M. L. Kossakowska, "Zakon Krańca Świata" -
Pandora - 08-04-2005
No właśnie, czytał juz ktoś? Co sądzicie? Mnie osobiście bardzo sie podobało. Kossakowska dość radykalnie zmieniła tematykę ( kto czytał "Siewcę Wiatru" i/lub "Obronców Królestwa", ten wie, co mam na myśli), chociaż wyraźnie można wyczuć specyficzny styl tej autorki, który zresztą bardzo mi odpowiada
-
Kamael - 08-04-2005
Wow, nowa jej książka, a ja nic o tym nie wiem? ;o Zaskoczyłaś mnie i to bardzo. Coś ostatnio mniej się w tego typu literaturze orientuję i w ogóle nie spodziewałem się, że Kossakowska już teraz coś nowego wyda (oczywiście wiedziałem, że jakąś ksiażkę przygotowywała i miała odbiegać tematyką od "Siewcy..." i "Obrońców...").
Możesz napisać coś więcej? O czym mniej więcej jest "Zakon Krańca Świata"? To kolejny zbiór opowiadań?
-
Pandora - 08-04-2005
Nie, to nie jest zbiór opowiadań (i bardzo dobrze).
Akcja ma miejsce na Ziemi po przejściu Apokalipsy. Ludzie 'dobrzy' zostali odzieleni od 'złych' i przeniesieni do wyższego wymiaru, gdzie żyją w pozornym szczęściu pod rządami dwunastu Mędrców. Reszta, tzn. ci, którym udało sie uniknąć śmierci podczas apokalipsy, żyje w nielicznych pozostałych ostojach cywilizacji. Odkrywasją jednak, że niektórzy z nich dzięki specjalnemu darowi są w stanie przenosic się do wymiaru stworzonego przez Medrców i i przynosić stamtąd na Ziemię cenne wynalazki, nieznane na Ziemi. Tacy ludzie są nazywai pozyskiwaczami, jednym z nich jest główny bohater, Lars Bergerson.
Dobra, wystarczy, bo napiszę za dużo.
-
Kamael - 08-04-2005
Świetnie się zapowiada... Zdecydowanie ta książka musi się znaleźć na mojej półce

. Mam nadzieję, że stanie się to bardzo szybko.
-
Pandora - 08-04-2005
Miłej lektury

Naprawdę warto.
-
Kamael - 08-04-2005
Może na życzenie troszkę za wcześnie, bo pewnie dopiero po urodzinach (za kilkanaście dni) się za poszukiwania w księgarniach zabiorę (czyt. wtedy będę miał pieniądze, bo spłukałem się kupując ostatnio płyty), ale że warto nie wątpię

. Jej poprzednie dwie książki mnie zachwyciły, szczególnie styl był w nich ważny. Skoro jakoś się nie rozmył, to jestem spokojny

.
[edit: Nie Paź 16, 2005]
Zacząłem już jakiś czas temu, lecz później musiałem przeczytać kilka lektur i "Zakon..." musiał poczekać. Teraz nareszcie udało mi się do niego wrócić, więc mogę napisać coś od siebie...
Ja chcę więcej!

Fantastyczna książka, w sumie od początku byłem przekonany, że znów Kossakowska napisała coś idealnie mi odpowiadającego.
Niby temat świata po apokalipsie jest często poruszany, a wręcz nadmiernie eksploatowany przez autorów s-f, ale ona świetnie z tego wybrnęła wrzucając ten motyw do klasycznego świata fantasy.
Kolejna zaleta - budowa postaci. Bergerson nie jest bohaterem, którego można oceniać jednoznacznie, w zależności od sytuacji jego postawa budzi różne odczucia, ale podobnie jest z innymi, np. z Angelosem, którego naprawdę trudno rozgryźć ; ).
W ogóle pomysł z Grabieżcami i abordażami to moim zdaniem strzał w dziesiątkę...
Długo mógłbym pisać... Jeśli ktoś lubi fantastykę, poprzednie książki Kossakowskiej, to po "Zakon Krańca Świata" koniecznie powinien sięgnąć.
-
Prisca - 10-25-2005
"Bo jeżeli ma się miękkie serce, trzeba mieć twardą dupe."
Mój ulubiony cytat z owej książki (: Lektura świetna, jak zwykle na Kossakowskiej się nie zawiodłam. Jak tylko mój budżet się wzmocni będę polować na część drugą.
-
RamzeS - 10-25-2005
Cytat:Wow, nowa jej książka, a ja nic o tym nie wiem? ;o Zaskoczyłaś mnie i to bardzo.
http://forum.rockmetalshop.pl/viewtopic.php?p=89262#89262
-
Kamael - 10-25-2005
Prisca napisał(a):"Bo jeżeli ma się miękkie serce, trzeba mieć twardą dupe."
Mój ulubiony cytat z owej książki (: Lektura świetna, jak zwykle na Kossakowskiej się nie zawiodłam. Jak tylko mój budżet się wzmocni będę polować na część drugą.
Ja ten cytat aż sobie wynotowałem w czasie czytania, bo stwierdziłem, że jest genialny i należy go zapamiętać ;].
R_amze_S napisał(a):http://forum.rockmetalshop.pl/viewtopic.php?p=89262#89262
O co Ci chodzi z tym linkiem? Ty w tamym temacie o "Zakonie Krańca Świata" napisałeś we wrześniu, a ja zacytowane przez Ciebie zdanie napisałem w sierpniu, więc nie bardzo rozumiem... Poza tym już jakiś czas temu "Zakon..." przeczytałem, więc nie widzę sensu w wracaniu teraz do tamtego mojego posta.
-
RamzeS - 10-25-2005
A to mowiąc krótko dalem dupy

Nie sprawdzilem dat i tyle ...
autorotfl
-
Pandora - 10-25-2005
Prisca napisał(a):Jak tylko mój budżet się wzmocni będę polować na część drugą.
Już jest? Chyba coś dawno w Empiku nie byłam...
-
Kamael - 10-26-2005
R_amze_S napisał(a):A to mowiąc krótko dalem dupy
Nie sprawdzilem dat i tyle ... autorotfl
Hehehe, taki autorotfl czasem nie zaszkodzi ; ).
Pandora napisał(a):Prisca napisał(a):Jak tylko mój budżet się wzmocni będę polować na część drugą.
Niemożliwe żeby już była, przecież "Zakon..." wyszedł bodaj w lipcu. Myślę, że conajmniej rok będziemy musieli poczekać.
-
Pandora - 10-26-2005
Kamael napisał(a):Pandora napisał(a):Prisca napisał(a):Jak tylko mój budżet się wzmocni będę polować na część drugą.
Niemożliwe żeby już była, przecież "Zakon..." wyszedł bodaj w lipcu. Myślę, że conajmniej rok będziemy musieli poczekać.
Tak też mi się wydawało.
Co nie zmienia faktu, że Empik i tak musze odwiedzić.
-
Kamael - 10-26-2005
Tak czytałem kilka recenzji na różnych portalach i napotkałem wiele bardzo pochlebnych recenzji (czyli nie tylko czytelnikom, ale i recenzentom książka się spodobała). Jak narazie wygląda więc na to, że w przyszłym roku "Zakon..." będzie głównym kandydatem do zdobycia Nagrody im. Zajdla. Wiem, że to jeszcze dużo czasu, ale ja bardzo z takiego wyboru bym się cieszył.
-
RamzeS - 10-26-2005
A mnie to wali czy ta ksiązka dostanie jakąś nagrode czy nie- mnie ona sie podoba bez względu na wszystko.Choć oczywiscie sama nagroda byłaby w jakiś sposób uhonorowaniem autorki