Forum Rockmetalshop
Co myślicie o takim tekście piosenki? - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Literatura (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-literatura)
+--- Wątek: Co myślicie o takim tekście piosenki? (/thread-co-my%C5%9Blicie-o-takim-tek%C5%9Bcie-piosenki)

Co myślicie o takim tekście piosenki? - piotreek7 - 06-19-2006

O to tekst, oceńcie:

Ile razy musimy jeszcze zapłakać
By dostrzec szczęście w malutkim uśmiechu
Ilu z nas musi jeszcze zginąć
Byśmy wreszcie nauczyli się miłości
Ilu ludzi jeszcze nas opuści
Zanim poznamy co to smutek i tęsknota
Ile bomb spadnie jeszcze na wschodzie
Zanim człowiek zacznie być człowiekiem

Czy musimy walczyć nawet o pokój
Czemu zaślepieni jesteśmy wciąż
Czy musimy tracić wolność dla wolności

- Arion - 06-19-2006

banalny, wręcz truistyczny.
nie wiadomo o czym to tak naprawdę i co ma osiągnąć, żadnego przemyślenia formy.

- Krzychun - 06-19-2006

Cienki,ale mozesz to podeslac arce noego napewno zrobia z tego teledysk.

- balzac - 06-19-2006

się nie nabijajcie Surprised
Ma chłop ambicje, ale umiejętności czy oczytanie w poezji raczej marne jest Wink .
No tekst jest marny i jałowy, ale jak ktoś kiedyś powiedział Wink : Poezja jest wszędzie, poetą jest każdy.
czy jakos tak Big Grin

Zgadzam się z Arion, nie chciałem jako pierwszy pisać takich rzeczy, toteż poczekałem na innych, bo moze wyjde na jakiegoś lepszego Wink

- statekx - 06-19-2006

Metallica ‡ Iron Maiden ‡ Nirvana ‡ Offspring ‡ Scorpions ‡ Goldfinger
Wink

- piotreek7 - 06-20-2006

No, powiedzmy, nie jestem jakość szczególnie doświadczony w pisaniu, więc forma rzeczywiście pewnie najlepsza nie jest, ale mi głównie chodziło o to, żeby skłonić odbiorcę do refleksji... co myślicie o przesłaniu tego tekstu, czy to słuszne pytania itd.

- MaFFej - 06-20-2006

Szczerze? Mnie takie teksty już męczą... od sestek lat pisze się cos takiego niezależnie od nurtu muzycznego. No chyba, że... się umie i nadrabia to formą czy chociaż jednym ciekawym stwierdzeniem.

Cytat:Ile bomb spadnie jeszcze na wschodzie
Zanim człowiek zacznie być człowiekiem
...
Czy musimy walczyć nawet o pokój

Brzmi jak słaba zrzynka starych tekstów Serja z SOAD.

- Arion - 06-20-2006

tak, tylko wiesz... to formalnie podobne jest do przepisu kulinarnego, odbiega od niego jedynie zawartością ;P
i śmiem twierdzić, że przepis skłoniłby mnie do zawartego w nim działania ze znacznie większym sukcesem, szczególnie jeśli zaplątałby się gdzieś magiczny wyraz 'cynamon' ;]

jasne, że wiele osób o tym pisze, bo problem jest aktualny.
sęk tkwi w tym, by ująć go w nowy sposób, stworzyć pewną jakość, podejść do niego z wraźliwością a nie rzucać ludziom w mordy wyswiechtanymi frazami.
do refleksji nie skłoni tekst, który sam refleksyjny nie jest.
ot co.

Re: Co myślicie o takim tekście piosenki? - Tomash - 06-20-2006

piotreek7 napisał(a):....

kojarzy mi się z twórczością Huntera - czyli dno Laughing

Wiem że napisanie tekstu, nawet o niczym nie jest łatwe(próbowałem Laughing ), ale ja w tymn ie widze nic ciekawego, sorry :]

Re: Co myślicie o takim tekście piosenki? - Tuomasss - 06-20-2006

Tomash napisał(a):
piotreek7 napisał(a):....

kojarzy mi się z twórczością Huntera - czyli dno Laughing

O to, to, to. Zalatuje Hunterem trochu. Czyli może nie aż takie dno, ale trochu naiwne, pompatycznie i się nie rymuje. Wink

Ze mnie poeta żadne, poezji nie czytam, nie znam się, za głupi na to jestem, a jak już tworze pisemnie to raczej prozą i bez ambicji na jakieś wielkie przesłania, więc nie czuję się upoważniony do wydawania werdyktów na temat czyjejś twórczości.
Jeśli chodzi o moje wrażenia, to jest trochę banalnie, typowo. No, ale skoro to początki to jeszcze wszystko przed Tobą, trzeba pracować na sobą.
W kwestii przesłania to jest ono na obecną chwilę nieco oklepane, może podane w sposób zbyt dosłowny. Może, skoro w teksty mimo wszystko są poezją, zastosować jakieś bardziej poetyckie środki, jakieś metafory, parabole czy co to tam jeszcze wierszokleci stosują.

Eee, a tak w ogóle to ja się nie znam. Jestem chłopak prosty jak, nie przymierzając, trzonek halabardy. Tongue

- Arion - 06-20-2006

ejej, Panowie! mi tu nie antyhunterzyć ;P
ja bym zawęziła z sentymentu zakres do Teli. wówczac mogę się zgodzić - kupa po horyzont ;]

hehe... tak. albo poezja albo przypierd. ni chuja ;D

Tuo: trzonek halabardy może prosty, ale jakie zakończenie! jakie spustoszenie sieje, już nie mówiąc, że na takich trzonkach słodkie młoteczki były też osadzane! XD~

- Ola :) - 07-13-2006

a mnie się podoba Smile

- Valhalla - 07-14-2006

Arrow tam jest wyjscie..