Forum Rockmetalshop
Twórczość Jacka Dukaja - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Literatura (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-literatura)
+--- Wątek: Twórczość Jacka Dukaja (/thread-tw%C3%B3rczo%C5%9B%C4%87-jacka-dukaja)

Strony: 1 2

- Kamael - 01-15-2005

Zdecydowanie "Inne Pieśni" - przed tą książką padam na kolana, biję pokłonny. Dla mnie cudo. Gorąco polecam.

- Miriam - 02-14-2005

"Inne Pieśni" - rewelacja Smile A co sądzicie o "Perfekcyjnej niedoskonałości" i "W kraju niewiernych"? Chciałabym coś jeszcze Dukaja przeczytać, ale nie wiem co lepsze...

- Kamael - 02-14-2005

"W kraju niewiernych" polecam jak najbardziej. Kilka opowiadań świetnych, ale jest też parę słabszych. Tutaj jest już dużo z s-f co nie całkiem mi odpowiada. Taki "Ruch Generała" mimo wszystko - miód.
"Perfekcyjnej niedoskonałości" jeszcze nie skończyłem. Po połowie odłożyłem, po prostu nie byłem w stanie przebrnąć przez sposób w jaki Dukaj tą powieść napisał. Rozumiem, że chciał dodać stworzonej fabule i światowi realizmu, ale równocześnie stawia czytelnika w bardzo trudnej sytuacji, bo tak naprawdę mało da się zrozumieć. Chciałem odłożyć już po kilkudziesięciu stronach, ale potem zaczęła mi się podobać, aż dotarłem bodaj do 300 strony i tak na razie pozostało. Bardzo mi się fakt niedoczytania książki nie podoba, bo to wbrew moim zasadom Smile, więc zapewne, gdy w najbliższym czasie będę miał więcej czasu ten mój błąd naprawię. Po raz kolejny ciągnie mnie do stylu Dukaja. Jak już tu pewnie pisałem - jest to mój ulubiony pisarz - nic się nie zmieniło. Za "Perfekcyjną niedoskonałość" też więc się bierz.
Ja natomiast będę musiał znaleźć "Czarne Oceany"...

- Miriam - 02-14-2005

W takim razie najpierw zabiorę się za "W kraju niewiernych"; "Perfekcyjna niedoskonałość" - później. A "Czarne Oceany" gorąco polecam Smile Co prawda, język jest dosć specyficzny i może Ci "nie podejść" za pierwszym razem (ja miałam z nim problemy), ale później przyzwyczaiłam się i książkę czytało mi się coraz lepiej. Bardzo spodobała mi się koncepcja autora. I jak to u Dukaja - zaskakujące zakończenie. Polecam.

- Beast King - 05-06-2005

Z twórczości Dukaja przeczytałem tylko opowiadanko "Ponieważ kot" z antologii Trzynaście Kotów. I powiem, że mocno mnie to do tego pisarza zniechęciło. Może jestem niepełnosprytny, ale facet pisze tak, że za cholerę nie idzi go zrozumieć. W opowiadaniu tym nie dzieje się absoutnie nic, tylko dwóch gości gada o dzieciaku, który bawi się (z) kotem.

- Kamael - 05-06-2005

Beast King napisał(a):Z twórczości Dukaja przeczytałem tylko opowiadanko "Ponieważ kot" z antologii Trzynaście Kotów. I powiem, że mocno mnie to do tego pisarza zniechęciło. Może jestem niepełnosprytny, ale facet pisze tak, że za cholerę nie idzi go zrozumieć. W opowiadaniu tym nie dzieje się absoutnie nic, tylko dwóch gości gada o dzieciaku, który bawi się (z) kotem.
Nie wychodź z tak daleko idącymi wnioskami ;D. Po prostu styl Dukaja jest tak specyficzny, że naprawdę trzeba się mocno zagłębić i ten styl polubić. Inaczej czytanie jego książek nie ma sensu i jest po prostu męką.