12-24-2005, 01:06 PM
Dance Of Death napisał(a):^ niestety nie posiadam tak abitnej książki jaką jest biblia.głupcze ktory nie umiesz czytac ze zrozumieniem, won do podstawowki teraz tego tam wlasnie ucza przeciez juz zostalo napisane kilka stron temu ze kiedys ludzie o malej wiedzy mieli bac sie poteznego i wszechmogocego stworcy ale dzisiejsi ludzie juz nie maja wierzyc w Biblie doslownie - ze wszystkich religii opierajacych sie na Biblii tylko żydzi odczytuja ją doslownie. Lecz gdybys nie byl takim ignorantem i mimo ze nie wierzysz w Boga (kazdy wierzy w to co tylko chce) a jednak chcesz sie na ten temat wypowiadac to wypadaloby wiedziec cokolwiek na ten temat i zdawac sobie sprawe z tego ze np. kosciol katolicki nie przyjmuje Biblii w doslownym jej znaczeniu lecz stara sie dotrzec do jej symboliki i przez to dostosowac ją do wspolczesnego swiata i wspolczesnych, myslacych ludzi do ktorych ty sie nie zaliczasz
ale mnie jeszcze dziwi jedna rzecz. Wczesniej ktos wspominał ze NT i ST (m.in. moje 6 kitów) był pisany dla ludzi bojących sie smierci, mało rozumni itd. Ale mnie raczej dziwi fakt ze dzisiejsi ludzie (wykształceni, rozumni, swiadomi) opierają sie na tych faktach i sprzecznościach i zyjąc wg nich. wielu z nich wie ze było, jest inaczej ale mimo wszystko podporządkowywują sie tym tezą i wierzą w nie. Mysle ze takie postępowanie nie jest godne prawdziwego i oddanego chrzescijanina.