Forum Rockmetalshop
Filmowane lektury - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Film (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-film)
+--- Wątek: Filmowane lektury (/thread-filmowane-lektury)

Filmowane lektury - Amy - 10-01-2005

Kto z was lubi filmy na podstawie lektur??
Jakie to są filmy??
Chętnie je oglądacie czy z przymusu??

- velvetova - 10-01-2005

takie filmy mnie ratuja z opresji kiedy nie przeczytam lektury a sprawdzian jest lada dzien ;p chwala ze sa takie filmy! i niech beda powstawac dalej! bardzo lubie film "Akcja pod Arsenalem" w ogole "kamienie na szaniec" to jest moja ulubiona lektura! zaraz po Hobbicie Big Grin Big Grin

- Morte - 10-01-2005

velvetova napisał(a):bardzo lubie film "Akcja pod Arsenalem" w ogole "kamienie na szaniec" to jest moja ulubiona lektura! zaraz po Hobbicie Big Grin Big Grin

O to to! Ja nawet chodzę od szkoły imienia J. Bytnara (Rudego). Poza tym na przekór wszystkim podoba mi "Ogniem i mieczem". Nie jest zły jak na lekturę Smile

- Axel - 10-01-2005

Morte napisał(a):
velvetova napisał(a):bardzo lubie film "Akcja pod Arsenalem" w ogole "kamienie na szaniec" to jest moja ulubiona lektura! zaraz po Hobbicie Big Grin Big Grin

O to to! Ja nawet chodzę od szkoły imienia J. Bytnara (Rudego). Poza tym na przekór wszystkim podoba mi "Ogniem i mieczem". Nie jest zły jak na lekturę Smile

ja tam tez lubie ogniem i mieczem Wink i reszte trylogii do tego bym dopisał jeszcze krzyzakow, juz wymieniona akcje pod arsenałem no i ku zdziwieniu zemsta Wink jakos podoba mi sie klimat tego ostatniego

- Tomash - 10-01-2005

Podobały mi się: "Krzyżacy", "Potop", "Pan Wołodyjowski", ale przede wszystkim świetny, niesamowity wręcz Faraon, wg. mnie najlepszy polski "poważny" film. Z nowszych nie jest zły "Pan Tadeusz".

- Amy - 10-01-2005

Axel napisał(a):
Morte napisał(a):

ja tam tez lubie ogniem i mieczem Wink i reszte trylogii do tego bym dopisał jeszcze krzyzakow, juz wymieniona akcje pod arsenałem no i ku zdziwieniu zemsta Wink jakos podoba mi sie klimat tego ostatniego

Podpisuje się pod tym. Też lubię Ogniem i Mieczem. Świetny film. Poza tym też Faraon i Pana Tadeusza.

- seelenleib - 10-01-2005

rzeczywiscie Faraon jest naprawde dobry - i ksiazka i film bardzo mi sie podobaly.
a co do filmow lekturowych to jestem wdzieczny za takie Nad Niemnem np. bo czytac sie tego nie da a streszczenie to jednak nie to samo.
pamietam ze serial Lalka tez jest calkiem niezle zrobiony...
no i oczywiscie Kariera Nikodema Dyzmy Smile

- Elvis - 10-01-2005

No cóż, ja niestety uznaję "Ogniem i mieczem" za kupsko. Natomiast dobre ekranizacje lektur to np. "Pan Tadeusz" i "Zemsta" - tutaj jednak widać dobrą rękę reżysera. Dobre są też "Potop" i "Pan Wołodyjowski". Jednakże większość ekranizacji uznaję za średniactwo, które oglądam raczej z przymusu ("Przedwiośnie", "Lalka").

- Beast King - 10-02-2005

Zemsta byłaby dobra, gdyby Wajda wykurwił z planu wszystkich oprócz Gajosa i Olbrychskiego (no jeszcze Seweryn był niezły). Polskie ekranizacje lektur nadają się jedynie jako środek przeczyszczający, czego doskonałym dowodem jest "Quo Vadis". Taaaka sraka! :?

- edward93 - 06-29-2006

Moją ulubioną lektura jest Szatan z siodmej Klasy Laughing

- -Rene- - 06-29-2006

Jeśli już mowa o ekranizacji lektur to dla mnie 'namberem łan' są 'Chłopcy z Placu Broni'.