02-28-2007, 10:06 AM
Necroblood napisał(a):nie moje, tylko milionów ludzi na świecie.Chodziło mi chłopie o to, że mimo że rozdzieliłem zdecydowanie kosciół i wiarę i na tej ostatniej wolałbym się skupić; i mimo komentarza na jaki pozwoliłem sobie względem przeciwników Kościoła Katolcikiego nadal ciągniesz swoje. Nie jestem zwolennikiem Koscioła, sam wiem czym i jaki jest. To z czego nabijam się w postawach jaką charakteryzujesz się po części i Ty, jest sprowadzanie kościoła i wiary, razem z jej naukami do jednego, gdzie ja czynię rozróznienie. Kościół katolicki w obecnym stanie jest w zasadzie zaprzeczeniem tego o czym mówił Jezus. A argument, że przecież to w imie tej wiary zrobiono to czy tamto, mordowano, manipulowano itd... To tak samo jakby zrzucać winę na - przyziemny przykład - dziewczynę za to, ze jej były chłopak w imie miłości do niej zapierdolił jej aktualnego chłopaka. Nie zapominaj o czynniku ludzkim - to ludzie zbudowali kosciół w takim kształcie. W imię Allaha Talibowie zburzyli mające kilka tysięcy lat posągi Buddy, mimo że Islam był zawsze tą najbardziej chyba tolerancyjną względem innych wyznań z trzech wielkich monoteistycznych religii jakie narodziły się na Bliskim Wschodzie. Komunizm, który w ujęciu Marksa miał być najbardziej skupiającym sie na człowieku systemem przerodził się w zbrodnicze rządy terroru. To wszystko człowiek, element ludzki. Obecną doktrynę katolicką zbudował kościoł, selektywnie korzystając z materiału jaki pozostawiły po sobie wczesne wieki chrześcijaństwa i w określony sposób - uznany za ostateczny i nie podlegajacy dyskusji - interpretując te, które przyjął. Ale co to ma wspolnego z Jezusem czy Bogiem?
Necroblood napisał(a):po pierwsze:nadal jednak nie odpowiedziałeś na postawione pytanie
- nie jestem metalczyną z poglądami satanistycznymi, pod drugie satanizm jeszcze głupszy od chrześcijaństwa, a po trzecie, jestem ateistą.
KelThuz napisał(a):i tak wszyscy będziecie ostatecznie chapać dzidę Odynano już wolę chapnąć jakiemuś pogańskiemu bogowi, niż jak ty - żulom za Biedronką