Forum Rockmetalshop
30 lat punk rocka - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Punk/Hardcore (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-punk-hardcore)
+--- Wątek: 30 lat punk rocka (/thread-30-lat-punk-rocka)

Strony: 1 2 3 4

30 lat punk rocka - Przemek87 - 05-29-2006

W tym roku przypada 30-lecie od oficjalnego powstania punka... Za tą magiczną datą stoi wydanie legendarnego albumu "Ramones". Może pora na małe podsumowania.
Oto wg mnie płyty które z wykopem otwierały kolejne punkowe dekady:
`76- Ramones "Ramones"
`86- Dead Kennedys-"Bedtime For Democracy"
`96- Turbonegro-"Ass Cobra"
`06- ??

- balzac - 05-29-2006

Cytat:W tym roku przypada 30-lecie od oficjalnego powstania punka...
Nie słyszałem o dacie oficjalnego powstania punka. W zasadzie nie powinno się takich rzeczy podawać.

Arrow 1969 - The Stooges - The Stooges
O tym nie można zapominać. Właściwie to od Iggy'ego i spółki zaczęła się epoka agresywnego i niezależnego grania. W tamtych czasach za wielu płyt to nie sprzedali. Po latach zostali docenieni dopiero.

Arrow 1976 - Ramones - Ramones
Arrow 1976 - The Clash - The Clash
Arrow 1977 - Sex Pistols - Nevermind the bollocks
W zasadzie te kapele zaczęłu wielką punkową revoltę.

Arrow Druga połowa lat 80' czyli wybuch grunge'u. Nie zapominajmy ze Grunge jest podgatunkiem punk-rocka, może takie Alice In Chains nie, ale wczesna Nirvana, wczesne The Melvins jak najbardziej. Po za tym wiele młodych kapel ze Seattle. Nie będe konkretów wymieniał, ale tamte czasy to był jeden z lepszych okresów dla muzyki punk.

Arrow 1998 - 2006. Powstało wiele kapel grających coś w stylu post punk, z dobrym lub złym skutkiem. Większośc powołuje się na wczesne Joy Division, w zasadzie w takim Interpolu to słychać ducha Warsaw czy już pierwszej płyty JD. Po za tym kilka kapel starających się wyrobić sobie marke jako post punkowy zespół, grając często az za bardzo podobne kawałki to post punkowych klasyków typu Gang of Four.

- Książę 2 - 06-14-2006

ZApomniałeś koleżko o tzw. drugiej fali punk rocka, w pierwszej połowie lat 80-tych XX w, w której główną rolę odegrali The Exploited. Wtedy też zmienił się sam punk rock - grany szybciej i agresywniej, a nie tylko jak "syfiasty rock'n'roll".

- Tomash - 06-14-2006

balzac napisał(a):...

Historia pank roka wg. niezalowców w sweterkachWink

- balzac - 06-14-2006

Tomash napisał(a):
balzac napisał(a):...

Historia pank roka wg. niezalowców w sweterkachWink
te "..." w cytacie to co oznaczają? bo ja nie tutejszy jestem Big Grin Wink
Cytat:ZApomniałeś koleżko o tzw. drugiej fali punk rocka, w pierwszej połowie lat 80-tych XX w, w której główną rolę odegrali The Exploited. Wtedy też zmienił się sam punk rock - grany szybciej i agresywniej, a nie tylko jak "syfiasty rock'n'roll".
No zapomniałem, może dlatego, że tak wielkim fanem tej fali nie jestem, wole post lub pierwszą falę. The Exploited ..znam jeden album, rzeczywiście to takie bardziej brutalne i szybkie jest. Przedewszystkim powinno dodać się Dead Kennedys oraz Bad BrainsWink.

- Tomash - 06-14-2006

"..."

oznacza że sie rozchodziło mnie o całego posta, ale nie chciałem go cytować całego gdyż jest za długi i spowodowałoby to nieczytelność okrutną posta mojegoTongue

- sylvicious - 03-18-2007

Nie zapominajmy, że grunge jest podgatunkiem punk rocka, a punk rock jest podgatunkiem hard rocka, hard rock jest podgatunkiem rock n rolla, rock n roll jest pdgatunkiem bluesa bla bla bla bla bla

Punk i grunge to dwie inne bajki.

- balzac - 03-18-2007

sylvicious napisał(a):a punk rock jest podgatunkiem hard rocka,
Nie tam, żebym się przypierdalał, ale kapele typu The Velvet Underground, The Stooges, The Seeds czy 13th Floor Elevators, które teraz są określane mianem proto-punka nie mają nic wspólnego z hardrockiem. Punk się wziął od garażowego rocka, pre-noise-rocka i psychedelic rock. A to zaczęło się w połowie lat 60' - wywodzi się to z rock'n'rolla. Black Sabbath czy Led Zeppelin nie słyszano przez jeszcze kilka lat. Surprised

- Nalewka - 08-28-2007

To może ja tutaj trzasnę pierwszego posta.

Punk ma 30 lat, czyli teoretycznie jest już dorosły, ma pewnie żonę, dzieci i dobrą pracę.

A gówno moi drodzy nowi koledzy. Chociaż wiele kapel z Kaliforni i pomakijażowanych punków spod znaku Fall Out Boy próbuje nam wcisnąć coś zupełnie innego.

Tym postem ja, Nalewka, rozpoczynam działalność na forum tym. Tak mi dopomóż... No, tego. Ten. Nieważne.

- Przemek87 - 08-28-2007

Powodzenia Big Grin

- Książę - 08-28-2007

Nalewka napisał(a):Punk ma 30 lat
więcej, to "Never Mind the Bollocks" ma 30 lat

- Flying Corpse - 08-28-2007

miałem nawet pierwsze wydanie nevermind the bollocks Embarrassed

- Nalewka - 08-29-2007

Książę napisał(a):więcej, to "Never Mind the Bollocks" ma 30 lat

Wiem, znam dokonania Stooges, Ramones etc. Ale Sex Pistols odegrali bardzo ważną rolę w popularyzacji punk rocka, można powiedzieć tak: że to, co było przed Pistolsami, to były naprawdę mocne kopniaki w ciąży, jednak nieco lekceważone. "NMTB" to był poród i wszyscy zobaczyli, że ten obszczymurek to prawdziwe zjawisko.

- Książę - 08-29-2007

ładnie powiedziane.
I tylko Sid wiedział jak żyć.

- Nalewka - 08-29-2007

Książę napisał(a):I tylko Sid wiedział jak żyć.

Na temat Sida wdałbym się w polemikę, ale moje zdanie o nim już kiedyś wyraził ktoś na forum punkserwisu - "pieprzyć Sida". Był totalnym beztalenciem pod każdym względem - nie wiem doprawdy, co ludzie w nim widzą.