System ostrzeżeń -
nosferatu - 03-30-2005
Witam,
Niezwykle miło mi poinformować wszystkich, że od dnia dzisiejszego zaczął funkcjonować na naszym forum system ostrzeżeń.
Co poniektórzy zauważyli już pewnie, że w prawych, górnych częściach poszczególnych topiców (obok przycisku "quote"), pojawiły się małe, niebieskie kwadraciki. Tylko, że to wcale nie są żadne małe, niebieskie kwadraciki. Tak naprawdę, są to małe niebieski karteczki
. Służą one do alarmowania moderatorów, że w danym poście został naruszony regulamin forum. Po kliknięciu na taką niebieską karteczkę, do moderatorów zostanie wysłany e-mail z linkiem do tego posta. Po otrzymaniu alarmu, moderator może autorowi takiego posta:
- wlepić żółtą kartkę (+1 punkt karny),
- wlepić czerwoną kartkę (BAN)
Co to jest ban każdy chyba wie, ale wyjaśnię jeszcze zasadę punktowania. A jest ona bardzo prosta - za każdy post łamiący forumowy regulamin, użytkownik może zostać ukarany przez któregoś z moderatorów (albo przez wszystkich na raz
) punktem karnym. Limit punktów wynosi 10 i po przekroczeniu tej liczby, delikwent dostaje bana. Ale nie jest to oczywiscie reguła - jeśli ktoś szczególnie zalezie Modom (bądź tez mnie
) za skórę, bana może zarobić od razu, bez żadnego czekania i żmudnego zliczania swoich punktów. 
Aha, jeszcze jedna sprawa - aby nie było żadnych nieporozumień radzę CZYTAĆ REGULAMIN tego forum. Statystyka jest po prostu śmieszna - na dzień dzisiejszy mamy 1371 zarejestrowanych użytkowników, a licznik zanotował tylko 761 odsłon regulaminu. Czyli wynika z tego, że zaledwie tylko co druga osoba raczyła zajrzeć do regulaminu.
Życzę wszystkim forumowiczom jak największej satysfakcji w użytkowaniu forum. Życzę też wszystkim (także i sobie), jak najlepszej pogody i jak najwięcej słońca tej wiosny. Zamiast siedzieć tyle czasu przed kompem, lepiej wybrać się przecież na długi spacer, haha...
-
deathless - 03-30-2005
a po tych 10 jest ban dożywotni czy tymczasowy?;]
-
Tomash - 03-30-2005
a czy ewentualny BAN jest "dożywotni" czy czasowy?
EDIT:deathless, czytanie w myślach powinno być karane
-
nosferatu - 03-30-2005
W zasadzie ban będzie pernamentny - oczywiście w niektórych przypadkach będzie możliwość jego zdjęcia. To już będzie zależało od konkretnego przypadku.
-
gabrysia - 03-31-2005
Och, ale macie problem...Założycie sobie nowe konto
P.S
Na forum zaczyna panować dyktatura...Hehehe, żartuję
-
Kamael - 03-31-2005
Heh, śmiem twierdzić, że podobnie żałosna będzie liczba odsłonięć tego ogłoszenia i znowu nikt nie będzie miał pojęcia o co chodzi.
-
gabrysia - 03-31-2005
Kamael napisał(a):Heh, śmiem twierdzić, że podobnie żałosna będzie liczba odsłonięć tego ogłoszenia i znowu nikt nie będzie miał pojęcia o co chodzi.
A może do każdego użytkownika forum można by wysłać prywatną wiadomość, że jest nowe, WAŻNE ogłoszenie? Wiadomości, chyba nikt nie przeoczy
-
Kamael - 03-31-2005
Tylko zauważ, że użytkowników "kilku" już tutaj mamy, więc bez jakiejś automatycznej możliwości nie byłoby szans rozesłania tego do wszystkich (kto miałby tyle cierpliwości?). A tak poza tym, to już pewnie będzie nie nasza strata jeśli ktoś dostanie punkty/kartki/bana nie mając pojęcia o powstałym systemie ostrzeżeń. Wydaje mi się, że zapoznanie się z tym jest w naszym interesie i to my sami powinniśmy się tym zainteresować.
-
gabrysia - 03-31-2005
Hmm...myślałam po prostu, że jest cos takiego, że można do wszystkich na raz

No, ale masz rację. To już nie nasz problem, że ktoś nie przeczyta.
-
hier_kommt_die_sonne - 03-31-2005
Ja sie tak tylko zastanawiam, czy te niebieski kwadraciki nie są niebezpiecznie blisko przycisku 'quote' - ktos moze przeciż niewycelować i co wtedy? Ja np. chcąc dzis kogos zacytować o mało nie trafiłam w to niebieskie coś
-
deathless - 03-31-2005
gabrysia napisał(a):Och, ale macie problem...Założycie sobie nowe konto 
Chyba, że zostanie zablokowane IP i nie jesteś posiadaczem Neostrady;]
- Anonymous - 03-31-2005
hier_kommt_die_sonne napisał(a):Ja sie tak tylko zastanawiam, czy te niebieski kwadraciki nie są niebezpiecznie blisko przycisku 'quote' - ktos moze przeciż niewycelować i co wtedy? Ja np. chcąc dzis kogos zacytować o mało nie trafiłam w to niebieskie coś 
ale pyta się czy chcesz to wysłać do moda czy nie
-
hier_kommt_die_sonne - 03-31-2005
DeMoN.|. napisał(a):ale pyta się czy chcesz to wysłać do moda czy nie 
Aaaa... nie wiedziałam, nie próbowałam jezcze, dzięki.
-
gabrysia - 03-31-2005
deathless napisał(a):gabrysia napisał(a):Och, ale macie problem...Założycie sobie nowe konto 
Chyba, że zostanie zablokowane IP i nie jesteś posiadaczem Neostrady;]
Jestem posiadaczem Neostrady

A co to ma z tym wspólnego?
-
Alsvartr - 03-31-2005
Ja się tam nie znam, ale przy neostradzie jest bodajże dynamiczne IP