Forum Rockmetalshop
Fizyka :/ - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (https://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: A teraz coś z zupełnie innej beczki... (https://forum.rockmetalshop.pl/forum-a-teraz-co%C5%9B-z-zupe%C5%82nie-innej-beczki)
+--- Dział: Traszowisko (https://forum.rockmetalshop.pl/forum-traszowisko)
+--- Wątek: Fizyka :/ (/thread-fizyka)

Strony: 1 2 3 4

- Nivo - 12-21-2005

Nie uważam siebie za humanistę tylko z tego powodu, że lubię przedmioty humanistyczne. Matematyki i fizyki po prostu nie rozumiem, nie mogę ogarnąć - stąd moja niechęć. Macie racje iż debilnym usprawiedliwieniem swojej tępoty z tych przedmiotów jest powołanie się na 'humanistów'.

- statekx - 12-21-2005

Nivo napisał(a):Macie racje iż debilnym usprawiedliwieniem swojej tępoty z tych przedmiotów jest powołanie się na 'humanistów'.

albo na odwrot.

- Dance Of Death - 12-21-2005

oj do humanisty to mi daleko heh... moge sie ewentualnie pochwalić zerową liczbą przeczytanych lektur Wink ale za to matma idzie mi dość dobrze, fiza jakos leci a chemia to kosmos heh Wink

- Valhalla - 12-21-2005

a tam jak sie chce to sie ma, na koniec LO mialam z matmy i chemii 4ki a z fizyki 3, z polskiego oczywiscie 5 Surprised. Nadal jednak twierdze, ze z przedmiotow scislych jestem dupa. Ja ich po prostu nie lubie.

- Scully - 12-22-2005

statekx napisał(a):
Nivo napisał(a):Macie racje iż debilnym usprawiedliwieniem swojej tępoty z tych przedmiotów jest powołanie się na 'humanistów'.

albo na odwrot.
Bardzo rzadkie.

- statekx - 12-22-2005

Scully napisał(a):
statekx napisał(a):

albo na odwrot.
Bardzo rzadkie.

Hmm czy ja wiem, wystarczy spojrzec ile osob gna na polibude Wink

- Hethell - 12-22-2005

ja juz na szczescie z fizyka nie mam nic wspolnego Big Grin a w liceum to mi bylo z tym naprawde ciezko Sad

- Tomash - 12-22-2005

statekx napisał(a):
Scully napisał(a):
statekx napisał(a):

albo na odwrot.
Bardzo rzadkie.

No ok. Ale ile z nich zostaje po I semestrze:>?

- Wars - 12-22-2005

Tomash napisał(a):
statekx napisał(a):
Scully napisał(a):
statekx napisał(a):

albo na odwrot.
Bardzo rzadkie.

Te, nie straszyc mnie Smile Ja się na polibudę wybieram, jednakowoż przedmioty humanistyczne (polski, historia, wos) też lubię. btw: mam wygraną olimpiadę z fizy, ale SZA! Wink

- statekx - 12-22-2005

Tomash napisał(a):
statekx napisał(a):
Scully napisał(a):
statekx napisał(a):

albo na odwrot.
Bardzo rzadkie.

No wlasnie i tacy z nich wielcy operatorzy przedmiotami scislymi Surprised
Wniosek z tego taki, ze prawdziwych inżynierow tyle samo co prawdziwych humanistow.

- Tomash - 12-22-2005

Pewnie. Ale zaś nie każdy musi być mgr inż dr hab doc prof zwyczajnym Big Grin Chodzi mi po prostu o to, że dodanie dwóch ułamków do siebie, narysowanie wykresu funkcji, czy policzenie procentu z jakiejś wielkości, albo wyznaczenie pola powierzchni to nie jest jakaś czarna magia, i każdy tak naprawdę potrafi to zrobić, co więcej - to się naprawdę przydaje. Tylko trzeba choć troszke nad tym posiedzieć, no ale łatwiej być "humanistą" Laughing

- -Rene- - 12-22-2005

Tomash napisał(a):no ale łatwiej być "humanistą" Laughing
Jakoś w końcu trzeba usprawidliwić niemożność dodania do siebie 1/2 i 3/4 Laughing

- The Stig - 02-16-2006

Zad 1. W celu zabezpieczenia organizmów żywych przed negatywnymi skutkami promieniowania jonizującego źródła promieniotwórcze i pomieszczenia, w których się one znajdują osłaniane są materiałami o różnej grubości. Rodzaj materiału, użytego na osłony oraz ich grubość zależy od rodzaju i energii promieniowania.
1. Wymień rodzaje promieniowania jonizującego naturalnie występującego;
w środowisku człowieka.
2. Zapisz schemat naturalnych rozpadów promieniotwórczych.
3. Wymień materiały, z których wykonuje się osłony radiologiczne przed róż¬nego typu promieniowaniem jonizującym. Uzasadnij swój wybór.

ZAD 2. czas połowicznego rozpadu izotopu kobaltu wynosi około 5 (jednostka mi się nie skserowała Smile)wypełnij zamieszczoną niżej tabelkę.

t, (rok) 0______5_____7.5____.....____ ......

N, (%) 100___.......___......____6,25_____1

t - czas obserwacji próbki zawierającej 60/27 Co;
N - liczba promieniotwórczych jąder 60/27 Co w próbce.

KTO WSPOMOŻE ? Smile

- Forgotten Sunrise - 02-17-2006

Niedawno to z chemii miałem (co prawda nie wszystko, ale część), jak będę miał chwilkę, to napiszę.

- The Stig - 02-17-2006

Forgotten Sunrise napisał(a):Niedawno to z chemii miałem (co prawda nie wszystko, ale część), jak będę miał chwilkę, to napiszę.

Dzięki za zainteresowanie Forgettonie, ale juz jakos sobie poradziłem Smile