Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Santana
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tworzy swietna muzyke. Geniusz gitary. Co o nim sadzicie??
Geniusz, jeden z trzech mych ulubionych gitarzystów. Niesamowite wyczucie instrumentu, gatunkowo cos jakby latynoski blues, chyba nikt nie gra na gitarze tak charakterystycznie jak on Smile.
Plyty ? Najbardziej lubię Abraxas (9.7/10), polecam wszystkim ten krazek (http://muzyczny.ownlog.com/537880,link.html - bardziej szczegolowo ? moja cos-jakby-amatorska-recenzja tegoż albumu, jak lans to lans Smile ), ale na przyklad Supernatural tez jest swietna. Debiut i plyta III rowniez calkiem niezle. Pozniej roznie - raz np. Havana Moon zupelnie mi sie nie podoba, zas taka "Amigos" to bardzo dobra plyta (z genialna Europa na czele), z ostatnich krazkow (Shaman i All that I am) slyszalem tylko wybrane utwory (co do gosci i postawy Santany - jesli ktos zainteresowany, co o tym sadze to odsylam do linka wyzej Smile ). Tymczasem teraz Santana ma w planach nagranie albumu calkowicie instrumentalnego... moze byc ciekawie.
Ja ostatnio dorwalem w tesco CD za 12 zł o takiej setliscieBig Grin

1.Jingo
2.Soul Sacrifice
3.Jam in e
4.Latin Tropical
6.La puesta del sol

Znasz te utwory??
Nie, nie znam. Santane znam niestety tylko z tego co wymienilem wyzej, bo wydal bardzo duzo plyt. Kojarzyc moze kojarze jakis, ale nazw (zwl. hiszpanskich) nie pamietam.

EDIT: sprawdzilem, Jingo i Soul Sacrifice sa z debiutu.
Ogolnie raczej mi sie srednio podoba, ale niedawno nagral plyke, gdzie jest wielu znanych gosci m.in. Kirk Hammett, wiec warto sprawdzic.
Nie jestem wielkim fanem Santany bo znam zaledwie jakiegos "best offa" , "Abraxas" i "Amigos" . Jednak juz po tych płytkach moge stwierdzic ze jest to gitarzysta wyjatkowy , naprawde obeznany z intrumentem . Do tego swietnie opanował technike kontrolowan sprzezen zwrotnych dzieki czemu uzyskuje dzwieki o pozadanej długosci . Wlasciwie kluczem do stylu jego gry jest technika prawej reki . Kostke trzyma miedzy kciukiem a palcem wskazujacym i doskonale panuje nad rytmem . Uzywajac techniki naprzemiennego kostkowania i grajac tremolo swobodnie wykonuje bardzo szybkie glissanda i zmiany pozycji w obydwie strony na sasiednich strunach . Ogolem bardzo go lubie , mimo ze nie znam zbyt wiele . Moje ulubione utworki to "Black Magic Woman" , "Europa" i "Samba Pa Ti”. Szczerze polecam i pozdrawiam .
Nie przepadam, ale to dlatego, że nie lubię latynoskich rytmów, nic na to nie poradze Smile Ale kiedyś w Radiu Kraków, gość puścił koncert z 1968, kiedy jeszcze "Santana" to była nazwa zespołu Carlosa, a ponowie łoili dość ciężki, psychodeliczny rock z dużą ilością hammondów, i odrobinką latynoskich wpływów. I to było fajne :]
nie znam za bardzo jego twórczości głębiej ale jest on świetnym gitarzystą.
Jakoś nigdy nie miałam 'pociągu' do Santany,ale fakt faktem,że gość ma to 'coś'.Przy czym pod to 'coś' wpisałam bym talent,smak i oryginalne,nieprzeciętne podejście do muzyki.Choć to nie moje klimaty(daleko mi do Santany,oj barrrrdzoooo daleko Wink ) to jednak mam do gościa szacunek,ambitny facet Wink
Nie lubie.. Nie podoba mi sie ani jego technika gry, ani [tym bardziej] jego muzyka..
Krzychun napisał(a):Tworzy swietna muzyke. Geniusz gitary. Co o nim sadzicie??
nie przepadam ale szanuje