05-11-2005, 02:45 PM
Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):Zabrałem się za czytanie kilka dni temu i nie żałuję. Doszedłem do bodaj 20 rozdziału (200 stron za mną, więc jestem mniej więcej w polowie) i już mogę stwierdzić, że jest fenomenalna. Tak niesamowicie przesiąknięta absurdem, wiele scen jednak to nie tylko absurd, pod spodem ukryte jest jakby drugie znaczenie - ten dramat, który również dostrzegłaś. Czyta się z wielką przyjemnością, przez co niestety moja edukacja traci, ale co tam ; ). Jak na razie bezkonkurencyjny jest rozdział o majorze Majorze Majorze ;D. Momentalnie stałem się fanem tej postaci ;D.Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):"Paragraf 22" Heller'a.Leży u mnie na półce i zastanawiam się, czy za to się zabrać.
"Paragraf 22" to świetna groteska. Jest w niej dużo humoru oraz ironii. Autor w genialny sposób przedstawił absurd wojny i wszystkich procedur z nią związanych. Świetnie ukazał także psychikę i życie żołnierzy. Jednak książka ta to nie tylko groteska, ale i dramat. "Był tylko jeden kruczek... paragraf 22." Pozycja obowiązkowa.
Cieszę się, że poleciłam coś dobrego

by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters