06-20-2005, 11:05 AM
kethy napisał(a):Ja się oczywiście totalnie nie zgodzę...'Talent' można u siebie wyrobić. Można też o nim zapomnieć. Wtedy faktycznie będą to wypraktykowane chęci. Ale faktem jest, że niektórzy (nie poświęcając dużo czasu na rysunek) i tak będą mieli lepszą kreskę niż coniektórzy inni, którzy mogą siedzieć nad kartką papieru po trzy godziny dziennie...
nie rozumiem z czym sie nie zgodzisz, bo napisałem prawie to samo. Jeszcze dla lepsiejszego zrozumienia zedytowałem wypowiedź dodając 'ale to wpływa jedynie na czas nauki, a nie na jej efekty', tylko zanim to zrobiłem seelenleib już zdążył zacytować mojego posta ;P
Co do tej "lepszej kreski" to akurat gówno prawda, bo nie ma czegos takiego. To czy kreska tego Ktosia jest lepsiejsza od tamtego Ktosia stwierdzamy jedynie przez nasze indywidualne gusta. Jednemu się spodoba ta, drugiemu tamta. Kreska nie ma tu nic do rzeczy, tu chodzi o wprawę.
[inwizobol mołd]Jam jest siewcą uśmiechów, a mordy smutne mem gruntem ornym, na którem krzak bananowca owocem nie skąpi[/inwizobol mołd]

'Talent' można u siebie wyrobić. Można też o nim zapomnieć. Wtedy faktycznie będą to wypraktykowane chęci. Ale faktem jest, że niektórzy (nie poświęcając dużo czasu na rysunek) i tak będą mieli lepszą kreskę niż coniektórzy inni, którzy mogą siedzieć nad kartką papieru po trzy godziny dziennie...