Forum Rockmetalshop
Najlepsze albumy Gothic/Doom - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Gothic/Darkwave/Coldwave/Industrial (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-gothic-darkwave-coldwave-industrial)
+--- Wątek: Najlepsze albumy Gothic/Doom (/thread-najlepsze-albumy-gothic-doom)

Strony: 1 2 3 4

- elvenranger - 07-11-2005

A słyszeliście kiedyś o takim zespole jak Draconian?

Moim zdaniem najlepszy gothic/doom jaki ostatnio powstał. I chociaż nie ma na koncie imponującej liczby albumów to polecam.

- The_hanged_man - 07-11-2005

Cytat:Myślę, że spokojnie można zaliczyć ten album do tego gatunku :] Dorzuciłabym jeszcze "Orchid" i "My Arms Your Hearse" Opeth, ale tutaj mam wątpliwości czy się zalicza do doom (zresztą, ich muzykę jest szalenie trudno zaszufladkować, ale wkońcu za to ją kocham ;])

Napewno grali doom na Always, Almost A Dance jeszcze nie słyszałem więc się nie wypowiem. Mandylion i to co puźniej raczej do doom bym nie zaliczył.
A Opeth gra death metal tyle ze melodyjny... chyba... ale napewno to nie jest doom

- Miriam - 07-14-2005

The_hanged_man napisał(a):
Cytat:Myślę, że spokojnie można zaliczyć ten album do tego gatunku :] Dorzuciłabym jeszcze "Orchid" i "My Arms Your Hearse" Opeth, ale tutaj mam wątpliwości czy się zalicza do doom (zresztą, ich muzykę jest szalenie trudno zaszufladkować, ale wkońcu za to ją kocham ;])

Napewno grali doom na Always, Almost A Dance jeszcze nie słyszałem więc się nie wypowiem. Mandylion i to co puźniej raczej do doom bym nie zaliczył.

Trochę czytałam na temat "Mandylion" i wszędzie spotykałam się z opiniami, że to klasyk gatunku... Nie jestem znawcą, ale w doomie chyba chodzi o klimat i ciężar, a tej płycie nie można tego odmówić.

The_hanged_man napisał(a):A Opeth gra death metal tyle ze melodyjny... chyba... ale napewno to nie jest doom

Heh, z Opeth jest ten dylemat, że (jak już wcześniej wspomniałam), bardzo ciężko zaszufladkować ich muzykę, ale melodic death to z pewnością nie jest (do tego gatunku zalicza się In Flames czy Dark Tranquillity) Niektórzy określają muzykę Opeth mianem "progresywny death metal", a jeszcze inni "doom/death" dlatego miałam wątpliwości. Kłócić się nie będę, bo znawcą nie jestem ;P W każdym razie, warto się zapoznać z albumami tego zespołu. Klimatu i ciężaru na pewno nie zabraknie.

- The_hanged_man - 07-15-2005

Cytat:Trochę czytałam na temat "Mandylion" i wszędzie spotykałam się z opiniami, że to klasyk gatunku... Nie jestem znawcą, ale w doomie chyba chodzi o klimat i ciężar, a tej płycie nie można tego odmówić.

może to klasyk gatunku ale raczej nie doom
Niewiem gdzie tam ciężar, ale aktycznie klimatu nie da sie odmówić.

Cytat:Heh, z Opeth jest ten dylemat, że (jak już wcześniej wspomniałam), bardzo ciężko zaszufladkować ich muzykę, ale melodic death to z pewnością nie jest (do tego gatunku zalicza się In Flames czy Dark Tranquillity) Niektórzy określają muzykę Opeth mianem "progresywny death metal", a jeszcze inni "doom/death" dlatego miałam wątpliwości. Kłócić się nie będę, bo znawcą nie jestem ;P W każdym razie, warto się zapoznać z albumami tego zespołu. Klimatu i ciężaru na pewno nie zabraknie.

Napewno coś z Death Big Grin
A albumy Opeth mam wszystkie

- statekx - 09-18-2005

Najlepsze albumy doom to tylko MDB, reszta moze sie pochlastac.

- Tomash - 09-18-2005

Najlepsze albumy doom to Candlemass. Ew. St. Vitus i Cathedral.

- Santa Evita - 07-28-2006

Oto raderyjko:http://somafm.com/doomed.pls

- MaFFej - 07-28-2006

statekx napisał(a):Najlepsze albumy doom to tylko MDB, reszta moze sie pochlastac.

Eeeeee? Chciałeś rzec Pentagram Wink . Doom z lat 70-80 to jest moc a nie te nowe nie-wiadomo-co-niby-doomowe nowości ;].

- The Stig - 07-28-2006

jest mozliwosci zapisania audycji z radia netowaego ?

- Yogurt - 07-28-2006

Void of Silence - "Human Antithesis"... prawdziwe doom metalowe arcydzieło

- statekx - 07-30-2006

MaFFej napisał(a):
statekx napisał(a):Najlepsze albumy doom to tylko MDB, reszta moze sie pochlastac.

Eeeeee? Chciałeś rzec Pentagram Wink . Doom z lat 70-80 to jest moc a nie te nowe nie-wiadomo-co-niby-doomowe nowości ;].

Oj Maffej powiedz mi, ze miales wypite Wink

- MaFFej - 07-30-2006

statekx napisał(a):Oj Maffej powiedz mi, ze miales wypite Wink

Trzeźwy jak cholera nie licząc jednej warki Tongue ... a zdania i tak nie zmienię Surprised - najlepszy doom był wtedy kiedy sie rodził... MDB niech łoocieka Wink .

- statekx - 07-30-2006

Przeciez ten wschodzacy doom byl nudny jak kupa Wink Jedyny i sluszny doom to My Dying Bride ! zdania tez nie zmienie Wink