-
Nightal - 11-06-2005
Zapomniałeś wziąść w cudzysłów i dodać na koniec -A.S.LaVey
-
RamzeS - 11-06-2005
Necro Desecrator napisał(a):Ok, spróbuję prosciej: ."Mistyczna więź ze swoim przedwiecznym ja,, , "Kosmiczne źródło" - świadomość bycia czescia przyrody,doznanie jedności świata i celowości swego działania w nim.Do przeztrzeni kosmicznej odwołałem sie ,gdyz to z tego miejsca pochodzi wszelkie istnienie,wola kreacji ergo rowniez istota ludzka.Gdy w ekstazie/duchowym oswieceniu docierasz do istoty bytu,harmonii Stworzenia,olśniewa Ciebie Prawda to jest to przeżycie religijne do ktorego nie jest kvr_wa potrzebny żaden bóg. Wiez ,,mistyczna", poniewaz doznanie to odbywa sie na drodze pozaintelektualnej ,nie jest racjonalne!! Rozjasniło się łosie ??
Ależ drogi panie,w pewnym stopniu jestem gotów się zgodzić-uzywasz pan wielkich słow,niech bedzie.Ja sam swiata nie odbieram w sposób tylko i wyłącznie racjonalny,(choćby dlatego że zbyt wiele rzeczy w otaczającym nas świecie nie da się racjonalnie wytłumaczyć)a moja niewiara w boga jako dobrotliwego staruszka z brodą,nie oznacza ze nie mam "swiadomosci bycia częscią przyrody".Proste?
-
aXe Rose - 11-06-2005
Nightal napisał(a):Zapomniałeś wziąść w cudzysłów i dodać na koniec -A.S.LaVey 
To nie jest LaVeyowska teoria. LaVey potępia wszelkie modlitwy do jakichkolwiek bóstw, bo uważa to za oznakę słabości. Ja nic takiego nie powiedziałem.
-
Nightal - 11-06-2005
Cytat:Heh ja jestem chyba zbyt dużym hedonistą, żeby zastanawiać się w takim stopniu nad swoją więzią ze wszechświatem.. Ważne, żeby się czuć "spełnionym"
Mówię o tym
-
Dance Of Death - 11-06-2005
Ja nie chce nic mowić ale tutaj jest duzo antychrystów

heh a co do tematu to Axe Rose powiedział piekne słowa "Ważne, żeby się czuć "spełnionym" - jeden osiąga to przez godziny modłów w kościele, a kto inny na przykład całując osobę, którą kocha. Każdy sam wie najlepiej, co dla niego najlepsze i nie powinno się krytykować jego wyborów."
Nie liczy sie w to co my wierzymy tylko to co my wiemy i to co chcemy w zyciu osiągnąć. Każdy sobie maluje swój swiat i postepuje wg niego...
-
Yngvild - 11-09-2005
A jużem chciała zakładać temat "Religia". A tu się okazuje, że jest. Niespodzianka. Muszę to powiedzieć: moją wiarą jest Asatru. Sława dla Braci Pogan

. A żeby nie było, że tworzę jakoweś dziwne posty bez sensu, to i napiszę, dlaczego ta wiara... kult siły. Mocy. Walka. Głównie dlatego. Sława raz jeszcze

!
-
Scully - 11-09-2005
Yngvild napisał(a):Sława dla Braci Pogan
. A żeby nie było, że tworzę jakoweś dziwne posty bez sensu, to i napiszę, dlaczego ta wiara... kult siły. Mocy. Walka. Głównie dlatego. Sława raz jeszcze
!
Kelti, masz z kim pogadać. <;
-
statekx - 11-09-2005
Hell Wołos i Swarożyc
-
ReTuRn - 11-09-2005
Muaha, a to jest moja 'prawie znajoma'

(Ale się mam kim pochwalić

)
-
Yngvild - 11-10-2005
Buhahaha

. Taaak, nie ma to jak bracia w wierze na forum. Hm. Są tu jacyś, bo czytanie 20 stron topicu jest dla mnie zbyt wielkim wysiłkiem

? Jeżeli są, to nie dośc, że sława, nie dość, że heill (w wersji staronordyckiej z podwójnym "l", a co się będę!), to i jeszcze proszę, ażeby się ujawnili. Ot, co. Pozdrowienie

!
-
KelThuz - 11-10-2005
Yngvild napisał(a):A jużem chciała zakładać temat "Religia". A tu się okazuje, że jest. Niespodzianka. Muszę to powiedzieć: moją wiarą jest Asatru. Sława dla Braci Pogan
!
pojęcia nie masz o Asátru. proponuję się zaorać.
-
Yngvild - 11-10-2005
LOL! To się nie mogło dobrze skończyć. To, że współcześnie ów "związek wyznaniowy" nawołuje do pokoju na świecie, życia w zgodzie z naturą, i tak dalej, i tak dalej, nie znaczy, że tak było zawsze. A Asatru znaczy "wiara w Bogów" - i jak w każdej religii, dowolnie można interpretować - jedni znajdą w tym kult walki, inni - nawoływanie do życia w zgodzie z naturą. Ot, i tyle...
-
Krzychun - 11-10-2005
A co sadzicie o religi Wicca? Interesuje sie nia juz prawie rok i jest bardzo ciekawa. Podobaja mi sie ich stosunek do ludi i swiata maja tez bardzo ciekawa poezje. Chociarzby "the spiral dance". Polecam sie zapoznac z nia i z reszta nurtu newage.
www.wicca.pl
P.S kelthuz wiem ze wiesz wiecej niz na ten temat mimo to sie nie zaoram
-
Yngvild - 11-10-2005
Zacna wiara, bardzo szanuję wiccan, bo zwykle to ludzie rozsądni. Co jest niepokojące, to przejmowanie elementów tej wiary przez kulturę popularną - takie coś nigdy nie skończyło się dobrze dla niczego, a dla religii musi być złe w sposób szczególny.
-
Krzychun - 11-10-2005
Cytat:Co jest niepokojące, to przejmowanie elementów tej wiary przez kulturę popularną - takie coś nigdy nie skończyło się dobrze dla niczego, a dla religii musi być złe w sposób szczególny.
Muwisz o Wiccaniskim pentagramie??