12-02-2005, 07:17 AM
KelThuz napisał(a):dziwnym trafem przeoczyłem tę dysputę
buubi napisał(a):Hmm, fakt - może nie wyraziłem sie jasno i precyzyjnie totez prostuję. Chodziło mi o ludzi którzy utożsamiają się z różnego pokroju rasistami hołubiącymi rasy germańsko/nordyckie ponad wszystkie inne, a sami są Słowianami.
a czym się Słowianie rasowo (nie mówiąc już o kulturze/mitologii) różnią od Skandynawów, skoro sami zasiedlali te tereny, i to jeszcze na przełomie er (klan Odyna)?
Mam nadzieję iż nie próbujesz powyżej nam wmówić iż "te tereny" oznaczają Skandynawię (jeśli tak to podaj źródło, jeśli nie to co powiesz o Celtach mieszkających niegdyś na terenach dzisiejszej Polski). Po za tym jak z mojej powyższej wypowiedzi jasno wynika chodzi tu o poglądy nie-Germanów, którzy to są zapatrzeni w poglądy deprecjonujące ich własną rasę (np. nazizm który wywyższa German właśnie). A takimi ludźmi gardzę...
KelThuz napisał(a):buubi napisał(a):Aryjskość w mojej wypowiedzi oznacza aryjskość w nazistowskim rozumieniu tego słowa, czyli germańskość/nordyckość. Tyle, po za tym bez zmian
pojęcia nie masz o poglądach Varga, niedawno na www.burzum.org pisał, że zawsze szanował Słowian i uważa ich za bardzo czysty i wartościowy lud europejski, nieskalany zachodnim materializmem (lol), a pod względem rasowym "najbardziej nordycki". Poza tym wiedza Vikernesa na temat mitologii Słowian przekracza całą waszą razem wziętą, wstyd i hańba, żeby jakiś Norweg mógł wam, Polakom, jak dzieciom, waszą rodzimą mitologię wykładać...
Jak widać Varg zmienia poglądy jak rękawiczki, co oznacza "niedawno"?? Trosszkę wcześniej niż twoje "niedawno" bliżej mu chyba było do Quislinga czy Hitleram według których teza iż Słowianie to najbardziej nordycki lud zasługiwała na komorę gazową. A ludzi którzy zmieniają w taki sposób poglądy to mamy u nas w Polsce na pęczki i zasługują jeno na pogardę, takoż i Vargiem gardzę. Liznął w pudle nieco literatury i doznał oświecenia ??? Jak dla mnie to mu się kompletnie w głowie pojebało. Fani Burzum mogą mnie zaorać ale takie jest moje zdanie i basta !