Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Zapomniane Jezyki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
znacie moze jakies strony internetowe
opisujece jezyki(alfabet, wymowa , wszystko co potrzebne do nauki) Celtycki, Staro Skandynawski, Staro Germanski.

Arion

co do tego staroskandynawskiego, jeśli taki istnieje, poczekaj do października - zobaczę co mi tam na studiach powiedzą i może nakieruję Cię na jakieś pozycje książkowe ^^
Arion-na pewno bedziesz miec na skandynawistyce staroislandzki to podasz jakies xiazki jakby co. a swoja droga to ja tez chce na takie studia Crying or Very Sad

Arion

jasne, zapodam bibliografię jakby co (:

to zmykaj do 3city podanie składać jak tylko natrafi się okazja <:
fajne tam kluby mają. no i w jakiejśtam przyszłości zamierzam się wemknąć do jakiegoś bractwa wikińskiego, żeby załapać się na ten rejs łodzią na Wolin ;]~~~~~~~
Arion napisał(a):jasne, zapodam bibliografię jakby co (:

fajne tam kluby mają. no i w jakiejśtam przyszłości zamierzam się wemknąć do jakiegoś bractwa wikińskiego, żeby załapać się na ten rejs łodzią na Wolin ;]~~~~~~~

hehe dopiero teraz zauwarzyłem skad jestes Arion Big Grin ;p mieszkamy nie daleko siebie =] wiesz moze gdzie jest Rumia ?
Arion napisał(a):jasne, zapodam bibliografię jakby co (:

mi jak sie uda to bede miala lacine i greke, a co do Wolinu, w koncu mamy przewrot, druzyna sie rozpada i robimy druga bez pierdolnietego jarla Big Grin
moje imie jest ze staroskandynawskiego ;>
Hjördis - Means "sword goddess", derived from Old Norse hjörr "sword" and dís "goddess" ;F

Arion

kopał ślimak i sie dokopał :)

i tak to wygląda - jest chyba, albo planuje się, lektorat islandzkiego na gdańskiej skandynawistyce. ale będzie funkcjonował podobnie jak fiński - jako lektorat nadobowiązkowy, który jednak można zamienić z drugim językiem skandynawskim, ktorego trzeba się obowiązkowo uczyć.
temat skandynawii w polsce nie jest zbyt popularny, toteż ciężko cokolwiek z tego, czego drogi Axlu tak pożądasz ;P, dostać.
ze stronami internetowymi wiadomo jak jest, raczej nie stanowią źródła rzetelnej wiedzy.
wiem, że w tym toku otwarto szkołę języków skandynawskich ( www.hoveen.com ), więc tam ewentualnie można coś znaleźć.
jak to jest ze skandynawistyką w na uam'ie i na jagiellonce - nie mam pojęcia.
ja moge dawac lekcje dunskiego Laughing calkiem tanio Wink ,albo do mnie na telewizje mozna przyjechac Laughing mam dunska,norweska i takze szwedzka Surprised Big Grin
metallgirl napisał(a):ja moge dawac lekcje dunskiego Laughing calkiem tanio Wink

Może tak konkretniej Surprised
no co konkretniej? nauka jezyka dunskiego przez profesor nauk metallgirl Laughing

http://youtube.com/watch?v=z8VziyktyS0&search=danmark
jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo Surprised Angry
metallgirl napisał(a):no co konkretniej? nauka jezyka dunskiego przez profesor nauk metallgirl Laughing

http://youtube.com/watch?v=z8VziyktyS0&search=danmark
jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo Surprised Angry

A francuskiego też uczysz Wink
mialy byc jezyki zapomniane,czy tez skandynawskie. a francuski to dla pedalow Laughing *to byl pol zart*

Arion

geez, duński przede mną ~.~
na 4 roku, o ile dotrwam. już drżę przed fonetycznymi doznaniami ;P

opamiętajcie się ludzie, szwedzki jest najpiękniejszy, melodyjny i mnóstwo w nim zaskakiwanek :>
a duński to bulgot taki ;P
Gadacie tam...nahuatl to jest piękny język Big Grin
Stron: 1 2