05-11-2005, 03:37 PM
Miriam napisał(a):Te postaci się wybiajają, ale tak naprawdę wszystkie są świetnie przedstawione, to autorowi się udało wspaniale. Nie można wymieniając tych najciekawszych zapomnieć o Yossarianie... Ciekawa to postać.Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):Zabrałem się za czytanie kilka dni temu i nie żałuję. Doszedłem do bodaj 20 rozdziału (200 stron za mną, więc jestem mniej więcej w polowie) i już mogę stwierdzić, że jest fenomenalna. Tak niesamowicie przesiąknięta absurdem, wiele scen jednak to nie tylko absurd, pod spodem ukryte jest jakby drugie znaczenie - ten dramat, który również dostrzegłaś. Czyta się z wielką przyjemnością, przez co niestety moja edukacja traci, ale co tam ; ). Jak na razie bezkonkurencyjny jest rozdział o majorze Majorze Majorze ;D. Momentalnie stałem się fanem tej postaci ;D.Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):"Paragraf 22" Heller'a.Leży u mnie na półce i zastanawiam się, czy za to się zabrać.
"Paragraf 22" to świetna groteska. Jest w niej dużo humoru oraz ironii. Autor w genialny sposób przedstawił absurd wojny i wszystkich procedur z nią związanych. Świetnie ukazał także psychikę i życie żołnierzy. Jednak książka ta to nie tylko groteska, ale i dramat. "Był tylko jeden kruczek... paragraf 22." Pozycja obowiązkowa.
Cieszę się, że poleciłam coś dobregoA postać majora Majora Majora rzeczywiście rozbraja ;D Oprócz niego rozwalił mnie też handlarz Milo i pułkownik Cathart, ale nie będę psuła przyjemności czytania ;D