04-02-2008, 05:06 PM
Przemek87 napisał(a):No dobra ale po takim zmiejszeniu trzeba dążyć do ponownego powiększenia, nawet do 18 drużyn. Przecież nie tak dawno OE miała 14 klubów i każdy zgodnie mówił że jest chujowo.Kurde, trudno się nie zgodzić.
Pomniejszona OE nie może być na stałe bo stanie sie nudna. 4 mecze w sezonie z jedną drużyną to za dużo. Właśnie prestiżowe mecze np Lech-Legia są dlatego tak prestiżowe bo tylko dwa razy na sezon są, raz w Poznaniu raz w Warszawie. Tak to by spowszedniały. A my nie mamy swojego Celticu czy Rangersów żeby sie podniecać 4 takimi meczami w sezonie (to w lidze bo przecież i w pucharach wpadają na siebie często).
Też jestem przeciwny zmniejszaniu ligi i taką decyzję traktowałbym raczej jako ostateczność. I argument, że mamy 40mln populacji, więc powinniśmy mieć więcej drużyn niż 5-cio milionowa Szkocja, wydaje mi się bardzo logiczny. Poza tym: mniej drużyn w 1 lidze = mniej talentów, trudniej jest się młodym talentom wybić w drużynach z czołówki, niż np. w takim Zagłębiu Sosnowiec czy w Ruchu Chorzów, a najlepszą ku temu okazją są właśnie mecze z drużynami z czołówki ligi. Poza tym, zupełnie nie chciałoby mi się jeździć na dwa wyjazdy do Krakowa, cały urok meczy wyjazdowym polega na odwiedzaniu różnych zakątków kraju, najlepiej takich, w których się jeszcze nie było. Rewelacyjnie wspominam np. wyjazd do Wodzisławia przed paru laty (10 godzin pociągiem :]) czy do Bielska-Białej w PP. Zmniejszenie ligi = radykalne zmniejszenie atrakcyjności rozgrywek, jak dla mnie.