchem, aż żal mi było jak się skończyłaBig Grin

- Arion - 01-15-2005

A "Ferdydurke" Gomrowicza? A "Tango" Mrożka?
Przecież są rewekacyjne :>

- Tuomasss - 01-15-2005

Mrożka nie czytałem to się nie wypowiadam.
Co do Gombrowicza; dziwaczne, co nie znaczy, że złe... No i raczej trudne w odbiorze.

- Arion - 01-15-2005

Czy ja wiem? Mi tra książka bardzo pasowała, więc moze dlatego nie miałam z odbiorem trudności... Wydaje mi się, że to kwestia wyjaśnienia sobie kilku kluczowych dla zrozumienia książki pojęć, typu pupa, kupa, gęba, forma :)

Uwielbiam tą książkę, zresztą tak jak wszelkie literackie absurdy, bezczelne "pstrykanie w oko prorokom" i pewnym zasadom, których w sztuce być nie powinno. Rewelacja :>

- metalka_justek - 01-15-2005

aż dziw bierze że takie książki są w spisie lektur szkolnych hihi Laughing

- Dzeyla - 01-31-2005

cierpienia mlodego wertera - nie do przeczytania.. przez cala ksiazke modlilam sie by wkoncu umarl..
i jeszcze nowelki typu " rozdziobia nas kruki i wrony" bardzo optymistyczne.. Angry
reszta lektur naprawde jakos ujdzie.. Smile

- Slayerd - 02-01-2005

Dzeyla napisał(a):cierpienia mlodego wertera - nie do przeczytania.. przez cala ksiazke modlilam sie by wkoncu umarl..
i jeszcze nowelki typu " rozdziobia nas kruki i wrony" bardzo optymistyczne.. Angry
reszta lektur naprawde jakos ujdzie.. Smile

Moja partia popiera tan post! Laughing
Lektóry do pieców! Angry

- metalka_justek - 02-02-2005

Slayerd napisał(a):Lektóry do pieców! Angry

nie zgadzam sie z tym bo jest pare lektur, które warto przeczytać. np. Mistrz i Małgorzata.

- Slayerd - 02-03-2005

metalka_justek napisał(a):
Slayerd napisał(a):Lektóry do pieców! Angry

nie zgadzam sie z tym bo jest pare lektur, które warto przeczytać. np. Mistrz i Małgorzata.

Tylko to są lektury nieobowiązkowe... Znaczy nikt tego czytać na siłę nie każe, a szkoda bo książka wybitna.

- Pandora - 02-03-2005

Gdyby ktos ci faktycznie kazał ją czytać, to prawdopodobnie by ci sie nie spodobała.

- Slayerd - 02-03-2005

Pandora napisał(a):Gdyby ktos ci faktycznie kazał ją czytać, to prawdopodobnie by ci sie nie spodobała.
racja, nawet bym nie spojrzał Laughing
Bo Polak przekorny jest, tu mu w prawo, a on na lewo Angry

- metalka_justek - 02-03-2005

drogi<a> pandoro i slayerd to wam właśnie oświadczam że nie którzy musieli czytać takie lektury obowiązkowo i nie tylko takie, ale najgorsza do jakiej mnie z muszono to chyba Harry Potter :? tak miałam to za lekture. oczywiście jeśli mówimy o lekturach które się czyta a nie tylko wypożycza Big Grin

- Pandora - 02-03-2005

Skoro najgorszą lekturą, jaką musiałaś przeczytać był "Harry Potter", to zapewniam cię, że mogło być o wiele gorzej... Laughing

- metalka_justek - 02-03-2005

Pandoro co znaczy ''mogło byc gorzej''?? czytałaś coś gorszego?