Xenna - moja miłość -
Acrid - 01-11-2007
Wydawnictwo Jirafa Roja przygotowuje na
31 stycznia 2007 premierę debiutanckiej powieści Łukasza Gołębiewskiego pt. "
Xenna - moja miłość".
O książce:
Największym atutem "Xenny" jest wiarygodność opisu uzyskana przez użycie prostego, kolokwialnego, a niekiedy wręcz slangowego języka. Gdy czytałem, wydawało mi się, że po prostu jestem wśród tych ludzi, że odurzam się wódka, prochami i punk-rockiem. Nie jest to jednak zabawa w młodzieżowy, subkulturowy folklor w stylu Masłowskiej. Powiedziałbym raczej, ze to polski Charles Bukowski.
Witold Horwath
Il. Stron: 200, Oprawa miękka
Łukasz Gołębiewski (ur. 1971 r.), absolwent dziennikarstwa na UW, dziennikarz âRzeczpospolitaâ, krytyk literacki, właściciel miesięcznika âMagazyn Literacki KSIĄŻKIâ, dwutygodnika âBiblioteka Analizâ. Fanatyk muzyki, stały bywalec imprez i koncertów punk-rockowych.
-
Acrid - 02-11-2007
"
W Xennie jest i seks i alkohol, i punk rock, ale przede wszystkim wielka, niespełniona miłość. Ta książka ani na chwilę nie zwalnia tempa, a świat w niej przedstawiony jest jakby znajomy, bliski naszemu pokoleniu" -
Pauluss, wokalista zespołu Włochaty.
Dobra rekomendacja! ;D
-
balzac - 02-11-2007
Gdyby to polecił Paulus to bym może kupił ;D
-
rotten_lady - 02-18-2007
heh,nie tak zla ta ksiazka.chociaz bardzo chaotyczna.ale tak pewnie miala byc. poza tym ciekawa,no i smutna...
-
sylvicious - 02-27-2007
Z chęcią ja zbadam. Za mało książek z około punkowej tematyki mamy w Polsce.
Zna kto jakieś oprócz:
Punk Rock Later
Punk - Pokolenie pustki
i Zbuntowane życie
???
-
Hethell - 11-12-2007
Xenna to taki srodek na przeczyszczenie bodajrze

ma cos wspolnego z trescia xiazki ?
-
sylvicious - 11-12-2007
No nie ma. Chodzi o zespol TZN XENNA.
A ksiazka calkiem fajna. Taki zbereźny romans z punk rockiem, alkoholem i przemijaniem w tle. Ciekawe.
W styczniu ma wyjść nowa książka Gołębiewskiego i także z chęcią ją przeczytam.
-
balzac - 11-12-2007
sylvicious napisał(a):Chodzi o zespol TZN XENNA
i dzieci z brudnej ulicy.
swoją drogą Acrid podał mi Bulbulators, a Ci fajnie zagrali numer "Guma" TZN-Xenna.