-
Neth - 02-18-2005
Na japonistyce ponoc nie lubia fanow mangi i anime cos tak slyszalem.
A co do Ostatniego Samobija - film malo ma wspolnego z kultura a i tak oglada sie go przyjemnie.
- Arion - 02-18-2005
obejrzę, zobaczę, skomentuję :)
a co się tyczy japonistyki - tak, za mangowcami tam średnio przepadają, głównie z racji tego, że po fali zainteresowania mangą i anime zleciały się hordy na ten kierunek myśląc, że będą się uczyli o nie wiadomo czym, a dostali solidną porcję nauki do przyswojenia. jeśli chodzi o japonistykęw Wawie, to naprawdę ciężko się tam dostać ^^; więc na tym etapie lepiej się zdecydować i wziąć do roboty pod kątem przyszłego kierunku studiów :)
-
Neth - 02-18-2005
A ktora to fala byla? Ta pierwsza po emisji Gigi i Yatamana na Polonii 1 czy Sailor Moon na polsacie??

<joke>
Teraz zamierzam ogladnac Zatoichi, polecam Sword in the Moon (kor)
Hmmm -
\\\ AlucarD /// - 02-18-2005
Jaki tam ze mnie fan mangi i anime

. Zaledwie kilka seri ogladalem roznych ( glownie to co leci w telewizji publicznej na polsacie tvn czy innych stacjach ktore mam ). A mnie zawsze ciekawila historia Japonii. Nio to mysle ze moge szanse miec na dostanie sie. Ale jak to sie stanie to mascara - 4 lata masacrycznego kucia. Ale nic ... po tym robota sie moze znajdzie :p
P.S - Neth jesli to ty jestes na avatarze to powiedz mi co to za rodzaja miecza trzymasz w rece ??
- Arion - 02-18-2005
trzyma boken, taki miecz treningowy ;)
a japonistyka jest rzeczywiście trudnym kierunkiem... i nie tylko historię trzeba znać, znajomej wyskoczyli z mapą Wysp Japońskich, oczywiście legenda i nazwy wszystkie pisane krzaczkami, i kazali wskazywać wybrane przez nich miasta i obszary. ten kierunek to żaden kinderbal, swoją drogą jeśli chcecie się czegoś dowiedzieć, proponuję szukać u źródła. np. pomęczyć trochę Toriego, który jakiś czas temu wyjechał do japonii na 4 tygodnie w nagrodę za wygranie konkursu japonistycznego :)
jeśli chodzi o "falę" mangowców, mam na myśli raczej tę po Sailor Moon :) bo ta pokemonowo-dragon ballowa i kolejne zaniżają i średnią wiekową i niestety, intelektualną fandomu.
tęsknię trochę za tą dawną kameralnością... ^^;
ale koniec offtopa :P
- Arion - 02-19-2005
Obejrzałam wczoraj Ostatniego Samuraja, więc opisuję wrażenia, jak się zobowiązałam...
Film mnie wzruszył [ale o to ostatnimi czasy nietrudno] i pobudził wyobraźnię, która podążyła jednak ostatecznie w zupełnie odbiegającym od filmu kierunku. zapewne to też można mu za plus policzyć. Cruise wyglądał tam bardzo interesująco, w ogóle japońska obsada aktorska bardzo mnie zdziwiła, bo większość Japończyków nie wygląda moim zdaniem zbyt zachęcająco.
niektóre momenty aż oślepiały amerykanizmem... eh... moje zdanie jest takie, że jeśli ten temat/wątek jest w Ameryce na topie, to niech kręcą filmy o swoim kontynencie a nie zniekształcają realia japońskie niepotrzebnymi wstawkami.
tematyka filmu jest conajmniej zdublowana, to po prostu parafraza Tańczącego z Wilkami przeniesiona na Wyspy Japońskie.
Ale do Tańczącego się nie umywa :)
Mimo to nie uważam tego filmu za chłam, chociaż niczego nowego nie wnosi do kinematografii... :]
-
Neth - 02-19-2005
Co do tanczacego z wilkami to masz racje. W niektorych momentach podobienstwo az bije po oczach. Swoja droga to zapomnialem go dodac do kategorii "moje ulubione"... wstyd...
-
Mahogany - 02-19-2005
Moje ulubione: K-PAX, Hero, Kill Bill, Pulp Fiction, Duets, Chicago...
A co do Władcy... to przyznaję, że to jedyny film na którym zasnęłam w kinie.

hock:
-
Lukaszewicz - 02-20-2005
Z filmow obyczajowo-fabularnych to dobry jest "The Green Mile"
Z filmow akcji, fantasty,S-F no to LotR'y Alien vs. Predator, i kilka horrorow
Ale bezsensem roku to (moim zdaniem) SkyCapitan
-
...dark soul..:) - 02-25-2005
hmm..najlepszy film..takiego chyba jeszcze nie ogladalam

..za to bardzo podobalo i sie "Inni"...no i oczywsice "Requiem dla snu"...na pewno "Shrek" i "Epoka lodowcowa"..dialogi po prostu powalaja

...niezla byla tez"Pasja"..chociaz spodziewalam sie czegos gorszego(po licznych receznjach

..m.in..ksiezy)...co tam jeszcze.?...jak sobie przypomne to uzupelnie..na razie ogranicze sie do ww...
-
Dzeyla - 02-25-2005
"Forest Gump", "American Beauty", "Amelia", "Czarny kot, Bialy kot", "K-Pax" ...wiecej grzechow nie pamietam...
- Arion - 02-26-2005
a ja jestem świeżo po Wywiadzie z wampirem i mogę go śmiało dołączyć do listy filmów, które poleciłabym jako warte obejrzenia - nie dość, że obsada aktorska wyśmienita, to i mój pogląd dotyczący "wampiryzmu" i wieczności oddany w sposób rewelacyjny.
-
tix - 02-26-2005
a ja jestem świeżo po Wywiadzie z wampirem i mogę go śmiało dołączyć do listy filmów, które poleciłbym jako warte obejrzenia!
piekny film!
-
SHOX! - 02-26-2005

A ja polecam " Macross - do you remember love " Anime które właśnie obejrzałęm.
-
Slayerd - 02-26-2005
tix napisał(a):a ja jestem świeżo po Wywiadzie z wampirem i mogę go śmiało dołączyć do listy filmów, które poleciłbym jako warte obejrzenia!
piekny film!
Ja tak samo właśnie od tv odeszłem...