Forum Rockmetalshop
Armia - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Punk/Hardcore (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-punk-hardcore)
+--- Wątek: Armia (/thread-armia)

Strony: 1 2

Armia - balzac - 10-23-2006

Dziwi mnie brak tematu o tej (chyba mogę powiedzieć) zasłużonej kapeli Wink .
Ogólnie mówiąc Armia potrafi skopać dupe lepiej niż niejedna kapela metalowa Wink .
Twórczość Armii podzieliłem sobie, a granicą jest moment gdy Budzy poczuł w sobie 'ducha' i zaczął chwalić imię Pana. Niby zawsze był religijny, ale raz mu odjebało ..i tak zostało. Z tym, że nowa płyta Armii czyli 'Ultima Thule' to taki mały powrót do korzeni i tekstów da się słuchać - polecam Wink .
Dodatkowo dzielę Armię na okres z Brylewskim i bez niego, za czasów Bryla Armia była lepsza, podobno szczególnie na koncertach objawiał się geniusz Robiego Big Grin .

Aha, Armia jeszcze używa waltorni, przez co brzmienie ich muzyki jest bardziej true Wink .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_(grupa_muzyczna) - polecam! Wink

Co sądzicie o Armii, Budzym i jego poglądach (może być ciekawie Big Grin )? Wink

- RamzeS - 10-23-2006

Znamy,lubimy,czasem sluchamy.Najbardziej chyba "Legendę".

- balzac - 10-23-2006

R_amze_S napisał(a):Znamy,lubimy,czasem sluchamy.Najbardziej chyba "Legendę".
Nie podejrzewałbym Cię o Armię Wink

Muszę się kiedyś wybrać na koncert Armii, szczególnie teraz jest dobry czas, bo duże prawdopodobieństwo, że będzie mało 'religijnych' pieśni. Z tego co słyszałem, to na Armii jest ponoć zajebiste pogo Wink . Tylko nie trafić na takich typów jak pseudofani Armii.. (polecam forum Armii).

'Legenda' ma status kultowej płyty (niczego nie odkryłem) lecz częściej słucham 'AntiArmii'. Samo brzmienie mnie rozpierdala (pomimo tego, że po latach Budzy klnie na warunki w jakich to nagrywali). Sama atmosfera i klimat 'pachnie' trochę Jarocinem.

Niby takie drugie wcielenie Siekiery, ale czy lepsze? Muzycznie Armia więcej wniosła niż Siekiera, a co do tekstów: wolę stare teksty Adamskiego. Wink

- RamzeS - 10-23-2006

Cytat:Nie podejrzewałbym Cię o Armię
Och,o wiele rzeczy byś mnie nie podejrzewał Big Grin

Cytat:Muszę się kiedyś wybrać na koncert Armii, szczególnie teraz jest dobry czas, bo duże prawdopodobieństwo, że będzie mało 'religijnych' pieśni
Byłem z rok temu i było dośc oldschoolowo,nie powiem.Poczułem sie "prawie jak w Jarocinie" Big Grin

- Sobota - 10-23-2006

Swojego czasu lubiłem, teraz raczej nie słucham ,ale wspominam dobrze. Przesłanie mi nie pasuje gryzie mnie trochę, ale nieźle się komponują z muzyką więc na plus w sumie,bo przesłanie jak mi nie pasuje to mam w dupie ;].

Re: Armia - Dżemik - 10-24-2006

balzac napisał(a):Ogólnie mówiąc Armia potrafi skopać dupe lepiej niż niejedna kapela metalowa Wink

Oho! :F

Najlepsze sa te troszku bardziej metalowe albumy- Duch i Droga. Tylko te teksty..

Re: Armia - balzac - 10-24-2006

Dżemik napisał(a):
balzac napisał(a):Ogólnie mówiąc Armia potrafi skopać dupe lepiej niż niejedna kapela metalowa Wink

Oho! :F
Jak nie jak tak Surprised

Cytat:Najlepsze sa te troszku bardziej metalowe albumy- Duch i Droga. Tylko te teksty..
Duch jeszcze ujdzie, ale 'Droga' to chyba najsłabsza płyta Armii, nudna i wtórna, niewątpliwie krok do tyłu Wink . Nie wspominając o tekstach..

- Tomash - 10-24-2006

Budzyński to pajac, ale muze robi przednią, w sumie nawet ostatni album 2tm2,3 jest muzycznie naprawde bardzo dobry(tylko te teeeeksttyyyyyyy). Z płyt armii najbardziej lubie koncertowy Exodus, debiut, a zaraz potem Legendę i nowy - Ultima Thule. Koncert Armii w spodku w 2003 roku był jednym z najlepszych koncertów jakie widziałem w życiu.

- Przemek87 - 10-24-2006

Budzyński obleci, ale to co stało się z Litzą to już szczyt szczytów. Niby nawrócenie, ale poprostu mu odjebało.... no ale to już do tematu o Tymoteuszu

- Acrid - 06-09-2007

[Obrazek: dvd-armia-350.gif]

W najbliższy poniedziałek, 11 czerwca 2007 r., do sprzedaży w całym kraju trafi niesamowity koncert zespołu Armia, zarejestrowany w czasie X Przystanku Woodstock

Będzie to nie tylko koncert na płycie DVD, ale także wydawnictwo CD.

O płycie tej Jurek Owsiak powiedział: (.)DVD Armia, jedyny, prawdziwy, pełen napięcia i obecności kilkuset tysięcznej publiczności koncert zarejestrowany na Przystanku Woodstock 2004.Takiej płyty w historii muzyki punkowej jeszcze nie było!!!.130 minut najlepszej historii Tomka Budzyńskiego i jego przyjaciół.(.)

Nie będzie to jedynie kilkudziesięciominutowa, muzyczna uczta dla fanów punk rocka. Będzie to także opowieść Tomka Budzyńskiego - nie tylko o zespole, ale i o Polsce lat 80-tych. Opowieść o gitarach, wzmacniaczach, o ludziach i przyjaciołach, o muzycznym klimacie jaki towarzyszył największym artystycznym dokonaniom Armii.

Jak zwykle, w wydawnictwie nie zabraknie także dużej ilości dodatków, między innymi:
- Wywiadu z Tomkiem Budzyńskim
- Archiwalnych zdjęć z koncertów zespołu Armia
- Zdjęć z koncertu Armii na Przystanku Woodstock 2004
- Galerii obrazów Tomka Budzyńskiego,

Wydawcą płyty jest Firma Złoty Melon (www.zlotymelon.pl).

Hehe, widze, ze w koncu, po latach wydawnictwo jednak sie ukaze ;)

- balzac - 06-09-2007

obejrzeć by można, ale skoro 2004 rok to jeszcze nie promowali zajebistego "Ultima thule", a co za tym idzie setlista może być średnia.

- Tomash - 06-09-2007

nie jest średnia, prawie same starocie, plus 4 kawałki siekiery. Byłem to wiem ;P

- Sobota - 06-09-2007

Dobrze było by sobie przypomnieć, bo w sumei nei wiele z tamtego koncertu pamiętam ;].

- Acrid - 06-11-2007

1.Idzie Wojna
2.Oddział Ślepych (Fala)
3.Siekiera
4.To, czego nigdy nie widziałem
5.Przebłysk
6.Gdzie ja tam będziesz ty
7.Zostaw to
8.Aguirre
9.Legenda
10.Triodante Medley
11.Jeżeli
12.Trzy bajki
13.Niezwyciężony
14.Nostalgia
15.Podróż na wschód
16.Opowieść zimowa
17.Niewidzialna Armia
18.Biesy
19.On jest tu on żyje

Płyta zawiera extra dodatki, unikatowe, archiwalne koncertowe filmy.

DODATKI:
*fragment programu Kręcioła(2004)-wywiad z Tomkiem Budzyńskim po koncercie
*wywiad z Tomkiem Budzyńskim
*zdjęcia z koncertu zespołu Armia Przystnek Woodstock, Kostrzyn 2004
*galeria obrazów Tomasza Budzyńskiego.

- balzac - 06-11-2007

Acrid napisał(a):1.Idzie Wojna
2.Oddział Ślepych (Fala)
3.Siekiera
To Pan od "Jezus Chrystus Panem Jest" śpiewa jeszcze takie piosenki? Wink