Forum Rockmetalshop
Cytaty, sentencje, zlote mysli - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Literatura (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-literatura)
+--- Wątek: Cytaty, sentencje, zlote mysli (/thread-cytaty-sentencje-zlote-mysli)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Cytaty, sentencje, zlote mysli - Vanilie - 06-05-2004

A co powiecie na temat cytatow,sentencji i zlotych mysli?

Kiedy przestaje się kochać, to się nie płacze. Płacze się, kiedy ktos przestaje nas kochać. Carla Lane.

To jest moj ulubiony cytat i niestety prawdziwy, a Wy macie jakies ulubione?

- Senna - 06-05-2004

ja mam ulubione.

"Mysli nieuczesane" Stanisława Jerzego Leca (ksiązka taka)

- Acrid - 06-05-2004

Moje ulubione cycaty to zazwyczaj te, ktore slysze w piosnkach Wink

"I'll kill you and your dreams tonight, begin new life,.."

To taki sztandarowy, bardzo go lubie Wink Moze dlatego ze czasu cofnac nie mozna Wink

- dinex - 06-05-2004

"30 osob w klasie i nikt nic nie wie!" Wink niekoniecznie literacki, ale.. ma w sobie cos Smile.
A inne ulubione to tez zazwyczaj z piosenek..
"At the court of king Chaos only blood
can write its own tragedy..." Rhapsody

- MissDeath - 06-05-2004

'Shit happens' (Forrest Gump) Big Grin

prawie wszystko z texXxtów Heaven Shall Burn

'To życie jest szpitalem, gdzie wszystkich chorych opętało pragnienie, by zmienić łóżko. Ten chciałby cierpieć naprzeciw pieca, ów sądzi że wyzdrowiałby przy oknie. Wydaje mi się zawsze, że dobrze byłoby mi tam, gdzie mnie nie ma i tę sprawę przeprowadzki rozstrząsam nieustannie z moją duszą."
(Charles Baudelaire)

- misieksanok - 06-05-2004

cytat z Wiedźmina
"Kurwa mać - powiedział Yarpen Zirgin"
Zawsze mnie to rozwalało Smile

- Prisca - 06-06-2004

hehe Wiedźmin Big Grin mój ulubiony cytat :

"- Kompania mi się trafiła - podjął Geralt, kręcąc głową.<br> - Towarzysze broni! Drużyna bohaterów! Nic, tylko ręce załamać. Wierszokleta z lutnią. Dzikie i pyskate pól driady, pół baby. Wampir, któremu idzie na pięćdziesiąty krzyżyk. I cholerny Nilfgaardczyk, który upiera się, że nie jest Nilfgaardczykiem.
- A na czele drużyny wiedźmin, chory na wyrzuty sumienia, bezsiłe i niemożność podjęcia decyzji - dokończył spokojnie Reigs. - Zaiste, proponuje podróżować incognito, by nie wzbudzać sensacji.
- I śmiechu - dodała Milva."

A tak pozatym to wielkie dzięki za założenie tego tematu Tongue
Sama mam zeszyt w którym zpisuje ciekawsze wg. mnie sentencje . Oto kilka moich ulubionych:

"Nie otrzymujemy krótkiego życia, ale czynimy je krótkim, i nie brakuje nam życia, ale trwonimy je." Seneka

"Żyjemy pospiesznie, niedbale, powierzchownie, partacko..." Janusz Korczak

"Ten kto cieszy się z samotności, musi być dziką bestią, albo Bogiem"

"Życie jest ani lepsze, ani gorsze od naszych marzeń. Jest po prostu zupełnie inne." W.Szekspir

oraz moja ulubiona:

"Dobieraj swoich towarzyszy z ostrożnością. Wybieraj, ponieważ ich widok ma Ci sprawiać przyjemność, ponieważ masz lubić dźwięk ich głosu. Innymi słowy - wybieraj ich dlatego, że będziesz ich kochał. W przeciwnym wypadku nie będziesz w stanie znieść ich towarzystwa przez dłuższy czas." Anne Rice ;]

- Nithel - 06-06-2004

hm mi sie przypomniala sentencja zaslyszana od kumpla "z systemem sie nie walczy, system se wykorzystuje" jak mam okazje to stosuje ją z zazwyczaj bardzo dobrym skutkiem Smile Wink

- Vanilie - 06-07-2004

Prisca napisał(a):hehe Wiedźmin Big Grin mój ulubiony cytat :

"- Kompania mi się trafiła - podjął Geralt, kręcąc głową.<br> - Towarzysze broni! Drużyna bohaterów! Nic, tylko ręce załamać. Wierszokleta z lutnią. Dzikie i pyskate pól driady, pół baby. Wampir, któremu idzie na pięćdziesiąty krzyżyk. I cholerny Nilfgaardczyk, który upiera się, że nie jest Nilfgaardczykiem.
- A na czele drużyny wiedźmin, chory na wyrzuty sumienia, bezsiłe i niemożność podjęcia decyzji - dokończył spokojnie Reigs. - Zaiste, proponuje podróżować incognito, by nie wzbudzać sensacji.
- I śmiechu - dodała Milva."

A tak pozatym to wielkie dzięki za założenie tego tematu Tongue
Sama mam zeszyt w którym zpisuje ciekawsze wg. mnie sentencje . Oto kilka moich ulubionych:

"Nie otrzymujemy krótkiego życia, ale czynimy je krótkim, i nie brakuje nam życia, ale trwonimy je." Seneka

"Żyjemy pospiesznie, niedbale, powierzchownie, partacko..." Janusz Korczak

"Ten kto cieszy się z samotności, musi być dziką bestią, albo Bogiem"

"Życie jest ani lepsze, ani gorsze od naszych marzeń. Jest po prostu zupełnie inne." W.Szekspir

oraz moja ulubiona:

"Dobieraj swoich towarzyszy z ostrożnością. Wybieraj, ponieważ ich widok ma Ci sprawiać przyjemność, ponieważ masz lubić dźwięk ich głosu. Innymi słowy - wybieraj ich dlatego, że będziesz ich kochał. W przeciwnym wypadku nie będziesz w stanie znieść ich towarzystwa przez dłuższy czas." Anne Rice ;]

ja tez mam zeszyt w ktorym zapisuje moje ulubione Wink

- Prisca - 06-07-2004

Vanilie napisał(a):ja tez mam zeszyt w ktorym zapisuje moje ulubione Wink

No to respekt Big Grin Nie jestem sama ! Jupi ! Tongue

- Vanilie - 06-08-2004

Prisca napisał(a):
Vanilie napisał(a):ja tez mam zeszyt w ktorym zapisuje moje ulubione Wink

No to respekt Big Grin Nie jestem sama ! Jupi ! Tongue

zawsze myslalam, ze tylko ja taka glupia estem Smile bez obrazy!

- Augustus - 06-15-2004

Limbonic Art - Funeral Of Death

"Life is a mandatory sacrifice, for the eternal dream of paradise"

Z moich, które sam wymyśliłem w chwila zadumy to:

Nie kwestionuję potęgi Stwórcy, neguję jego istnienie

lub

Śmierć powinna stanowić dla nas przykład, któż bowiem jak nie Ona sama wykonuje swoje obowiązki z taką precyzją?

- aedd gynvael - 06-15-2004

osobiscie uwielbiam dwie madrosci z ksiazek Pratchetta Wink

1. "Szanse jeden na milion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć" - "Równoumagicznienie"

2. "Nie znoszę, kiedy ludzie są dla mnie mili. To znaczy, że zaraz stanie się coś strasznego. Czy mógłby pan krzyknąć?" - "Ciekawe Czasy" (rzecz jasna Rincewind ;D

z takich bardziej powaznych - wypowiedz Yennefer ('Miecz Przeznaczenia')

"A są rzeczy... których nie sposób zdobyć nawet magią. I są dary, których nie wolno przyjąć, jeśli nie jest się w stanie odwzajemnić ich... czymś równie cennym.
W przeciwnym razie taki dar przecieknie przez palce, stopi się jak okruch lodu, zaciśnięty w dłoni. Zostanie tylko żal, poczucie straty i krzywdy..."

- tix - 06-16-2004

oj oj oj...
www.cytaty.pl mnostwo bardzo ciekawych sentencji.. aj niestety nie mam ulubionej (jeszcze..), co chwilę uzywam tekstów utwórów które wlasnie mam w głowce ;]

- 7th seeker - 06-16-2004

ora et labora . Festina lente !!!!

A to dla tych co łacine znaja Smile J amusiałem sie uczyc jej przez dwie klasy liceum Evil or Very Mad