02-28-2007, 10:52 AM
Książę napisał(a):Necroblood napisał(a):nie moje, tylko milionów ludzi na świecie.Chodziło mi chłopie o to, że mimo że rozdzieliłem zdecydowanie kosciół i wiarę i na tej ostatniej wolałbym się skupić; i mimo komentarza na jaki pozwoliłem sobie względem przeciwników Kościoła Katolcikiego nadal ciągniesz swoje. Nie jestem zwolennikiem Koscioła, sam wiem czym i jaki jest. To z czego nabijam się w postawach jaką charakteryzujesz się po części i Ty, jest sprowadzanie kościoła i wiary, razem z jej naukami do jednego, gdzie ja czynię rozróznienie. Kościół katolicki w obecnym stanie jest w zasadzie zaprzeczeniem tego o czym mówił Jezus. A argument, że przecież to w imie tej wiary zrobiono to czy tamto, mordowano, manipulowano itd... To tak samo jakby zrzucać winę na - przyziemny przykład - dziewczynę za to, ze jej były chłopak w imie miłości do niej zapierdolił jej aktualnego chłopaka. Nie zapominaj o czynniku ludzkim - to ludzie zbudowali kosciół w takim kształcie. W imię Allaha Talibowie zburzyli mające kilka tysięcy lat posągi Buddy, mimo że Islam był zawsze tą najbardziej chyba tolerancyjną względem innych wyznań z trzech wielkich monoteistycznych religii jakie narodziły się na Bliskim Wschodzie. Komunizm, który w ujęciu Marksa miał być najbardziej skupiającym sie na człowieku systemem przerodził się w zbrodnicze rządy terroru. To wszystko człowiek, element ludzki. Obecną doktrynę katolicką zbudował kościoł, selektywnie korzystając z materiału jaki pozostawiły po sobie wczesne wieki chrześcijaństwa i w określony sposób - uznany za ostateczny i nie podlegajacy dyskusji - interpretując te, które przyjął. Ale co to ma wspolnego z Jezusem czy Bogiem?
widzisz, nie do końca się zrozumieliśmy. Powiedz mi teraz czemu chcesz rozdzielać kościół od wiary, bo jak są razem to widać, że to wszystko nie ma sensu? Może dlatego, że jak się zestawi te dwie rzeczy, to wychodzi że kościół manipuluje wiarą? Co to ma wspólnego z Bogiem? Otóż to, że to dzięki jego słowom zawartym w Biblii ludzkość się wyżynała (odnosi się to w sumie do większości religii). Jak jest nibi wszechwiedzący, to raczej wątpie aby umyślnie stworzył takie dzieło, które doprowadziło do zagłady tylu ludzi i rzeczy. Chyba, że jest sadystą i tyranem.
Książe napisał(a):Necroblood napisał(a):po pierwsze:nadal jednak nie odpowiedziałeś na postawione pytanie
- nie jestem metalczyną z poglądami satanistycznymi, pod drugie satanizm jeszcze głupszy od chrześcijaństwa, a po trzecie, jestem ateistą.
przeczytałem większość