Czy w każdym utworze musi byc solówka gitarowa? -
tix - 08-29-2004
Wlasnie , jakie macie na ten temat zdanie? ostatnio metallica came up with St.Anger bez jakiejkolwiek solówki.. twierdzili ze probowali cos dodac lecz w zaden sposob nie pasowalo to do zadnego utworu..
wlasnie czytajac artykul Johna Shaffera (leader Iced Earth) doszedlem do zdania "(...)There's plenty of bands out there that have guitar heroes and have to have a guitar solo in every song, but I don't do things in that way. I write a song, and if it feels like a guitar solo's gonna add something to it, then I'll put space in there for one,
but there's no fucking rule that says, 'You have to put a guitar solo in a song.' I just don't believe that."
niewiem jak wy, ale ja sie absolutnie zgadzam z Shafferem, dodając iz chyba jednak w wiekszosci utworow solowki upiekszaja utwor a w niewielu tylko go szpecą (w naprawde niewielu)
pozdro
-
Kamil - 08-29-2004
co do solowek.. sa one na pewno waznym elementem muzyki metalowej, ale moim zdaniem, to kompozytor, zrtysta powinien sam zdecydowac, czy solo ma byc, czy nie...
generalnie zauwazylem, ze w tych dobrych kapelach solowek sa pozbawione utwory krotkie, np. breaking the law..., natomiast te dłuższe, jak chocby kawalek Painkiller... hmmm... bez solowki Tiptona sobie go nie wyobrazam...
kwestia smaku, wyczucia i zamierzen autora piosenki...
- Arion - 08-30-2004
Ech, jak dla mnie nie ma na to żadnej reguły - komponowanie piosenek jest sztuką, więc to natchnienie dyktuje wszystkie zasady, a bynajmniej moim zdaniem dyktować powinno
-
Dżemik - 08-30-2004
Do niedawna dla mnie pioska bez solo byla piosnka uboga.. Kupilem STYE In Flames i juz tak nie mysle..
-
O)v( - 09-01-2004
wedlug mnie nie musi ale naprawde dobre solo potrafi uskrzydlic całą kompozycję :) "pay the man" offspringa słyszeliscie?? Tamta solówka po prostu hipnotyzuje ^^"
-
Hair of the dog - 09-01-2004
wiekszosc solowek offa rzadzi...
a co do solowek w metalu to kupa przewaznie jest...i to wszystko co mam do powiedzenia na ten temat
-
Tasiorro - 09-01-2004
Oczywiscie ze nie musi byc, to jest zalezne od Tworcy. Choc nie ukrywam ze lubie sola gitarowe (w koncu sam gram na wiosle

)
Jak dla mnie mistrzem grania partii solowych jest Dave Gilmour (Pink Floyd), swietne sola ma tez Blackmore.
-
Nightal - 09-02-2004
Hair of the dog napisał(a):wiekszosc solowek offa rzadzi...
a co do solowek w metalu to kupa przewaznie jest...i to wszystko co mam do powiedzenia na ten temat
Ja.. nie ja lepiej tego nie będe komentował
-
Dżemik - 09-02-2004
Ten chlopak ma jakas awersje do metalu typu black czy death.. o ile wogole cos z niego slyszal..
-
Nightal - 09-02-2004
To wiele wyjaśnia. A dla pana znawcy metalowych gitar polecam jako lekturę obowiązkową Mercyful Fate "Don't Break the Oath". Jeśli po przesłuchaniu tej płyty nadal masz wątpliwości co do jakości solówek gitarowych w metalu to poprostu strzel sobie w głowę.
-
Skippy - 09-03-2004
Dżemik napisał(a):Ten chlopak ma jakas awersje do metalu typu black czy death.. o ile wogole cos z niego slyszal..
I o ile wiedział, że to akuratnie jest black czy death...
-
aXe Rose - 09-03-2004
Reguły nie ma, jednak np. w przypadku Metallici solówki na St. Anger byłyby mile widziane - nic tak nie dodaje metalowi uroku jak ostre, szybkie solówki, najlepiej z wykorzystaniem tappingu (może i efekciarstwo, ale 8) 8)
-
zdenka88 - 09-07-2004
Solówki...owszem St.Anger ich nie posiada, wyszedł ten album i wszyscy potrafią tylko po nim pojeżdzać, ludzie każda ich poprzednia płyta była wypełnione wspaniałymi Solówkami:Master of Puppets, One, Human, Nothing Else Matters, Unforgiven itd!Kirk Daje rade na MAXA
-
Teaser - 09-15-2004
tak, musi
-
jean - 09-18-2004
Wydaje mi sie, ze to zalezy od kawalka. Poza tym jesli solowka ma byc nastepnym zlozeniem tapingow, tremoli, tudziez innych popisow mozliwosci technicznych gitarzysty, to zrezygnuje. Sa oczywiscie solowki, ktore absolutnie pasuja, zgrywaja sie, nie sa strasznymi wariacjami, w ktorych prawie ginie melodia i nawet milo sie ich slucha.
btw: Ciekawe co byscie powiedzieli, gdyby kazdy czlonek kapeli chcial na kazdym kawalku miec solowke

Ale byscie pluli na walenie po garach i basach