Forum Rockmetalshop
Czy w każdym utworze musi byc solówka gitarowa? - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Dział Ogólnomuzyczny (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-dzia%C5%82-og%C3%B3lnomuzyczny)
+--- Wątek: Czy w każdym utworze musi byc solówka gitarowa? (/thread-czy-w-ka%C5%BCdym-utworze-musi-byc-sol%C3%B3wka-gitarowa)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

- statekx - 04-29-2006

de7th napisał(a):solo składające się wyłącznie z szybkich jest zawsze do dupy.

No klocilbym sie Surprised -to jeszcze zalezy od dlugosci tej solowy.

- ReTuRn - 04-29-2006

E tam, jak utwór szybki to taka wpadajaca w tempo utworu killer-solówa akurat.

EDIT- co do pół tonu/całego tonu- moze to tylko moje odczucie, ale ja nie ma z takim rozróznianiem problemów na tyle, ze jak nie leży coś w tonacji to czuję to niestety i wywołuje to u mnie ból zębów nieraz ;>

- MaFFej - 04-29-2006

Solo może mieć nawet z minute i być piekielnie szybkie - wszystko zależy od pomysłu i kunsztu gitarzysty. Nie ma co uogólniać.

- de7th - 04-29-2006

ReTuRn napisał(a):E tam, jak utwór szybki to taka wpadajaca w tempo utworu killer-solówa akurat.

EDIT- co do pół tonu/całego tonu- moze to tylko moje odczucie, ale ja nie ma z takim rozróznianiem problemów na tyle, ze jak nie leży coś w tonacji to czuję to niestety i wywołuje to u mnie ból zębów nieraz ;>
Wszystko zależy od skali, ale niekiedy obie możliwe w danym fragmencie skale brzmią poprawnie.

- MaFFej - 04-29-2006

Czuję się jak na lekcji muzyki Smile . Tak szczerze to spora część kompozytorów i instrumentalistów (chociażby sam Vangelis) nie zna się na nutach i nie stosuje takiego zapisu... po co sobie wszytko utrudniać? Smile Musi dobrze brzmieć, i tyle Tongue .

- de7th - 04-29-2006

MaFFej napisał(a):Czuję się jak na lekcji muzyki Smile . Tak szczerze to spora część kompozytorów i instrumentalistów (chociażby sam Vangelis) nie zna się na nutach i nie stosuje takiego zapisu... po co sobie wszytko utrudniać? Smile Musi dobrze brzmieć, i tyle Tongue .
A myślisz, że ja umiem pisać nuty? Confusedhock: wszystko gram albo z tabów, albo ze słuchu.

- rafal - 04-30-2006

a ja mysle ze powinna byc bo to jest jededn z wielu elementow z ktorych sklada sie power Big Grin

- ReTuRn - 04-30-2006

de7th napisał(a):
MaFFej napisał(a):Czuję się jak na lekcji muzyki Smile . Tak szczerze to spora część kompozytorów i instrumentalistów (chociażby sam Vangelis) nie zna się na nutach i nie stosuje takiego zapisu... po co sobie wszytko utrudniać? Smile Musi dobrze brzmieć, i tyle Tongue .
A myślisz, że ja umiem pisać nuty? Confusedhock: wszystko gram albo z tabów, albo ze słuchu.

Dobra, wiem o co wam biuega, tyle że sami instrumentalisci raczej 'na ucho' czują, cyz jakiś dźwięk leży w skali i pewnie spora część forumowiczów tez zauwazy, jak ktoś wyjdzie ze skali, co spowoduje 'złe brzmienie', czyli solówka nie bedzie, jak to ujął MaFFej 'dobrze brzmieć'. Oczywiście nie chodzi mi tu teraz o jakieś 'trzymaj się chvju skali, bo jak nie to cie wybrechtam', tylko właśnie o brzmienie solówy, psia mać.

- statekx - 04-30-2006

A teraz leccie do Loomisa, Kinga czy Azagthotha i powiedzcie im "kurwa nie grasz w skali czlowieku, ja ci pokaze jak masz grac glupcze!".

- Tomash - 04-30-2006

de7th napisał(a):

Granie z tabów powinno być ustawowo zabronione, i powinno za to grozić pozbawienie wolności do lat trzech, w zawieszeniu na siedem.

- ReTuRn - 04-30-2006

No to mówię właśnie, ze nie rzecz jest w skali do konca, ale oni na 666% grają w tejże Tongue

- MaFFej - 04-30-2006

Tomash napisał(a):Granie z tabów powinno być ustawowo zabronione, i powinno za to grozić pozbawienie wolności do lat trzech, w zawieszeniu na siedem.

Czasam lepiej tak niż wogóle, tym bardziej w takim przypadku jak ja - brak jaichkolwiek wrodzonych umiejętności muzycznych + totalne lenistwo.

Rolleyes

- Tomash - 04-30-2006

Nie no jak ktoś se gra dla siebie, dla przyjemności, do płyt to spoko. Gorzej jak tacy "muzycy" biorą się za zakładanie kapel i - o zgrozo - koncerty.

- MaFFej - 04-30-2006

Jeśli ktoś nie ma pojęcia o zapisie nutowym to taki sposób "przechowywania" pomysłów nie jest aż taki najgorszy...

- de7th - 04-30-2006

Tomash napisał(a):
de7th napisał(a):

Granie z tabów powinno być ustawowo zabronione, i powinno za to grozić pozbawienie wolności do lat trzech, w zawieszeniu na siedem.
Ja tam zacząłem od tabów, a teraz gram bardziej ze słuchu, w tej chwili mój kontakt z tabulaturami to raczej rozpisywanie kawałków, ostatnio się męczę w wolnych chwilach nad "Bez Pamięci" KATA.