10-17-2004, 07:58 PM
psychosis napisał(a):a dziewczyna w wieku np 16 lat która podjeła sie takiej operacji musi wiedziec o konsekwencjach takiego przedsiemwzięcia...Po raz pierwszy (i ostatni mam nadzieję!) w tym wątku się z Tobą zgadzam. Oczywiście, że podjęcie takiej decyzji musi być poprzedzone informacją o wszystkich jej konsekwencjach. Nie mniej jednak nie może to być demagogia ale rzetelne FAKTY!
psychosis napisał(a):czyli np juz nigdy niebedzie mogła zajść w ciążę...Fakt faktem medycyny nie studiuję, ale coś mi nie pasuje w tym zdaniu? Jeśli chodzi o "medyczną" możliwość zajścia w ciąże - to chyba tylko w skrajnych przypadkach nie jest ona potem możliwa! Jeśli zaś chodzi o stronę psychiczną... Pozwolisz, że posłużę się cytatem (za wikipedia.org): Badania wykazują, że zespół poaborcyjny, w postaci chronicznego przygnębienia, depresji, myśli samobójczych, poczucia winy, obniżenie poczucia własnej wartości, nie występuje często. Więc doprawdy nie za bardzo rozumiem o czym mówisz.
Prisca napisał(a):A i tak na marginesie, to co śmieszyło, bawiło mnie najbardziej to fakt, że gdy przypłynął do Gdańska czy Gdyni nie pamiętamHmmm... o ile mnie pamięć nie myli to był to "Langenord" (czy coś takiego). Początkowo miał chyba wejść do Gdyni, ale Młodzież Wszechpolska z LPRem się odpowiedni szybko zakręciły i ostatecznie chyba wylądował w Władku, albo Pucku... Też do końca nie pamiętam.[/b]