12-31-2005, 12:18 PM
No właśnie prowadzę eksperymenty i Twe uwagi jako grafika, poczynione wcześniej są dla mnie istotne, sporo patentów kradniemy malarzom by uzyskać taki a nie inny efekt. Hmm chyba wiem o co Ci chodzi z tą tarczą, masz na myśli ukazanie "świeższego drewna"? Jeśli możesz to napisz szerzej co masz na myśli. Przyznaję się, że po raz pierwszy w ten sposób dane mi ją było przyozdabiać, wykonując owe blizny od podstaw, zatem jestem zadowolony w miarę z efektu, ale tak już bywa, że po pierwszym razie zazwyczaj człowiek jest zadowolony, z czasem dopiero, wobec udoskonalania techniki dostrzega swe wcześniejsze potknięcia. Podobnie było z trawą. Ta została bardzo łatwo wykonana, pewnego razu zakupiłem w sklepie "Wszystk po 2 zł" zestawik pędzli, okazało się, że włosie jest tak grube, iż raczej nie nadają się one do malowania, co mnie też specjalnie nie zdziwiło. Za to do imitowania trawy były wprost idealne. Bierzesz odcinasz kępkę trawy z włosia pędzla, dobrze by miał jakiś jasny, żółtawy kolor, a następnie trzymając ją jeszcze w palcach podstawę kępki zalewasz jakimś klejem cyjanoakrylowym. Po wysnięciu, przycinasz dół do odpowiedniej długości, ważne by na początku był ciut dłuższy, umieszczasz taką kępkę za pośrednictwem cyjanoakryla na podstawce, szarpiesz źdźbła, wyginasz, przycinasz, bawiąc się w ogrodnika, a gdy już efekt jest zadawalający - malujesz.
Rotfl'n'lol