05-06-2006, 01:05 PM
balzac napisał(a):Cytat:Czyli byle do końca LO i czas pakować walizki...Ja zostaje. Maja babiczka przeżyła II wojne, PRL, trzyma się dobrze do dziś. Nasze pokolenie nie może być słabsze. Za bardzo kocham ten kraj, w innym było by mi dużo gorzej. W moim rozumieniu kraj, ojczyzna to coś innego niż państwo, władza. Mam nadzieje że przywiązanie to ojczyzny jest silniejsze niż nienawisć do durnych polityków.
Znacie taki kawałek "Co się stało w tym kraju nad Wisłą" zespołu TILT??
Co racja to racja. Uważam się za kosmopolitę, ale jednocześnie jestem ogromnie przywiązany do ojczyzny. Jednak czemu kolejni rządzący próbują przebic poprzednich liczba afer i paranoi?
Nasz kraj jest rzeczywiście zacofany względem zachodu, jednak nie jest to nasza wina. Gdy XIX wieku na zachodzie kształtował kapitalizm i kult pracy mu musieliśmy walczyc o niepodległość. Oprócz tego w XX stuleciu najbardziej wartościowe jednostki zgineły podczas obu wojen światowych lub wyjechały, a tych którzy zostali zdławił patologiczny socjalizm. W zasadzie nie ma odpowiedniej ilości inteligentnych, otwartych ludzi by coś się zmieniło w najbliższym czasie. Odbudowanie elit to kwestia przynajmniej kolejnych 10-20 lat. Nie chcę wyjeżdzac z Polski, ale nieudolny rząd wydaje się nas do tego zmuszać.
Ten kto gwiazdę w locie schwyta
Sprawi dziecko mandragorze
Wie skąd diabeł wziął kopyta
Albo czemu gasną zorze
Umie słuchac syren śpiewu
Strzec się zawistników gniewu
Ten jedyny
Zna krainy
Gdzie nie znajdzie fałsz gościny
Sprawi dziecko mandragorze
Wie skąd diabeł wziął kopyta
Albo czemu gasną zorze