oż, dziwne, że tutaj nie napisałam jeszcze o 'skrzypcach' anny rice ^^
autorka książek raczej z niższej półki, szczególnie co tyczy się tych o tematyce wampirzej z późniejszego okresu jej kariery, jednak 'skrzypce' stanowią pozycję poruszającą do żywego, przynajmniej mnie. nie uświadczy się tam żadnego wampira, główna bohaterka nie jest wypacykowanym ideałem, ale ja nie o tym... ^^
co mnie poruszyło?
smutek. książka jest na wskroś smutna, do pewnego momentu mówiłam sobie, że nie przeczytam ani zdania więcej, bo nie wyrobię emocjonalnie, a jednak czytałam dalej. niewątpliwie 'skrzypce' zaliczyć można do jednych z najoryginalniejszych dokonań rice. jeśli ktoś ma ochotę na przytłaczający smutek, polecam (:
- Liczba postów:
- 17
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Kamael napisał(a):buubi napisał(a):Joseph Heller - Paragraf 22
Książka o potężnym zabarwieniu groteskowo-humorystycznym, ale jest to gorzki smiech przez łzy, wywołane tragedią wojny
Jak widzę jednak z Miriam nie jesteśmy tutaj osamotnieni ; ). Już w jednym z tematów (nie wiem czy przypadkiem nie w tym) wiele o tej książce pisałem. Prawda jest taka, że jest jedną z lepszych jakie w życiu czytałem. Niby groteskowa, niby humorystyczyna, a pod spodem dostrzec można pewien dramat.
Miło spotkać kolejnego sympatyka "Paragrafu 22" ;D Swego czasu dużo pisaliśmy o tej książce z Kamaelem. Powieść absolutnie genialna, wstyd nie znać.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 3,190
- Liczba wątków:
- 61
- Reputacja:
-
0
Od razu? Nigdy takiego zabiegu nie stosowałem, a mówiąc szczerze, jak tak sobie teraz pomyślę, wydaje się skutecznym. Bardzo szybko - na świeżo - można dostrzec kolejne szczegóły, ukryte znaczenia, podteksty itd, których wcześniej nie odkryliśmy.
Ja też mam kilku znajomych, którzy "Paragraf 22" czytali, ale teraz mam zamiar dodatkowo wśród innych to cudo rozpropagować.
- Liczba postów:
- 1,045
- Liczba wątków:
- 35
- Reputacja:
-
0
tak to zachwalacie ze musze leciec do biblioteki wyporzyczyc
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
- Liczba postów:
- 88
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
0
Kompania Braci (Stephen'a Ambrose'a)
D-Day (tez jego)
So come on! Jump in the fire! ];->
- Liczba postów:
- 40
- Liczba wątków:
- 2
- Reputacja:
-
0
"Fabryka oficerów" Kirsta. Dostałam tym w łeb 2 lata temu. I dalej nie mogę wrócić do stanu sprzed.
"Nie nam kryć się za tarczą w walce, z lęku przed oręża szczękiem."
LINDISFARNE 2006!
- Liczba postów:
- 158
- Liczba wątków:
- 3
- Reputacja:
-
0
Kamael napisał(a):Pamiętam, że kiedyś swoją brutalnością poruszyła mnie "Heroina" Tomasza Piątka. Krótkie, ale treściwe. Niby literacko nic szczególnego, ale chyba właśnie przez brutalny przekaz ma poruszać.
Poza tym ostatnio książki Coelho na mnie mocno działają, poruszają w odpowiedni sposób, bo skłaniają mnie do zastanowienia się nad pewnymi sprawami.
oj tak ksiazka bardzo poruszajaca. brutalna i przedstawiala naprawde to najstraszniejsze oblicze cpania. to bylo straszne. ksiazka ciekawa, polecam, lecz sama po raz 2 jej nieprzeczytam
Ogień wolno gasł, wiatr w kominie mielił dym.
Czarodziejski dom mówi do mnie...
- Liczba postów:
- 114
- Liczba wątków:
- 3
- Reputacja:
-
0
"Królowa Potępionych". kropka 8)
Some say the end is near.
Some say we'll see armageddon soon.
I certainly hope we will.
I sure could use a vacation from this
TOOL - AEnema
- Liczba postów:
- 41
- Liczba wątków:
- 1
- Reputacja:
-
0
"Martwy az do zmroku" Ch. Harris, "Krzyk w niebiosa" A.Rice
Jakby nie było będzie bardzo miło
- Liczba postów:
- 475
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
0
Alchemik... *_*
Ta ksiazka jest cudowna... wczoraj skonczylam czytac i wciaz nie moge wyjsc z podziwu... To jest obowiazkowa lektura dla kazdego.