• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filmowane lektury

Kto z was lubi filmy na podstawie lektur??
Jakie to są filmy??
Chętnie je oglądacie czy z przymusu??
chamy są wśród nas Wink gardzę wami i się śmieje z was Big Grin
Odpowiedz

takie filmy mnie ratuja z opresji kiedy nie przeczytam lektury a sprawdzian jest lada dzien ;p chwala ze sa takie filmy! i niech beda powstawac dalej! bardzo lubie film "Akcja pod Arsenalem" w ogole "kamienie na szaniec" to jest moja ulubiona lektura! zaraz po Hobbicie Big Grin Big Grin
Odpowiedz

velvetova napisał(a):bardzo lubie film "Akcja pod Arsenalem" w ogole "kamienie na szaniec" to jest moja ulubiona lektura! zaraz po Hobbicie Big Grin Big Grin

O to to! Ja nawet chodzę od szkoły imienia J. Bytnara (Rudego). Poza tym na przekór wszystkim podoba mi "Ogniem i mieczem". Nie jest zły jak na lekturę Smile
Ten kto gwiazdę w locie schwyta
Sprawi dziecko mandragorze
Wie skąd diabeł wziął kopyta
Albo czemu gasną zorze
Umie słuchac syren śpiewu
Strzec się zawistników gniewu
Ten jedyny
Zna krainy
Gdzie nie znajdzie fałsz gościny
Odpowiedz

Morte napisał(a):
velvetova napisał(a):bardzo lubie film "Akcja pod Arsenalem" w ogole "kamienie na szaniec" to jest moja ulubiona lektura! zaraz po Hobbicie Big Grin Big Grin

O to to! Ja nawet chodzę od szkoły imienia J. Bytnara (Rudego). Poza tym na przekór wszystkim podoba mi "Ogniem i mieczem". Nie jest zły jak na lekturę Smile

ja tam tez lubie ogniem i mieczem Wink i reszte trylogii do tego bym dopisał jeszcze krzyzakow, juz wymieniona akcje pod arsenałem no i ku zdziwieniu zemsta Wink jakos podoba mi sie klimat tego ostatniego
Odpowiedz

Podobały mi się: "Krzyżacy", "Potop", "Pan Wołodyjowski", ale przede wszystkim świetny, niesamowity wręcz Faraon, wg. mnie najlepszy polski "poważny" film. Z nowszych nie jest zły "Pan Tadeusz".
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Axel napisał(a):
Morte napisał(a):

ja tam tez lubie ogniem i mieczem Wink i reszte trylogii do tego bym dopisał jeszcze krzyzakow, juz wymieniona akcje pod arsenałem no i ku zdziwieniu zemsta Wink jakos podoba mi sie klimat tego ostatniego

Podpisuje się pod tym. Też lubię Ogniem i Mieczem. Świetny film. Poza tym też Faraon i Pana Tadeusza.
chamy są wśród nas Wink gardzę wami i się śmieje z was Big Grin
Odpowiedz

rzeczywiscie Faraon jest naprawde dobry - i ksiazka i film bardzo mi sie podobaly.
a co do filmow lekturowych to jestem wdzieczny za takie Nad Niemnem np. bo czytac sie tego nie da a streszczenie to jednak nie to samo.
pamietam ze serial Lalka tez jest calkiem niezle zrobiony...
no i oczywiscie Kariera Nikodema Dyzmy Smile
Odpowiedz

No cóż, ja niestety uznaję "Ogniem i mieczem" za kupsko. Natomiast dobre ekranizacje lektur to np. "Pan Tadeusz" i "Zemsta" - tutaj jednak widać dobrą rękę reżysera. Dobre są też "Potop" i "Pan Wołodyjowski". Jednakże większość ekranizacji uznaję za średniactwo, które oglądam raczej z przymusu ("Przedwiośnie", "Lalka").
Kill them all
Kill them all for slander
Kill them all
And mute their ways
Odpowiedz

Zemsta byłaby dobra, gdyby Wajda wykurwił z planu wszystkich oprócz Gajosa i Olbrychskiego (no jeszcze Seweryn był niezły). Polskie ekranizacje lektur nadają się jedynie jako środek przeczyszczający, czego doskonałym dowodem jest "Quo Vadis". Taaaka sraka! :?
-Baco, będzie dzisja padać?
-Ej, kurwa bedzie, bo mnie jebie w krzyżu!
Odpowiedz

Moją ulubioną lektura jest Szatan z siodmej Klasy Laughing
Odpowiedz

Jeśli już mowa o ekranizacji lektur to dla mnie 'namberem łan' są 'Chłopcy z Placu Broni'.
[Obrazek: cheshirecatcopyef2.jpg]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości