11-28-2005, 10:46 PM
statekx napisał(a):KelThuz napisał(a):a to ciekawa teoria, szkoda ze kompletnie absurdalna w świetle ponadwiekowych badań Szkoły Austriackiej nad ludzkim działaniem - polecam "Human Action" najwybitniejszego ekonomisty świata, Ludwiga von Misesa.Doktryna ekonomiczna nie znajduje sie w szeregu moich zainteresowan.
i dlatego jakakolwiek dyskusja z tobą jest bezsensowna.
Tak w ogóle, to Human Action jest pozycją ze sfery prakseologii, a nie ścisłej ekonomii.
Cytat:Tu sie mylisz, panstwo jak wiadomo jest zwiazane z prawem, ktorego w anarchii praktycznie nie ma
to nie tak. Państwo w swojej najbardziej pierwotnej postaci jest GWARANTEM nienaruszalności i niezmienności prawa, konkretnie - Prawa Naturalnego, jesli chodzi o naszą cywilizację. To jest jedyny cel istnienia państwa, nie ma innych w klasycznym rozumieniu tego terminu.
a więc...
Cytat:np. wybudowalbys dom, ktory zostal by Ci odebrany przez kolesia, ktory Cie zabije.
mój dom - moja własność. Mojej własności chroni umowa rynkowa. Kto jej nie przestrzega, ten ryzykuje: 1. że go zastrzelę gdy ten wedrze się na mój teren 2. że dorwie go prywatna agencja ochrony, z którą mam umowę o ochronę mojego życia i własności
sieć prywatnych agencji ochrony, oraz prywatnych sądów w anarchii staje się gwarantem dotrzymywania umów
Cytat:Przezyli by tylko silni, dla slabych nie bylo by miejsca.
o to chodzi, co w tym zdrożnego?
Cytat: Polecam "Historię Doktryn politycznych i prawnych" A.Sylwestrzaka.
nie znam, więc jest to ktoś bardzo nieistotny. Ja polecam "O Nową Wolność. Manifest Libertariański" wybitnego filozofa i ekonomisty, ucznia von Misesa - M. Rothbarda
i zapraszam na
www.libertarianizm.pl
![[Obrazek: sbo3s4.jpg]](http://i38.tinypic.com/sbo3s4.jpg)