• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tom Waits

Jeden z najbardziej niesamowitych i charakterystycznych głosów świata. Przejmujące teksty nie do podrobienia. Kilka genialnych albumów na koncie, o poszczególnych piosenkach nie wspominając.

Zetknąłem się po wydaniu przez Kazika Staszewskiego "Piosenek Tomna Waitsa". Gdy usłyszałem po raz pierwszy "Yesterday is here", uświadomiłem sobie, że Kazik po prostu schrzanił ten utwór.

Cieszy fakt, że co ważniejsze teksty przetłumaczył na nasz język Roman Kołakowski.
"Przemoc jest najwyższą formą sztuki"
Odpowiedz

Kojarzę tego pana,słyszałam ostatnią płytę i kilka wcześniejszych utworów, ale szczerze mówiąc, spodobał mi się tylko jeden z nich (nie pamiętam tytułu) Fakt, pan Waits ma bardzo charakterystyczny głos (IMO przepity) i nie da się go podrobić, jednak po usłyszeniu ostatniej płyty jakoś nie pali mi się do zapoznania z jego wcześniejszymi dokonaniami.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Ta ostatnia płytka jest taka sobie. Osobiście polecam albumy: "Rain dogs", "Swordfishtrombone" oraz "Frank's Wild Years".
"Przemoc jest najwyższą formą sztuki"
Odpowiedz

Tom Waits, cięzki barowy klimat, najlepiej słuchać ze szklanicą whisky, w zadymionym ciemnym pokoju, z wielkim dołem...

Ten charakterystyczny jak ktoś zauważył wyżej "przepity" głos oddaje ten niesamowity klimat w takich kawałkach jak Alice, Piano Has Been Drinking, czy Roxane (?) - świetny cover... Szkoda że nie wielu zna tego pana...
Powstaje portal o tematyce stoner,sludge,doom,groove,psychedelic,southern - jesteś chętny do współpracy? pisz: grzegorz@stoner.pl
[Obrazek: banerheavymusicro2.gif]
Odpowiedz

Kawał życia ten facet... kawał życia...
[Obrazek: 266c114d403ad301.gif]
Odpowiedz

Szczerze mowiąc to nie za bardzo mnie przyciąga taki gatunek muzyki,jak juz ktos tu powiedzial, ciężki barowy klimat. Aczkolwiek coś w piosenkach Waitsa jest, co stwarza niepowtarzalny klimat. A co do Piosenek Toma Waitsa wykonanych przez Kazika to coz...moim zdaniem nie da sie podrobic orginalnych wykonan, ale Kazik zrobil to dosc znosnie i nie mozna go posadzic o barbarzynstwo.
'dobry chlopak byl i malo pil...'
Odpowiedz

Cytat: A co do Piosenek Toma Waitsa wykonanych przez Kazika to coz...moim zdaniem nie da sie podrobic orginalnych wykonan, ale Kazik zrobil to dosc znosnie i nie mozna go posadzic o barbarzynstwo.

Tak ciężkiego klimatu jak ma Waits nic nie odda, ale znajdz mi kogoś kto by bardziej pasował niż Kazik Staszewski do wykonania numerów Tom'a Waits'a.

Własnie może mi ktos powie co to za motwy gitarowy w Way Down In The Hole (W Głębokim Dole)?
Powstaje portal o tematyce stoner,sludge,doom,groove,psychedelic,southern - jesteś chętny do współpracy? pisz: grzegorz@stoner.pl
[Obrazek: banerheavymusicro2.gif]
Odpowiedz

HeavyMusic.pl napisał(a):
Cytat: A co do Piosenek Toma Waitsa wykonanych przez Kazika to coz...moim zdaniem nie da sie podrobic orginalnych wykonan, ale Kazik zrobil to dosc znosnie i nie mozna go posadzic o barbarzynstwo.

Tak ciężkiego klimatu jak ma Waits nic nie odda, ale znajdz mi kogoś kto by bardziej pasował niż Kazik Staszewski do wykonania numerów Tom'a Waits'a.

No to wlasnie napialem, ze zrobil to dos znosnie...
Odpowiedz

HeavyMusic.pl napisał(a):ale znajdz mi kogoś kto by bardziej pasował niż Kazik Staszewski do wykonania numerów Tom'a Waits'a.
Tom Waits. Nikt nie da rady, są tacy ludzie, których podrobić sie nie da, a wszelkie próby z góry skazane są na niepowodzenie. Z próbami Staszewskiego jest to samo.
[Obrazek: 266c114d403ad301.gif]
Odpowiedz

Wait's kojarzy mi sie narazie tylko z coverem 'Underground' wykonanym przez Come. Tekst zostal przetlumaczony przez Sławomira Wolskiego (ale chyba to tlumaczenie niewiele ma wspolnego z oryginalem), natomiast wokalista Comy dodal podobno jedna zwrotke i wprowadzil kilka drobnych poprawek coby tekst byl spojniejszy. Taka ciekawosta, jakby ktos chcial posluchac: http://www.youtube.com/watch?v=XraSkDFMSNc
Odpowiedz

Calkiem niezle, aczkolwiek z Tomem Waitsem malo to ma wspolnego...
Odpowiedz

Ale to nie zmienia faktu, ze Roguc cudownie to zaspiewal.
Odpowiedz

Bardzo lubię Toma Waitsa. Koleś jest niesamowicie charakterystyczny, pod względem muzycznym, tekstowym, imigowym no i wokalnym. Każda płyta, po którymś przesłuchaniu wciąga. Jednak najbardziej lubię Rain Dogs i Blood Money.
http://myspace.com/khronosband

Profil mojej kapelki.
Odpowiedz

Od dawna znam 'Bone Machine' i 'Alice'. Od niedawna znam 'Blood Money', 'Real gone' i 'Rain dogs'. Powiem krótko, Waits jest świetny.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości