Forum Rockmetalshop
Jarocińskie archiwalia - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Dział Ogólnomuzyczny (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-dzia%C5%82-og%C3%B3lnomuzyczny)
+--- Wątek: Jarocińskie archiwalia (/thread-jaroci%C5%84skie-archiwalia)

Strony: 1 2

Jarocińskie archiwalia - balzac - 11-26-2006

JAROCIN FESTIWAL – ARCHIWUM ma być dokumentem muzycznym festiwalu prezentującym wyjątkowe wydarzenie kulturalne jakim był przez lata festiwal, pokazanym jak najpełniej.

Nie boimy się określić spuścizny festiwali jako cennego dorobku polskiej kultury. Stąd pomysł aby dorobek artystów występujących w Jarocinie przedstawić jako zestaw płyt obejmującej wszystkich najważniejszych i najciekawszych wykonawców występujących w Jarocinie w latach 1980 – 1985. Praca nad projektem przerosła oczekiwania – entuzjazm i radość muzyków, do których zwrócono się o prawa do umieszczenia ich nagrań na składance najdobitniej potwierdza słuszność wydania takiego wydawnictwa.
[Obrazek: jarocin-5.jpg]
Profesjonalna jakość zebranego materiału dźwiękowego i zainteresowanie samych muzyków sprawiło, iż firma W MOICH OCZACH - autor tego projektu - postanowiła rozszerzyć ofertę i w tej chwili trwają rozmowy z wieloma wykonawcami na temat prezentacji całości ich koncertów z festiwali jarocińskich. W ten sposób światło dzienne mają szanse ujrzeć w końcu autoryzowane koncerty (które przecież krążą wśród fanów, często miernej jakości) uzupełnione o archiwum fotograficzne wykonawców.

Potwierdzone jest już wydanie płyt następujących zespołów: SIEKIERA, MADE IN POLAND, IZRAEL. Edycje te będą uzupełnione o niepublikowane dotychczas materiały o kolosalnym znaczeniu (inne koncerty, nagrania studyjne audio, teledyski i rejestracje koncertowe video).

Trwaja rozmowy z grupami DŻEM, TSA, KAT, MADAME, KLAUS MITFFOCH, VARIETE, 1984, TILT i innymi.

Istotną częścią całości jest sfera graficzna, przygotowana przez najlepszych polskich artystów. W tej chwili nad projektami okładek pracują już : Paulina Ołowska, Wilhelm Sasnal i Zbigniew Libera.

Wyselekcjonowana część wydawnictw indywidualnych zostanie opublikowana na płytach winylowych, wytłoczonych w specjalnych limitowanych i numerowanych edycjach.

Planowana data ukazania się boxu – grudzień 2006 / styczeń 2007
Ilość płyt w boxie: 5

Najbliższe plany firmy W MOICH OCZACH to wznowienie kultowej obecnie płyty MAX i KELNER “Tehno Terror” (osiąga ona na Allegro do 200 PLN!), kolekcjonerskie wydanie płyty ARMII “Legenda” na winylu (z okazji 15 lecia wydania) i wydanie pierwszego publicznego koncertu zespołu IZRAEL cudem odnalezionego w zeszłym roku, a zawierającego wiele nieznanych utworów zespołu.
więcej na (i za) independent.pl

<lekki_szok> Smile
Fajnie, że coś takiego się ukarze. Moje stare punkowe kolekcje są raczej miernej jakości (m.in. Siekiera), ale chbya kupie tego boxa Big Grin . Fajnie, że coś się ruszyło, bo wychodzi ten box, wychodzą różne reedycje, zarówno te stare Tonpressowe (Klaus Mitffoch, Aya RL, BK, Siekiera - dostępne w empiku za 5 zeta po zniżkach Rolleyes ) jak i te nieco młodsze jak Max i Kelner, przydałaby się jeszcze reedycja Falarek Band Wink .
Kogo interesuje i kto zamierza kupić?;>

Wink

- Acrid - 11-26-2006

balzac napisał(a):Kogo interesuje i kto zamierza kupić?;>

Zalezy od ceny i dokladnej zawartosci, ale mozliwe, ze ja ;)

- Tomash - 11-26-2006

mam nadzieje że to będzie lepszej jakości niż zjebany winyl "Jarocin 88"

- balzac - 11-26-2006

Zdaje się, że to naprawdę dobra jakość ma byc Wink . A cena? W stówce się zmieści? Wink

- XdkyX - 11-26-2006

pewnie bedzie rownie chujowym dokumentem co "your blood my blood" i straszliwie przereklamowany "american hardcore"

- Acrid - 01-18-2007

http://www.zjarocina.pl/ - strona jest juz w sieci, ale ciagle w budowie.

- Acrid - 08-27-2007

Ostatnio aktualizacja njusa na stronie, to: 2007-08-21 07:19:16

Wrzesień przyniesie premierę dwóch płyt jednego z najsławniejszych zespołów polskiej muzyki rockowej w ogóle. ”Starej”, punkowej SIEKIERY.

Ten wyśmienity zespół z Puław nie miał możliwości nagrania profesjonalnie swojego materiału, choć bardzo na to zasługiwał.

Pierwsza tytuł to CD „NA WSZYSTKICH FRONTACH ŚWIATA”.

Okładkę przygotował Wilhelm Sasnal. Płyta zawiera legendarne demo z maja’84 i jako bonus koncerty z Jarocina i Rocka Na Wyspie z tego roku. Są też wydrukowane teksty jednego z niewielu ludzi, których mogę określić jako geniusza – Tomasza Adamskiego.

Druga płyta to winylowy LP „SIEKIERA” z zapisem jednej z ostatnich prób Siekiery w punkowym składzie, z września 1984 roku. Okładkę przygotował wokalista starej Siekiery Tomek Budzyński.

Następna edycja to jarocińskie opus magnum „JAROCIN 1980-1985: NASZA KREW”.

Pięciopłytowy box CD z plakatem, książką, znaczkiem. Okładka nawiązuje do wyglądu Dużej Sceny w Jarocinie. Do opracowania strony graficznej zaprosiliśmy Krzysztofa Grabowskiego, perkusistę Dezertera.

Ten box to prawdziwy kolos – 89 wykonawców nagranych na koncertach festiwalowych.

Żmudna praca nad wydanie rozpoczęła się w sierpniu 2006.

Najpierw był trudny wybór z kilkuset godzin zachowanych oryginalnych taśm i kaset nagranych przez konsoletę.

Wszystkich wykonawców trzeba było odnaleźć, co po latach było czasem bardzo ciężkie. Artyści „znajdowali się” wszędzie: na morzach, w Polsce, na wszystkich kontynentach. Wynajdywał ich spod ziemi nasz Sherlock Holmes - Mariusz Długokęcki. Bez niego to marzenie spełniło by się w znacznie zubożonym kształcie.

Edycja ma oddawać klimat festiwalu i dlatego oprócz muzyki, umieściliśmy w niej sporo odgłosów publiczności, słychać burmistrza Jarocina, zapowiedzi Waltera Chełstowskiego i Piotra Nagłowskiego i inne dźwięki festiwalowe.

Jest to mój osobisty wybór. Kryterium było takie, by zaprezentować muzykę, która brzmi najlepiej i najświeżej dziś – czasem rodziło to spory z zespołami pod tytułem „to przecież nie był wcale nasz największy przebój”. Ale ja nie zajmuję się największymi przebojami i nie miałem litości. No, poza paroma przypadkami...

Niestety, nie mam kompletu nagrań wszystkich zespołów, dlatego nie mogłem pomieścić wszystkich, którzy na to zasługują.

(Marzę by wydać kiedyś komplet zachowanych Jarocinów)

Kolejny tytuł w edycji „JAROCIN FESTIWAL” to dwupłytowe CD zespołu MADE IN POLAND, pt. „MARTWY KABARET”.

Tak miał nazywać się album studyjny chłopaków z Krakowa, gdy dostali ofertę na nagranie w połowie lat 80-tych. Niestety : cenzura puściła tylko 3 utwory, co wystarczyło na singiel, a wkrótce potem odszedł z zespołu wokalista Rozzy. Płyta, która ukazała się póżniej niewiele miała wspólnego z prawdziwym obliczem M.I.P. Nadszedł czas na wypełnienie tej pustki.

Na podwójnej płycie znajduje się pierwsze demo, Jarociny 84 i 85, Rock Arena 85 i utwór nagrany specjalnie na tę składankę „W Moim Pokoju”.

Numer ten wyjdzie dodatkowo na winylowym singlu 7” , w remiksach Roberta Brylewskiego i producenta płyt Sonic Youth.

Okładkę przygotowała Jagoda Szelc.

Czwartą płytą jest „1984” IZRAELA. To kompletny zapis jednego z najlepszych koncertów w historii polskiej muzyki.

Okładkę przygotował Zbigniew Libera (ten od obozu koncentracyjnego Lego), który zresztą sam był wtedy punkiem i grał z Jerzym Truszkowskim w formacji Sternenhoch.

Kolejni dwaj wykonawcy, których płyty ukażą się po wakacjach to KLAUS MITFFOCH (koncert z Jarocina‘84 i ostatni z Lechem Janerką, w Krakowie) i DZIECI KAPITANA KLOSSA (Jarocin’84, próby, demo i inne koncerty).

W kolejce czekają: PROCESS, ROKOSZ i inni.

Zabiegamy o wydanie płyt VARIETE, KATA, DŻEMU, TSA, SQUIERA, ABADDONU, KONTROLI W., REJESTRACJI PRZEDPOBOROWEJ, MADAME, PIERSI, PROWOKACJI i innych.

Przygotowujemy też boxy tematyczne typu „SCENA TORUŃSKA W JAROCINIE”, „JAROCIN PUNK 1984”, „JAROCIN REGGAE 1985”, czy „JAROCIN METAL 1985”.

Sporo pracy na najbliższe 3 lata.

Okazuję się przy tym, że archiwa polskiej muzyki odnajdują się w niespodziewanych rejonach naszej planety: w Oslo, Londynie, Chicago , Nowym Jorku.

Dziękujemy pięknie tym wszystkim, którzy udostępniają nam swoje skarby.

Nie interesuje mnie nostalgia, choć szanuję takie spojrzenie.

Próbuję rewitalizować przeszłość, dlatego do projektu zaprosiłem najlepszych polskich artystów, by zrobili okładki. Stąd obecność w tej edycji Wilhelma Sasnala, Pauliny Ołowskiej czy Zbigniewa Libery. A to dopiero początek.

Wszystkie tytuły ukazują się „za zgodąâ€ i w pełnej współpracy z Artystami, choć nie zawsze udaje nam się dotrzeć do wszystkich członków zespołów, los porozrzucał ich po świecie. Szanujemy tych ludzi i płacimy im należne honoraria. Nie robimy niczego za ich plecami, nie jesteśmy piratami, jak niektóre spośród o wiele bardziej znanych wytwórni od naszej W Moich Oczach.

Ciekawe co z tego wszystkiego wyjdzie. Byloby milo, gdyby ich plany na najblizsze lata sprawdzily sie i przyniosly nalezyty sukces ;)

- Sobota - 08-27-2007

Kurwa jak to wyjdzie to mam nadzieje ,że nie bedize kosztowac bóg wie ile, bo może nawet bym się skusił xD.

- balzac - 08-27-2007

kurwa, SIEKIERE kupuje na 100%
będę jeszcze długo rozważał kupno Klausa Mitffocha, Dzieci Kpt. Klossa i Izraela.
Aha, te remixy Bryla też interesują.

Najważniejsze, że Siekiera będzie Mad Mad

- Tomash - 09-03-2007

Acrid napisał(a):Wrzesień przyniesie premierę dwóch płyt jednego z najsławniejszych zespołów polskiej muzyki rockowej w ogóle. ”Starej”, punkowej SIEKIERY.

chuja przyniesie. Te płyty już wychodzą chyba od początku roku. "Tribute to kryzys" o ile pamiętam wychodziło przez dwa lata(ta sama firma)

- Acrid - 12-13-2007

Wydawanie nieznanych nagrań zacznie się 15 grudnia od dwóch płyt grupy Siekiera. Płyta winylowa "1984" zawiera 17 utworów z ostatniej próby zespołu w Puławach, która została nagrana "przy piwku" dla przyjaciół. Wkrótce po niej Tomek Budzyński odszedł z zespołu. Limitowaną edycję tysiąca egzemplarzy można zamawiać przez internet. Zainteresowanie jest tak duże, że nakład zostanie powiększony o kolejny tysiąc sztuk. Płyta CD już punkowej Siekiery "Na wszystkich frontach świata" zawiera z kolei nagrania studyjne i koncertowe z 1984 r. Okładkę zaprojektował Wilhelm Sasnal.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,4758059.html

;)

czyzby Tomash mial usunac z rozczarowan tegorocznych info o Siekierze? ;D

- Sobota - 12-13-2007

Hoho niezłe zło, jakby ktoś miał jakieś probki to dawać :].

- balzac - 12-13-2007

Czyli wiadomo, co dostane od Acrida na święta Mr. Green

- Tomash - 12-13-2007

nie uwierze, póki nie zobacze

- Acrid - 12-13-2007

Tomash napisał(a):nie uwierze, póki nie zobacze

ta, ja tez. zwlaszcza, ze nigdzie oprocz koszernej nie ma sprawdzonej wiadomosci. Lacznie z W Moich Oczach.

balzac napisał(a):Czyli wiadomo, co dostane od Acrida na święta

wiadome, kopa w rzyc i bana na gg Mr. Green o, o, usune Cie z przyjaciol na nasza-klasa.pl Laughing

EDIT

No i juz wszystko jasne,..

Cytat:Sławek Pakos na forum Armii napisał napisał/a:
Bardzo proszę o wyrozumiałość - informacja w dzisiejszej Wyborczej o premierze płyty nie była konsultowana z nami. Jesteśmy na finiszu, ale data nie jest potwierdzona. Dowiecie się o niej na pewno w pierwszej kolejności.