- Arion - 10-15-2004
Całkowicie popieram Dark Soul
Każda książka [no, może z wyjatkiem "Nad Niemnem" ;P] ma w sobie coś godnego podziwu, coś, co wyróżnia ją od szeregu innych jej współczesnych i współczesnych nam. Wbrew pozorom książki te nie są umieszczone przypadkowo na liście lektur i nawet jeśli nie odpowiadają nam stylem, w jakim są pisane, linią bohaterów, rozwojem fabuły, czy też przemycaną przez siebie ideologią, możemy mimo wszystko coś z nich wynieść, wszystko to kwestia podejścia
-
Emhyr - 10-31-2004
Do Nad Niemnem dorzusiłbym jeszcze Lalke.
Po przeczytaniu 100 stron piznąłem to w kąt i zabrałem się za "Nigdziebądź" Neila Gaimana
To jest książka!
A jakie zakończenie

hock:
-
gabrysia - 10-31-2004
Nie ma co!! Krzyżacy rządzą!!! Dotrwałam do pierwszych pięciu stron!!! Ależ to był wyczyn. A poza tym książki, których nie doczytałam do końca: O dwóch takich co ukradli księżyc, W pustyni i w puszczy, Przyjaciel wesołego diabła.....itd. Wszystko to lektury szkolne

Beee. I jakoś nie mogłam się przemóc i nie przeczytałam Władcy Pierścieni. Zaczynałam trzy razy i za każdym razem dochodziłam do strony 300. Może za którymś podejściem dam radę.....

Podobno pierwszy tom strasznie ciężko się czyta, bo jest nudny.
-
Emhyr - 10-31-2004
No będe krzyczał!!!
Czytaj Włdce bo to religia!!!!
Ja przeczytałem bo 6 razy!
-
gabrysia - 10-31-2004
....nie krzycz

....obiecuję, że przeczytam....
-
Irja - 11-01-2004
mi to nigdy lektur nie chcialo sie czytac, ale przez 2 ostatnie lata technikum nie opuscilam chyba zadnej, a i przy okazji bardzo mi sie podobaly, a przynajmniej bez trudow je przeczytalam
a ogolnie nie trawie ksiazek historycznych i np. podrecznikow do hisorii
(nie wiem jak ja moglam pisac z tego mature)! :?
-
Emhyr - 11-01-2004
No krzyczał nie bede!
Ale przyjmuje to jako przysięge
-
Slayerd - 11-01-2004
Lektór się nie powinno czytać jeżeli się chce pozostać przy zdrowych zmysłach.
Połowa to kłamstwa, druga [połowa gówno.
-
Pandora - 11-08-2004
Jedyną lekturą szkolną jaką pamiętam jest "Ten obcy". Rzadko spotykana grafomania. Jest to jedna z niewielu książek (oprócz, oczywiście, wiekopomnych "Krzyżaków") przez które nie potrafie sie przebić mimo jak najlepszych chęci
-
Macias - 11-08-2004
No co ty Ten Obcy jest niezly dobra przygodowa ksiazka dla dzieciakow. Nie do przejscia jest generalnie ten czubek Sienkiewicz

Moze poza Potopem
-
Isvind - 12-11-2004
Jestem notorycznym pożeraczem książek, jedyne czego nie dałem rady przeczytać to "Dżuma" Camusa. Ale do dziś nie wiem czemu. Może teraz byłoby inaczej ale nie lubię wracać do starych tematów.
-
Hethell - 12-12-2004
wiekszosc xiazek z kanonu lektur z liceum jest beznadziejna. na przyklad Przedwiosnie, Werter, granica czy nad niemnem. ordzuca mnie tez mocno od mickiewicza i kochanowskiego.nie dziwie sie ze po skonczeniu szkoly 95% osob nie czyta zadnych xiazek bo jak uracza ich glownie takimi ''skwarkami'' z liceum to pozniej sie naprawde moze nie chciec...
-
Macias - 12-12-2004
A jakie ksiazki chcialabys czytac mowiac o baroku czy romantyzmie to jest kanon tamtych czasow i inaczej sie nie da przez to przejsc.
-
Tatiana - 12-14-2004
Mnie sie trudno czyta glowie ksiazki historyczne, straszna nuda a czasem trzeba. Ostatnio czytalam Normana Davisa ponad 900 stron, olaboga
Mistrz i Malgorzata to moim zdaniem srednia ksiazka, cenie Bulhakowa za jego tworczosc, jezyk i styl ale troszke ludzie przesadzaja z opiniami, ze to dzielo wybitne.
- Arion - 01-14-2005
Ja z kolei uwielbiam książki historyczne, gdybym miała trochę więcej czasu prawdopodobnie połykałabym je w całości :)
Co mnie urzeka? Wymarła kultura, sarmacki klimat [jeśli chodzi i Sienkiewicza] i wspaniałą stylizację na język staropolski, mniam :)
Co się tyczy Sienkiewicza - Gombrowicz napisał kiedyś o nim, że jest pisarzem pierwszym wśród drugorzędnych. Z tym zdaniem całkowicie się zgadzam. Bo sienkiewiczowska Trylogia to nic więcej niż powieść przygodowa. Ale dobra powieść przygodowa :}