Sparta -
Wars - 08-09-2006
Muszę przyznać, że średnio orientuję się w biografii tegoż zespołu, wiem jedynie, że jest personalnie powiązany z At The Drive In oraz... The Mars Volta

Skoncentrujmy się na muzyce:
nie jest to projekt na miarę TMV, ale dla każdego fana ambitnego rocka pozycja obowiązkowa. Nie ma tu instrumentalnych majstersztyków, ale są dobre melodie, ciekawe kompozycje i wcale niegłupie teksty. Całość okraszona lepszym- moim zdaniem- niż w TMV wokalem.
http://www.myspace.com/sparta <--- pod tym linkiem można posłuchać trzech utworów Sparty po jednym z płyt:
-
![[Obrazek: Sparta_Wiretap_Scars.jpg]](http://www.youthpoint.ca/images/cds/Sparta_Wiretap_Scars.jpg)
- "Wiretap Scars"
-
![[Obrazek: sparta-porcelain.jpg]](http://www.liabilitywebzine.com/images/sparta-porcelain.jpg)
- "Porcelain"
oraz "Threes", który, o ile mi wiadomo, nie ujrzał jeszcze światła dziennego (premiera planowana bodajże na październik br.).
-
Kamael - 08-09-2006
Biografia jest prosta. W At The Drive-In grali: Omar Rodriguez-Lopez, Cedric Bixler-Zavala, Jim Ward, Paul Hinojos, Tony Hajjar. Po rozpadzie dwóch pierwszy założyło TMV, dwóch ostatnich Spartę, a chyba trochę później dołączył do nich Ward.
Teraz zdecydowanie bliżej do ATDI Sparcie, niż TMV. Przede wszystkim chyba dlatego, że tutaj przeniosła się cała sekcja rytmiczna.
Ok, historię jako tako znam, a słyszałem jedynie "Porcelain". Wolę wokal Cedrica, ale tutaj też pod tym względem jest nieźle. Ogólnie niczego mądrego po przesłuchaniu jednej płyty powiedzieć na temat zespołu nie mogę, ale są fajne melodie, jest energia, dobrze spisująca się sekcja rytmiczna.
-
Wars - 08-09-2006
Znasz tylko "Porcelain"? IMO jest to płyta lepsza niż "Wiretap Scars", ale czas chyba nadrobić zaległości? ;p Poznanie WS da Ci już jaki taki obraz zespołu, będziesz wiedział czy w październiku kupić "Threes", które zapowiada się świetnie ;)
Biografia faktycznie okazała się mniej zawiła niż się spodziewałem, dzięki :)
-
Kamael - 08-09-2006
Za "Wiretap Scars" od jakiegoś czasu mam zamiar się zabrać, ale ciągle wyskakuje coś ważniejszego ; ).
-
Wars - 08-09-2006
Myślę, że po WS sięgniesz jak tylko zawiedziesz się na nowym albumie TMV ;P
-
Kamael - 08-09-2006
Myślę, że akurat mogę należeć do nielicznej grupy osób, które nie będą zawiedzione, ale poczekamy - zobaczymy ; ).
-
XdkyX - 08-13-2006
spac sie chce taka bida
-
Wars - 08-18-2006
XdkyX napisał(a):spac sie chce taka bida
Bida? Pod jakim względem? Muzycznym? Tekstowym? Jeśli jesteś ograniczony muzycznie, to się za Spartę nie zabieraj.
-
XdkyX - 08-19-2006
nudzi mnie taka muzyka, nic sie nie dzieje.
przesluchanie "porcelain" zajelo mi 5 podejsc bo za kazdym razem zasypialem. takie granie zlewa sie ze soba - sparta, cauterize czy 1091019824501925810295812309 innych kapel "nowej (smiesznej) rockowej rewolucji". wokal nawet ten sam.
przykro mi nie jestem ograniczony muzycznie
-
Wars - 08-19-2006
Cóż, każdy lubi co innego, niemniej jednak samo ciśnie się na usta pytanie: a punk, który przecież lubisz, jest urozmaicony i ciekawy?
-
XdkyX - 08-19-2006
wiesz jezeli chodzi o rzeczy ktorych slucham raczej nie mozesz zarzucic Refused ze nie sa urozmaiceni, Devil Wears Prada bynajmniej nie graja na jedno kopyto, ostatnia rzecza jaka mozna zarzucic Protest The Hero to monotonia.
Tak samo sie ma do Envy, Amandy Woodward, Saetii, Saosin, Endstand, Converge, Fisza, NoFX, Pennywise, Some Girls, Social Distortion, Dillinger Escape Plan, Black Dahlia Murder, Bridge To Solace czy Billego Talenta.
Sluchajac muzyki elektronicznej nie oczekujesz zamiatajacych dzwiekow gitary, sluchajac death metalu nie ruszaja Cie subtelne ruchy strun raz na pol minuty.
tak samo sluchajac kalifornijskiego punka (bo tego slucham najwiecej jezeli chodzi o ten nurt) chcesz zeby grali rowno i prosto, a od grania hardcorowego oczekujesz energii i kopniecia w morde.
natomiast jezeli wezmiemy na tapete rocka - przyklad Guns'n'Roses, AC/DC czy nawet RHCP oczekujesz urozmaicenia i tego ze NIE zasniesz przy sluchaniu. Tutaj Sparta lezy i kwiczy niczym zarzynana swinia. tak jak Cauterize czy inne kapele "nowej rockowej rewolucji" cyt. za "Teraz Rockiem" mauhahahahahaahahahha
-
Wars - 08-19-2006
XdkyX napisał(a):natomiast jezeli wezmiemy na tapete rocka - przyklad Guns'n'Roses, AC/DC czy nawet RHCP oczekujesz urozmaicenia i tego ze NIE zasniesz przy sluchaniu.
Może po prostu "Porcelain" Ci nie podchodzi? Posłuchaj WS, a także kawałka z nowej płyty na myspace (link w pierwszym poście). Jeśli uznasz, że grają nudno i bez polotu, to będę mogl spokojnie, z czystym sumieniem, uznac żes przypadek niereformowalny
Cytat:Tutaj Sparta lezy i kwiczy niczym zarzynana swinia. tak jak Cauterize czy inne kapele "nowej rockowej rewolucji" cyt. za "Teraz Rockiem" mauhahahahahaahahahha
Nie spotkałem się z tym określeniem, "Teraz Rocka" nie czytuję.