Mägo de Oz -
Dżemik - 02-12-2006
Jedna z lepszych kapel folk metalowych i bezsprzecznie najlepszy zespol metalowy z Hiszpanii. Slyszal ktos? Jak nie, to dla zachety wrzucam kawalek La Fiesta Pagana z Finisterry.
http://rapidshare.de/files/13102139/11-AudioTrack_11.mp3.html
-
Tomash - 02-12-2006
Nie znam, ale czytałem coś w HMP, zaraz ściągne empeczy.
Po wysłuchaniu empeczy:
Bardzo fajne, skoczne, troszke kojarzy mi się ze Skyclad, choć tu jest ofkors inny folk
![Big Grin Big Grin](http://forum.rockmetalshop.pl/images/smilie/biggrin.png)
Wydaje to ktoś w Polsce???
-
Dżemik - 02-12-2006
Niestety nie. Sprowadzaja MdO na whichmusic.net, ale cena wynosi circa 150 zl za album. ;\ Trza zdobywac ich plyty innymi kanalami. Albo gdzies w necie mp3 poszukac.
-
Wars - 02-12-2006
To co zamiescieles, jest zuepłnie przyjemne. Tylko te teksty śpiewane po hiszpańsku... nie wiem czemu, ale brzmi to dość zabawnie
-
Ambivalent - 02-12-2006
folk metal = jestem na NIE
-
Wars - 02-12-2006
Muszę przyznać, że im więcej słucham tym bardziej mi się podoba. Aha, jeśli chodzi o zassanie Mago de oz, to nie problem na kazie jest tego mnóstwo
-
Axel - 02-13-2006
Bardzo fajne ;D hmmm bedzie maly OT ale co tam Dzemik znasz jeszcze jakies zespoly rock/folk ?
-
Tomash - 02-13-2006
Axel napisał(a):Bardzo fajne ;D hmmm bedzie maly OT ale co tam Dzemik znasz jeszcze jakies zespoly rock/folk ?
No Skyclad przeca.
-
Axel - 02-13-2006
Tomash napisał(a):Axel napisał(a):Bardzo fajne ;D hmmm bedzie maly OT ale co tam Dzemik znasz jeszcze jakies zespoly rock/folk ?
No Skyclad przeca.
Ale jaki folk ? bo to wazne ;D
-
Alhor - 02-13-2006
Cruachan - irlandzki folk/rock pierwsza płyta (Pagan) znacznie ostrzejsza ale i mniej melodyjna, pozostałe dwie polecam
Korpiklaani - folk/ umm... rock/metal/blus? Ciężko mi określić ale zaspół gra przyjemnie, oryginalnie i napewno godny jest przesłuchania, nagrał 3 płyty, jedna z nich (Schamaniac) odbiega wokalem od reszty. Zaspół pochodzi z rejonów Norwegi/Finladi, nie zabardzo precyzuje to miejsce ale jeśli chodzi o folk to brzmi on w tych rejonach podobnie
Finntroll - folk/metal, ale ten zespół chyba większość zna. Piewsza płyta za mało melodyjna, jedna płyta z czystymi szantami, pozostałe dwie jak wyżej Folk/metal, dosyć ostry ale w przseciwieństwie do pierwszej płyty nie zabrakło melodi.
Z chęcią przesłucham jakiś nowy zespół w tym klimacie.
-
Tomash - 02-13-2006
Axel napisał(a):Tomash napisał(a):Axel napisał(a):Bardzo fajne ;D hmmm bedzie maly OT ale co tam Dzemik znasz jeszcze jakies zespoly rock/folk ?
No Skyclad przeca.
Ale jaki folk ? bo to wazne ;D
No... "celtycki"
-
Dżemik - 02-13-2006
Tomash napisał(a):Axel napisał(a):Ale jaki folk ? bo to wazne ;D
No... "celtycki" ![Big Grin Big Grin](http://forum.rockmetalshop.pl/images/smilie/biggrin.png)
No akurat Skyclad, nie wiem czy mozna nazwac 'celtyckim'. ;> W kazdym razie Axel- jesli spodobalo Ci sie MdO, to i z pewnoscia polubisz Skyclad.
Fajnie, ze ktos jeszcze tutaj folk metalu slucha. Ale:
Alhor napisał(a):Cruachan - irlandzki folk/rock pierwsza płyta (Pagan) znacznie ostrzejsza ale i mniej melodyjna, pozostałe dwie polecam
Pagan to ich ostatnia plyta. I nie przesadzalbym z ta 'ostroscia' na Tuatha Na Gael [bo zgaduje, ze ten album miales na mysli]. To nie jest drugi Finntroll.
![Wink Wink](http://forum.rockmetalshop.pl/images/smilie/wink.png)
Pozatym Cruachan wydal 4, nie 3 plyty. Polecam wszystkie, a juz szczegolnie The Middle Kingdom.
Cytat:Korpiklaani - folk/ umm... rock/metal/blus?
Metal. Nie wiem gdzie sie tam bluesa dosluchales. ;>
Cytat:nagrał 3 płyty, jedna z nich (Schamaniac) odbiega wokalem od reszty.
Pod szyldem Korpiklaani nagrano 2 albumy. Shamaniac, to plyta Shamana, z ktorego wyewoluowalo Korpiklaani. I Shaman rowniez 2 albumy wypuscil. Ta druga to Idja.
Cytat:Zaspół pochodzi z rejonów Norwegi/Finladi, nie zabardzo precyzuje to miejsce ale jeśli chodzi o folk to brzmi on w tych rejonach podobnie
Finlandii.
Cytat:Finntroll - folk/metal, ale ten zespół chyba większość zna. Piewsza płyta za mało melodyjna,
Bo na niej sa jeszcze spore wplywy black metalu.
Cytat:jedna płyta z czystymi szantami,
No, to chyba lekka przesada. Visor Om Slutet to po prostu album akustyczny.
A z innych kapel: In Extremo, Otyg, Fejd, Yggdrasil, Storm (acz to raczej viking/folk), Elvenking (pseudo-power/folk), Folkheim (folk/black). Tyle mi do glowy narazie przychodzi.
-
Alhor - 02-15-2006
Dzięki za kapele.
Cytat:Metal. Nie wiem gdzie sie tam bluesa dosluchales. ;>
Kawałek "Mother Earth" ma coś z blusa, aczkolwiek to może żeczywiście wyjątek.
-
Nevermore - 02-15-2006
Mnie sie nei podoba, a jak zobaczylem nazwe tego tematu to pomyslalem ze neijaki diego z powermetal.pl tu zawital
-
Dżemik - 02-16-2006
A co to za jeden?