Forum Rockmetalshop
Grafika 3D ?? - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Malarstwo/Grafika/Fotografia (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-malarstwo-grafika-fotografia)
+--- Wątek: Grafika 3D ?? (/thread-grafika-3d)

Strony: 1 2

Grafika 3D ?? - Mefisto - 10-14-2004

Troche skromnie wygląda ten dział więc pomyślałem że wprowadze tu troche orzywienia. Interesuje sie ktoś komputerową grafiką 3D ?? Jeżeli ktoś nie jest pewiento niech wejdzie na Galerie 3D Kingdom i sie przekona Big Grin Ja kocham to. Sam ćwicze swoje umiejętności troche Smile Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem to polecam programik 3D Studio MAX 5.1 <-- doskonały i prosty w obsłudze. Przy robieniu grafiki jest sporo zabawy bo czasami wychodzą dziwne rzeczy, no i co majleprze można zrobić to czego nie ma w rzeczywistości, albo coś o czym marzymy. Zabawa na długie godziny.

- Suhar - 11-19-2004

Czesc. Jesli chdzi o grafike 3d to siedze w tym już 5 lat ale korzystam z bardo prostego i nie pozwalającego rozwijać umiejetnosci programu Bryce 4 nie wiem może o nim słyszałeś. Jesli chodzi o 3D studio max to bawiłem sie nim ale chodzi mi tu o częśc 2,5 powiem to tak że nic nie potrafiłem na nim zrobić to na czesci 5.1 też bym pewnie nic nie zdziałał.

- fireball - 11-21-2004

Cinema 4D rulez!!!

poza tym ostatnio byla premiera genialnego Modo do modelingu...polecam galerie www.3dtotal.com - genialne prace Big Grin

a ja sam w wakacje siedzialem w grafice duuuzo, robilem modele, byl na to czas...a teraz szkola i du*a zbita, nie ma chwili wolnego...

ale 3D CG rzadzi! no i oczywiscie photoshop do postprodukcji i 2D...

- Mr_Hyde - 03-29-2005

Tez siedze w 3dsmaxie od wersji 2.0 do 7.0 ale szczerze powiem nigdy nei zrobilem zadnego renderingu tego co wymodelowalem Tongue ,a teraz 3dsmax 7 sluzy mi wylacznie do robienia modeli do map ktore robie pod rozne gry :-P .
Zreszta grafika 2D to tez cudo bo ktos naprawde zdolny moze zrobic cos co wyglada lepiej niz jakikolwiek render 3d Big Grin . Zreszta odsylam wszystkich chetnych na http://www.cgtalk.com . Aktualnei zbieram na dobry tablecik graficzny i moze kiedys osiagne poziom na tyle dobry aby sie tam pokazywac :-]

- Monia - 01-27-2006

no kurde, ładne to wszystko, ale jakoś nie mogę się przekonać do 3D.
Fuj, ble i już.

- KlaudiaVanKilmister - 11-05-2007

Mam takie pytanie. Czy w Polsce istnieje jakas szkola animacji (2D,3D, komiksy itd)?

- Książę - 11-05-2007

na prawie każdej ASP masz katedrę animacji, ale to raczej gdybyś chciała się zająć raczej animacją tradycyjną. Jeżeli chodzi o 3d to w kraju jest kilka (dosłownie kilka) uczelni które kształcą konkretnie w nowoczesnych technikach. A robisz już coś w tym 3d, czy na razie tylko byś chciała?

- KlaudiaVanKilmister - 11-06-2007

Myslalam o takiej szkole, kiedy skoncze liceum. Narazie nic nie robilam w 3D.

- Książę - 11-06-2007

zatem zależy skąd jesteś, bo gdybyś naprawdę chciała to duże szanse że musiałabyś się nastawić na studia "na wyjeździe"

- KlaudiaVanKilmister - 11-07-2007

no wlasnie wiem, ze raczej musialabym studiowac za granica. ale tak sie chcialam spytac, czy moze tez istnieja jakies uczelnie z kierunkiem 3D.

- Książę - 11-07-2007

co za baba. Mówiłem ze musiałabyś sie nastawić na studia w innym mieście, bo to ze poza granicami kraju są uczelnie kształcące w takich kierunkach to jasna sprawa. U nas też już zaczyna się to kręcić i jest kilka, ale nadal niewiele.

- KlaudiaVanKilmister - 11-08-2007

Wybacz ,ze nie wiedzialam, ze tobie chodzilo o inne miasto.
A czy np. we Wroclawiu jest taka szkola?

- Książę - 11-08-2007

ja wiem o Warszawie i Łodzi, co do reszty to chyba jednak zmuszony będę odesłać do informatora

- Valhalla - 11-09-2007

KlaudiaVanKilmister napisał(a):A czy np. we Wroclawiu jest taka szkola?
ja tam nic nie slyszalam ;]

- Psych0 - 04-17-2008

Hej, już od paru lat siedzę w grafice 2d i już czas najwyższy bym wzięła się za wyższy lvl Wink
co do uczelni szukałam, bo tradycyjne asp mnie nie bawi...miedzioryt i litografia dla kogoś, kto chce działać w multimediach ?!
Efekt poszukiwań:

Warszawa - Polsko-Japońska szkoła animacji technik graficznych etc... wypas dla kogoś, kto może płacić ok 1000 miesięcznie. Jak dla mnie odpada.

Uczelnie informatyczne - fajnie tylko po co grafikowi-artyście matematyka...(nie to, żebym ciemna była)ale odmawiam^^

Dalej.. Łódź WSHE, albo WSINF. płaci się coś koło 500, mają ciekawe oferty...ale jak na razie wiele dobrego o tych miejscach nie słyszałam. Wezmą chyba każdego i nie da się nie zdać (w końcu nie chcą pozbawić się dochodów). Wersja dla tych, którzy nie chcą do woja.

Ostatnio mi z resztą maila zaśmiecają różne prywatne firmo-uczelnie z różnych, które zapewne wciskają kit jakich mało.

Prawdziwi fachowcy pracują w zawodzie, a nie jako wykładowcy..

Wniosek: Książka w łapę i ucz się sam albo wyjedź z kraju, bo tu cię niczego nie nauczą.

A studia? Iść na coś rozwijającego i raczej z oferty uniwersyteckiej.

Jeżeli ktoś ma argument podważający powyższe.. z chęcią posłucham.

Bo ten rok bujam na studium grafiki...autocad corel, photoshop i buehehe turbopascal. Głównie dla papierka bo kto na 'ładne oczy' uwierzy w umiejętności powypisywane w cv :X