11-29-2005, 09:35 AM
KelThuz napisał(a):i dlatego jakakolwiek dyskusja z tobą jest bezsensowna.Tu bede sie klocil, ze raczej z toba, poniewaz patrzenie na panstwo jedynie w sferze ekonomicznej jest spojrzeniem bardzo waskim.
Cytat:Tak w ogóle, to Human Action jest pozycją ze sfery prakseologii, a nie ścisłej ekonomii.Ok.
Cytat:to nie tak. Państwo w swojej najbardziej pierwotnej postaci jest GWARANTEM nienaruszalności i niezmienności prawa, konkretnie - Prawa Naturalnego, jesli chodzi o naszą cywilizację. To jest jedyny cel istnienia państwa, nie ma innych w klasycznym rozumieniu tego terminu.Nie rozumiem po co to napisales, przeciez rozwinales tylko moja mysl.
a więc...
Cytat:mój dom - moja własność. Mojej własności chroni umowa rynkowa. Kto jej nie przestrzega, ten ryzykuje: 1. że go zastrzelę gdy ten wedrze się na mój teren 2. że dorwie go prywatna agencja ochrony, z którą mam umowę o ochronę mojego życia i własnościOd tego jeszcze zalezaloby jacy ludzie stoja na czele tych instytucji i organow, bo przeciez powolywac ich nie bedzie mial kto.
sieć prywatnych agencji ochrony, oraz prywatnych sądów w anarchii staje się gwarantem dotrzymywania umów
Cytat:Uwazasz, ze wykreowal by sie czlowiek doskonaly, ktory pelnilby funkcje sedziego i zarazem potrafilby skonstruowac samochod, orac pole i leczyc ludzi?Cytat:Przezyli by tylko silni, dla slabych nie bylo by miejsca.
o to chodzi, co w tym zdrożnego?
Cytat:Moze i nieistotny, ale ksiazka naprawde ciekawa, przedstawiajaca wizje panstwa konkretniej jako sama istote panstwa i mysli politycznej, ktora ewoulowala przez wieki.Cytat:Polecam "Historię Doktryn politycznych i prawnych" A.Sylwestrzaka.
nie znam, więc jest to ktoś bardzo nieistotny. Ja polecam "O Nową Wolność. Manifest Libertariański" wybitnego filozofa i ekonomisty, ucznia von Misesa - M. Rothbarda
i zapraszam na
www.libertarianizm.pl
m a s t e r s o f m e t a l, a g e n t s o f s t e e l !