06-11-2006, 05:48 PM
No ja bym tu ze swojej strony jako moje ulubione wymienił: Dream Theater, Pain Of Salvation, Devin Townsend Band, Tool, Opeth, Arena, Redemption, Cea Serin, Mekong Delta, Riverside, Ayreon, Liquid Tension, Experiment a także, choć już nieco nieco mniej, Green Carnation, Mastodon, Katatonia, Andromeda, Vanden Plas, Paatos, OSI, Transatlantic, Sikth, Communic, Degree Absolute, Threshold, Space Avenue, Pagan's Mind, Via Mistica, Beyond Twilight, Leonardo, Magellan, Novembre, Shadow Gallery, Mullmuzzler, Ulver, Meshuggah, Spock's Beard, queensryche, Cynic, Threshold, Evergrey, Fragile Vastness, Oceansize, Gordian Knot, Frameshift, Fates Warning, Symphony X i wiele wiele innych. Te pierwsze oczywiście nadają ton gatunkowi, ale pozostałe równiez pieknie grają, co prawda wiele z nich czasem podążą w ślepą uliczkę i to daje antagonistom gatunku powód do mówienia bredni iż ten gatunek się zapętla. Jednak o wiele więcej płyt jest na tyle genialnych by zadać klam tym słowom. Jak widać kapele wymienione przeze mnie grają bardzo zróżnicowaną muze, ale po prostu tak rozległe spektrum zatacza dla mnie współczesna ostrzejsza muzyka progresywna.