- Liczba postów:
- 48
- Liczba wątków:
- 9
- Reputacja:
-
0
Jeden z najbardziej niesamowitych i charakterystycznych głosów świata. Przejmujące teksty nie do podrobienia. Kilka genialnych albumów na koncie, o poszczególnych piosenkach nie wspominając.
Zetknąłem się po wydaniu przez Kazika Staszewskiego "Piosenek Tomna Waitsa". Gdy usłyszałem po raz pierwszy "Yesterday is here", uświadomiłem sobie, że Kazik po prostu schrzanił ten utwór.
Cieszy fakt, że co ważniejsze teksty przetłumaczył na nasz język Roman Kołakowski.
"Przemoc jest najwyższą formą sztuki"
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Kojarzę tego pana,słyszałam ostatnią płytę i kilka wcześniejszych utworów, ale szczerze mówiąc, spodobał mi się tylko jeden z nich (nie pamiętam tytułu) Fakt, pan Waits ma bardzo charakterystyczny głos (IMO przepity) i nie da się go podrobić, jednak po usłyszeniu ostatniej płyty jakoś nie pali mi się do zapoznania z jego wcześniejszymi dokonaniami.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 48
- Liczba wątków:
- 9
- Reputacja:
-
0
Ta ostatnia płytka jest taka sobie. Osobiście polecam albumy: "Rain dogs", "Swordfishtrombone" oraz "Frank's Wild Years".
"Przemoc jest najwyższą formą sztuki"
- Liczba postów:
- 71
- Liczba wątków:
- 14
- Reputacja:
-
0
Tom Waits, cięzki barowy klimat, najlepiej słuchać ze szklanicą whisky, w zadymionym ciemnym pokoju, z wielkim dołem...
Ten charakterystyczny jak ktoś zauważył wyżej "przepity" głos oddaje ten niesamowity klimat w takich kawałkach jak Alice, Piano Has Been Drinking, czy Roxane (?) - świetny cover... Szkoda że nie wielu zna tego pana...
Powstaje portal o tematyce stoner,sludge,doom,groove,psychedelic,southern - jesteś chętny do współpracy? pisz: grzegorz@stoner.pl
- Liczba postów:
- 1,028
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
0
Kawał życia ten facet... kawał życia...
- Liczba postów:
- 22
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
Szczerze mowiąc to nie za bardzo mnie przyciąga taki gatunek muzyki,jak juz ktos tu powiedzial, ciężki barowy klimat. Aczkolwiek coś w piosenkach Waitsa jest, co stwarza niepowtarzalny klimat. A co do Piosenek Toma Waitsa wykonanych przez Kazika to coz...moim zdaniem nie da sie podrobic orginalnych wykonan, ale Kazik zrobil to dosc znosnie i nie mozna go posadzic o barbarzynstwo.
'dobry chlopak byl i malo pil...'
- Liczba postów:
- 22
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
HeavyMusic.pl napisał(a):Cytat: A co do Piosenek Toma Waitsa wykonanych przez Kazika to coz...moim zdaniem nie da sie podrobic orginalnych wykonan, ale Kazik zrobil to dosc znosnie i nie mozna go posadzic o barbarzynstwo.
Tak ciężkiego klimatu jak ma Waits nic nie odda, ale znajdz mi kogoś kto by bardziej pasował niż Kazik Staszewski do wykonania numerów Tom'a Waits'a.
No to wlasnie napialem, ze zrobil to dos znosnie...
- Liczba postów:
- 22
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
Calkiem niezle, aczkolwiek z Tomem Waitsem malo to ma wspolnego...
- Liczba postów:
- 475
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
0
Ale to nie zmienia faktu, ze Roguc cudownie to zaspiewal.
- Liczba postów:
- 147
- Liczba wątków:
- 4
- Reputacja:
-
0
Bardzo lubię Toma Waitsa. Koleś jest niesamowicie charakterystyczny, pod względem muzycznym, tekstowym, imigowym no i wokalnym. Każda płyta, po którymś przesłuchaniu wciąga. Jednak najbardziej lubię Rain Dogs i Blood Money.
- Liczba postów:
- 3,016
- Liczba wątków:
- 65
- Reputacja:
-
0
Od dawna znam 'Bone Machine' i 'Alice'. Od niedawna znam 'Blood Money', 'Real gone' i 'Rain dogs'. Powiem krótko, Waits jest świetny.