Forum Rockmetalshop
MANOWAR - KING OF KINGS! - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Heavy/Power/Thrash (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-heavy-power-thrash)
+--- Wątek: MANOWAR - KING OF KINGS! (/thread-manowar-king-of-kings)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

- KelThuz - 08-29-2005

ReTuRn napisał(a):zrobiłem; a brzmi ciekawie :> Może jakiś link ewentualnie? Z góry dzięki Smile

ja mam tekst spisany
traktuje on o aryjskim wojowniku perskim, prawdopodobnie samym Zaratustrze, a zwolnienie w srodku to cytat z Avesty - swietej ksiegi zoroastryzmu. KILL

- ReTuRn - 08-29-2005

To bądź tak miły i prześlij mi ten tekst na pm, jak możesz Smile.

BTW: Jeżeli reszta płytki będzie na tym poziomie, co ten kawałek, to kupuję pierwszego dnia po premierze w Polsce :]

- KelThuz - 08-29-2005

Voices of victory, all shouted (?) proclaim
the Kingdom of Glory is mine
the raise of the will, are a prophecy fill (?????)
by the Lord of the Day and the Night

I've nothing to sell but the Power of Hell,
my Armies of Fire await
I'm here to be paid for the pact that was made
my cadence can never be late

ref:
Crack the Earth, Gods of Thunder
Man and Beast will be torn asunder
Into the fight I own the right
to be the King of Kings

My enemies rise and look to the skies
they pray I will never appear (hahaha)
their life has no meaning, awake they are dreaming
they live in a Castle of Fear

I summon the Deamons that live in the Wind
as my chariot drives in the storm
with the hot blood of battle I wait in my saddle
I live and I'll die by the sword!

Ref.

All the days of his life he walked without fear
All whose lives he touched, were made better for knowing him
As he returned goodness with good, so true his justice and retribution were unfailing

As my sword is my soul
than let all who stand before me know
I bring a storm and magic wind
the kingdom of the kings

I summon the Deamons that live in the Wind

Ref.

- Necro Desecrator - 08-30-2005

Hmm,tekst raczej Zaratustry nie dotyczy.

KelThuz napisał(a):ref:
Crack the Earth, Gods of Thunder
Man and Beast will be torn asunder
Into the fight I own the right
to be the King of Kings
.

Teologia zoroastryzmu jest wprawdzie połączeniem monoteizmu z dualizmem,ale w świecie Zoroastera istnieje zaledwie dwóch bogów - nawołujący do prawości Ahura Mazda oraz jego przeciwnik,duch zła,Angra Mainju.A więc refren nie pasi;co najwyżej MAinju mogłby pragnąć rozedrzeć ludzi na strzępy,chociaż to zapewne mija sięz prawdą gdyż rasa ludzka potrzebna mu była do szerzenia kultu zła i fałszu...

KelThuz napisał(a):I summon the Deamons that live in the Wind

Ref.

All the days of his life he walked without fear
All whose lives he touched, were made better for knowing him
As he returned goodness with good, so true his justice and retribution were unfailing

Na moje oko tekst opowiada o losach perskiego władcy Ardzaszira I ,który w bodajże 226r. opanował niemal całą Mezopotamię miażdżąc partyjski opór. Po tych wydarzeniach otrzymał tytuł ,,Króla królów". Btw,środek tej pieśni pasuje w sumie do Jezvsa Question

- Nivo - 08-30-2005

Mógłby ktoś zapodać linka do tego kawałeczka?

- KelThuz - 08-30-2005

Necro Desecrator napisał(a):Teologia zoroastryzmu jest wprawdzie połączeniem monoteizmu z dualizmem,ale w świecie Zoroastera istnieje zaledwie dwóch bogów...

doskonala obserwacja!
ale pamietajmy, ze wierzenia indoeuropejskich Persów były początkowo politeistyczne, a Bóg Piorunów był wszak na szczycie panteonu. Inna sprawa, że mamy tu liczbę mnogą co jest całkowicie nielogiczne... widocznie Joey pisząc tekst musiał użyć słowa Gods oraz Thunder...

Cytat:Na moje oko tekst opowiada o losach perskiego władcy Ardzaszira I ,który w bodajże 226r. opanował niemal całą Mezopotamię miażdżąc partyjski opór.

doskonała obserwacja!

Cytat: Po tych wydarzeniach otrzymał tytuł ,,Króla królów".

ale Królem Królów byli nazywani też władcy pierwszego Imperium Perskiego, czyli np. nieodżałowany Cyrus czy Dariusz, czyż nie? mogę się mylić co do pierwszego, ale Dariusz był Królem Królów...

Cytat: Btw,środek tej pieśni pasuje w sumie do Jezvsa Question

hehe, tez do Buddy, Kryszny, a przede wszystkim do ich protoplasty - ZARATUSTRY! Big Grin

- ReTuRn - 08-30-2005

Cytat:doskonała obserwacja!

Nie inaczej!

Cytat:hehe, tez do Buddy, Kryszny, a przede wszystkim do ich protoplasty - ZARATUSTRY!

Ogólnie to pasuje do pojęcia przywracania właściwego ładu przy pomocy miecza Wink Słuszna koncepcja Smile

- Necro Desecrator - 08-30-2005

KelThuz napisał(a):
Cytat:Na moje oko tekst opowiada o losach perskiego władcy Ardzaszira I ,który w bodajże 226r. opanował niemal całą Mezopotamię miażdżąc partyjski opór.

doskonała obserwacja!

Cytat: Po tych wydarzeniach otrzymał tytuł ,,Króla królów".

ale Królem Królów byli nazywani też władcy pierwszego Imperium Perskiego, czyli np. nieodżałowany Cyrus czy Dariusz, czyż nie? mogę się mylić co do pierwszego, ale Dariusz był Królem Królów...

Zaciekawiła mnie ta sprawa,poszperałem tu i ówdzie i własciwie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to, czy wszyscy władcy z linii Achemenidów nosili takowy tytuł(oczywiście uogólniam bo jak się okazuje to nie Dariusz a jego żona Atossa,btw córka Cyrusa,pochodziła z tego rodu). Masz na pewno rację co do ww władców - Cyrus z tego co sie orientuję otrzymał taki tytuł za bardzo przyjzny stosunek do ludów semickich(wydaje mi sie ,ze chodzi tu glownie o,, niewole babilonska") oraz za swą niespotykana w starożytnosci prawość i szlachetność(czyli to co cechowało równiez jego nastepcow,min.Dariusza).To tyle jesli chodzi o moje ,,śledztwo",starożytność nie jest moją mocna stroną wiec jakbys cos jeszcze ciekawego na ten temat znalazł,tobyłbym wdzięczny gdybys to przedstawił Smile
Btw,fanie tak sobie pogadac,ale mam wrazenie ,ze i tak szukamy dziury w całym;nie zdziwiłbym się gdyby był to zwyczajny , ,,bezduszny" tekst w stylu ,,miecz w dłoń i na koń"...Własciwie,to po ,,usunięciu" liryków z wyciszenia dokłądnie cos takiego otrzymujemy Wink Ten środek jest własnie mylący,bo co ma wspólnego manowar'owy archetyp nieustraszonego woja masakrującego wszystko co się rusza przy błogosławieństwie Bogów Pioruna ze zwrotek i refrenu ,z jakimś chwalebnym uzdrowicielem bedącym wypadkową kilku wierzeń Question Może jednak jest w tym głębszy sens? Inaczej tekst bylby ,,ni przypiął , ni wypiął" Wink Ehh...i jeszcze w końcówce cos o przyzywaniu Demonów żyjących w wichrze Question Toż to Indianami zalatuje Big Grin

- XdkyX - 08-30-2005

nudny jak flaki z olejem ten kawalek....chyba jeszcze bardziej nudny niz "warriors of the world".....

- Abadon - 08-30-2005

XdkyX napisał(a):nudny jak flaki z olejem ten kawalek....chyba jeszcze bardziej nudny niz "warriors of the world".....

w sumie to nie będe komentował twojego zdania.
Nawet cie rozumiem bo będąc szczylem nie zna się na muzyce.

- XdkyX - 08-30-2005

dziekuje ze straciles kilka swoich cennych chwil aby wytknac mi moj brak gustu, wyrocznio muzyki wszelakiej. dziekuje rowniez ze powiedziales mi ile mam lat, nie widzac mnie na oczy - na pewno musiales sie mocno wysilic z tym trickiem Neutral

- Abadon - 08-30-2005

XdkyX napisał(a):dziekuje ze straciles kilka swoich cennych chwil aby wytknac mi moj brak gustu, wyrocznio muzyki wszelakiej. dziekuje rowniez ze powiedziales mi ile mam lat, nie widzac mnie na oczy - na pewno musiales sie mocno wysilic z tym trickiem Neutral

prosze.

- Tomash - 08-30-2005

Abadon napisał(a):
XdkyX napisał(a):nudny jak flaki z olejem ten kawalek....chyba jeszcze bardziej nudny niz "warriors of the world".....

w sumie to nie będe komentował twojego zdania.
Nawet cie rozumiem bo będąc szczylem nie zna się na muzyce.

A od kiedy z Ciebie sie zrobił ekspert od heavy metalu?! ten kawałek nie wytrzymuje porównania z klasycznymi dokonaniami manowar, jest mocno średni. Nawet fani Manowara w tym topicu to przyznali(nie wszyscy of course Laughing ) więc o co Ci chodzi? każde pierdnięcie DeMaio i spółki musi być chwalone pod niebiosa?

- Derwin - 09-18-2005

według mnie ten zespół... to jakaś parodia
śmiać mi się chce jak ich widzę
metal to muzyka która powinna siać zniszczenie, chaos, rozpierdalać mózgi ludzi którzy nie mają z nią nic wspólnego, prawdziwy metal to thrash i death metal! a to? to jest jakieś żałosne pitolenie
ktoś powie że mają klimatyczne utwory... może i mają... ale dla mnie klimat w ciężkich rytmach to muzyka gotycka... a to właściwie jest takie nie wiadomo co.

- Tomash - 09-18-2005

Derwin napisał(a):prawdziwy metal to thrash i death metal!

Jak nie przepadam za manowar tak pierdolisz niemożebnie. Czyli np. Saxon czy Angelwitch to wg. ciebie nie jest prawdziwy metal? Jakbym był moderatorem to byś dostał bana za takie pierdoły Laughing