07-22-2005, 03:19 PM
Stron: 1 2
Arion
07-22-2005, 05:33 PM
co do tego staroskandynawskiego, jeśli taki istnieje, poczekaj do października - zobaczę co mi tam na studiach powiedzą i może nakieruję Cię na jakieś pozycje książkowe ^^
07-22-2005, 07:00 PM
Arion-na pewno bedziesz miec na skandynawistyce staroislandzki to podasz jakies xiazki jakby co. a swoja droga to ja tez chce na takie studia 

Arion
07-22-2005, 07:29 PM
jasne, zapodam bibliografię jakby co (:
to zmykaj do 3city podanie składać jak tylko natrafi się okazja <:
fajne tam kluby mają. no i w jakiejśtam przyszłości zamierzam się wemknąć do jakiegoś bractwa wikińskiego, żeby załapać się na ten rejs łodzią na Wolin ;]~~~~~~~
fajne tam kluby mają. no i w jakiejśtam przyszłości zamierzam się wemknąć do jakiegoś bractwa wikińskiego, żeby załapać się na ten rejs łodzią na Wolin ;]~~~~~~~
07-22-2005, 07:59 PM
Arion napisał(a):jasne, zapodam bibliografię jakby co (:
hehe dopiero teraz zauwarzyłem skad jestes Arion

07-22-2005, 08:18 PM
Arion napisał(a):jasne, zapodam bibliografię jakby co (:mi jak sie uda to bede miala lacine i greke, a co do Wolinu, w koncu mamy przewrot, druzyna sie rozpada i robimy druga bez pierdolnietego jarla

07-22-2005, 11:01 PM
moje imie jest ze staroskandynawskiego ;>
Hjördis - Means "sword goddess", derived from Old Norse hjörr "sword" and dís "goddess" ;F
Hjördis - Means "sword goddess", derived from Old Norse hjörr "sword" and dís "goddess" ;F
Arion
06-04-2006, 12:44 PM
kopał ślimak i sie dokopał :)
i tak to wygląda - jest chyba, albo planuje się, lektorat islandzkiego na gdańskiej skandynawistyce. ale będzie funkcjonował podobnie jak fiński - jako lektorat nadobowiązkowy, który jednak można zamienić z drugim językiem skandynawskim, ktorego trzeba się obowiązkowo uczyć.
temat skandynawii w polsce nie jest zbyt popularny, toteż ciężko cokolwiek z tego, czego drogi Axlu tak pożądasz ;P, dostać.
ze stronami internetowymi wiadomo jak jest, raczej nie stanowią źródła rzetelnej wiedzy.
wiem, że w tym toku otwarto szkołę języków skandynawskich ( www.hoveen.com ), więc tam ewentualnie można coś znaleźć.
jak to jest ze skandynawistyką w na uam'ie i na jagiellonce - nie mam pojęcia.
i tak to wygląda - jest chyba, albo planuje się, lektorat islandzkiego na gdańskiej skandynawistyce. ale będzie funkcjonował podobnie jak fiński - jako lektorat nadobowiązkowy, który jednak można zamienić z drugim językiem skandynawskim, ktorego trzeba się obowiązkowo uczyć.
temat skandynawii w polsce nie jest zbyt popularny, toteż ciężko cokolwiek z tego, czego drogi Axlu tak pożądasz ;P, dostać.
ze stronami internetowymi wiadomo jak jest, raczej nie stanowią źródła rzetelnej wiedzy.
wiem, że w tym toku otwarto szkołę języków skandynawskich ( www.hoveen.com ), więc tam ewentualnie można coś znaleźć.
jak to jest ze skandynawistyką w na uam'ie i na jagiellonce - nie mam pojęcia.
06-05-2006, 05:21 PM
ja moge dawac lekcje dunskiego
calkiem tanio
,albo do mnie na telewizje mozna przyjechac
mam dunska,norweska i takze szwedzka

06-05-2006, 05:24 PM
metallgirl napisał(a):ja moge dawac lekcje dunskiegocalkiem tanio
Może tak konkretniej

06-05-2006, 05:35 PM
no co konkretniej? nauka jezyka dunskiego przez profesor nauk metallgirl
http://youtube.com/watch?v=z8VziyktyS0&search=danmark
jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo

jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo

06-05-2006, 05:39 PM
metallgirl napisał(a):no co konkretniej? nauka jezyka dunskiego przez profesor nauk metallgirl![]()
jesli ktos to wymowi poprawnie to stawiam piwo![]()
A francuskiego też uczysz

06-05-2006, 05:41 PM
mialy byc jezyki zapomniane,czy tez skandynawskie. a francuski to dla pedalow
*to byl pol zart*

Arion
06-05-2006, 06:00 PM
geez, duński przede mną ~.~
na 4 roku, o ile dotrwam. już drżę przed fonetycznymi doznaniami ;P
opamiętajcie się ludzie, szwedzki jest najpiękniejszy, melodyjny i mnóstwo w nim zaskakiwanek :>
a duński to bulgot taki ;P
na 4 roku, o ile dotrwam. już drżę przed fonetycznymi doznaniami ;P
opamiętajcie się ludzie, szwedzki jest najpiękniejszy, melodyjny i mnóstwo w nim zaskakiwanek :>
a duński to bulgot taki ;P
06-05-2006, 06:14 PM
Gadacie tam...nahuatl to jest piękny język 

Stron: 1 2