A Clockwork Orange - Mechaniczna Pomarańcza -
metallgirl - 06-01-2006
Cytat:"Mechaniczna Pomarańcza" przedstawia nam historię czterech wandali Pitego, Gorgiegiego, Dimego oraz przywódcy grupy Alexa (Malcolm McDowell). Wieczory chłopcy spędzają przesiadując w barze i pijąc mleko, wsłuchują się w przepiękna muzykę Ludwika van Beethovena. W nocy zaś przyjaciele w pełni oddają się swojemu hobby jakim jest bicie, dręczenie i gwałcenie znacznie słabszych od siebie ... Jednak ich szczęście nie trwa wiecznie. W grupie dochodzi do małych sprzeczek. Na poprawienie sobie humorów chłopcy postanawiają popełnić zbrodnię. Jednak sytuacja wymyka się spod kontroli i dochodzi do tragedii... Przyjaciele Alexa wydają go policji. Chłopak trafia do więzienia, po kilku spędzonych tam latach postanawia wziąć udział w dziwnym eksperymencie..."
Trailer:
http://youtube.com/watch?v=KMWv4933MWY&search=a%20clockwork%20orange
Poczatek filmu:
http://youtube.com/watch?v=pAnbVpU6Mg8&search=a%20clockwork%20orange
Widzial ktos ten film? Poprostu cudo.Glowna postac (Alexander DeLarge) jest nie samowita. No coz trudno opisac ten film. Poprostu trzeba go zobaczac! Na dzien dziesiejszy jeden z najlepszych filmow jakie dotad widzialam. Mozna tam zauwazyc angielski humor i swietna rezyresie. Film jest swietny i zarazem smieszny,ale takze dosc dziwny,ale polecam. Naprawde warto go zobaczyc!
-
Acrid - 06-01-2006
Ksiazka ciekawsza, lepiej oddaje klimat. Sam film fakt, 10/10.
-
-Rene- - 06-01-2006
Książkę czytałam w dwóch wersjach (A i R->wtajemniczeni wiedzą o co chodzi),film widziałam,luźno licząc,koło 20 razy,muzyki z 'Pomarańczy..' słuchałam bez przerwy chyba ze 2 miechy i,po fazie zafascynowania i uwielbienia,mogę śmiało stwierdzić,że owszem, jest niezły(tak samo jak książka zresztą)ale żadne toto cudo.Daję 8/10.Po prostu nic odkrywczego..dobre i wkręcające ale to wszystko.A jak dla mnie na tę chwile to po prostu za mało.
-
Valhalla - 06-01-2006
ja czytalam w wersji R, na A sie jeszcze nie pokusilam. Co do filmu, moze i dobry, ale nijak nie oddaje ksiazki, szczegolnie jezyk mam na mysli, no i brak wlasciwego zakonczenia ;] Reasumujac, ksiazka lepsza ;D
-
metallgirl - 06-02-2006
Ale ot jest temat o filmie,a nie o ksiazce

To moze by ktos sie wypowiedzial na temat filmu. Ale nie w stylu "ksiazka lepsza od filmu".
-
Nevermore - 06-02-2006
Ostatnio był dołączany do GW więc z ciekawości kupiłem i się nie zawiodłem(czytałem wile pochlebnych opini).Świetny film, nie ejstem znawcą ani pasjonatem kina ale film wciąga bez reszty-9.5/10
-
metallgirl - 06-15-2006
Moze nie da sie tego filmu ogladac tak w kolko,ale od czasu do czasu warto sobie obejrzec.