Odziany jest w szatę we krwi skąpaną, a imię Jego: Słowo Bog -
Enepsigos - 01-15-2005
Co myślicie o postaci Mordimera Madderdina i jego kodeksie moralnym? Jakie uczucia w Was wzbudza? Z jednej strony - wierny po grób swojej wierze i ideałą ale z drugiej - rozpustny i egoistyczny fanatyk

! Ale i tak go lubie

. No i oczywiście jego zdegenerowani kumple- Kostuch i bliźniacy

..... opowiadana z ich udzialem chyba najbardziej lubie.
-
Nuillnac - 05-15-2005
Wstyd się przyznać, że przygody tego inkwizytora znam o tyle, o ile przeczytałem dwa opowiadanka zamieszczone w zbiorach "Demony" i "Mistrz Małodobry". Ale na tyle, na ile go poznałem, wydaje mi się być jak każdy ksiądz. Niby wierzący, a jednak odstępstw od wiary u niego dużo.
-
Pandora - 05-15-2005
Nuillnac napisał(a):wydaje mi się być jak każdy ksiądz. Niby wierzący, a jednak odstępstw od wiary u niego dużo.
Przecież on nie jest księdzem, tylko inkwizytorem, a to zasadnicza różnica :!: (co najlepiej widać w jego opiniach o księżach

) Mordimer Madderdin jest jedną z moich ulubionych postaci w literaturze. Jest naturalny, ani zdecydowanie dobry, ani zły - jak każdy człowiek.
Kostuch i bliźniacy wymiatają!
-
Beast King - 08-02-2005
Mordimer oraz jego kumple to postacie bardzo charakterystyczne i oryginalne, ale opowiadań z nimi nie trawię, tak jak i reszty dzieł Piekary
-
deProfundis - 09-08-2005
Biorąc pod uwagę, ze akcja odbywa sie w wymyslonej rzeczywistosci, moge jedynie stwierdzic, ze Mordimer jak najbardziej pasuje do roli jaka odgrywa. Wszystko ma na swoim miejscu i bylbym rad, gdyby ludzie tak oddani sprawie jak on, istnieli naprawde.
-
witelo - 05-10-2006
Swoją drogą Mordimer jest zdziebko rozbity. Z jednej strony jest cyniczny i ma w głębokim poważaniu swoich przełożonych i cały kościół (jak wynika z jego wypowiedzi), a z drugiej strony on kocha swoją pracę. Znalazł sobie cel życia nawet jeżeli sam w niego nie wierzy.