Forum Rockmetalshop
St. Anger, a reszta płyt (metallici rzecz jasna) - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Heavy/Power/Thrash (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-heavy-power-thrash)
+--- Wątek: St. Anger, a reszta płyt (metallici rzecz jasna) (/thread-st-anger-a-reszta-p%C5%82yt-metallici-rzecz-jasna)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

- blackheart - 08-29-2004

No tak ja juz jestem stary mam tylko 13 lat :p Wiecie przesluchalem wszystkie plyty metallici i uwazam , ze metallica to jeden z najlepszych na swiecie zespolow muzycznych moim zdaniem ST.ANGER ma rytmy nowsze porownajcie sobie plyte Master OF Puppets i porownajcie sobie co zmienilo sie w Świetym Gniewku...
Moim zdanie bardzo wiele

- A ty masz dopiero 15 lat i zaczeles sluchac Metallici jedną plyte St.Anger wstydzilbys sie wchodizc na tą strone na tą strone wchodzą zasluzeni Metalowcy ktorzy przesluchali dzien i noc kazdą plytke ulubionego zespolu muzycznego. Payable On Death RULEZ P.O.D

- Skippy - 08-29-2004

blackheart napisał(a):A ty masz dopiero 15 lat i zaczeles sluchac Metallici jedną plyte St.Anger wstydzilbys sie wchodizc na tą strone na tą strone wchodzą zasluzeni Metalowcy ktorzy przesluchali dzien i noc kazdą plytke ulubionego zespolu muzycznego. Payable On Death RULEZ P.O.D

1. Kogo nazywasz 'zasłużonymi metalowcami'? Wogóle jak na wpadłeś na pomysł, żeby napisać takie brednie. Co ma do tego tematu P.O.D. ?

2. Każdy wyraża swoją opinię na dany temat - po to jest forum.

3. THINK BEFORE YOU POST!

- Kamil - 08-29-2004

hmmm. te slowa o zasluzonych metalowcach byly skierowane raczej do mnie... wiec Cie kolego postarazm uswiadomic:
1. metal po raz pierwszy uslyszalem majac 7 dni, po wyjsciu ze szpitala, a to za sprawa ojca, ktory zagorzalym fanem metalu tez jest (jako pierwsze usłyszałem Maiden- "Poewrslave")
2.przesluchalem wszystkie plyty metallici wiec mnie tu nie obrazaj, ze jestem nowicjuszem
3. skoro sluchasz metallici, masz 13 lat, to smiem wysunac teze, ze metalu zaczynasz sluchac od niedawna, bo przewaznie sie od metallici zaczyna
4. słuszałem wszystkie rodzaje bluesa (bo to od tej muzyki sie wszystko zaczelo) rocka, metalu... moj rozrzut jest dosc spory, wiec mi tu nie ublizaj.
5. bylem na kilku konertach, rowniez poza granicami kraju, wiec nie jestem nowicjuszem (bo kto by wydal kase, zeby jechac na koncert kapeli, ktorej nie zna??)
a poza tym Metallica, to banda dorobkiewiczow, ktorym malo jest kasy za muzykei poswiecaja sie nie jej, tylko interesom (bo taka jest prawda)
aha... nie znam zasluzonego metalowca, ktory by mial do czynienia z jakim POD(mostem)
aha i na koniec... mam 16 lat, wiec sie pomyliles...
i czasem pomysl zanim napiszesz, ew. posłuchaj, a nie obrazasz mnie, a obrażajac mnie obrażasz kogoś, kto pomógł Metallice, kogoś, kto jest niesamowitym kompozytorem, muzykiem...
kpisz z kolesia, ktory osognal duuuzo wiecej, niz kolesie z Metallici (i nie chodzi mi tu o kase i o sławe... bo to mozna w jednym dniu stracic)
ale mi cisnienie mlokosie podniosłes...
cholera
pozdro dla wszystkich umiejacych czytac, pisac i mysleć....

Re: St. Anger, a reszta płyt (metallici rzecz jasna) - aXe Rose - 09-03-2004

Crow napisał(a):Czytałem, że to wynika z atmosfery panującej w zespole (stare płyty - zła atmosfera, st. anger - dobra atmosfera)

Akurat było na odwrót - w czasie nagrywania St. Anger muzycy nie mogli znaleźć żadnego basisty po odejściu Jasona (Rob Trujillo pojawił się już po zakończeniu sesji), James postanowił pójść na odwyk alkoholowy... jak powiedział sam James, te agresywne bębny doskonale oddawały nastawienie zespołu.

Cytat:moim zdaniem ST.ANGER ma rytmy nowsze porownajcie sobie plyte Master OF Puppets i porownajcie sobie co zmienilo sie w Świetym Gniewku...

Zmieniło się przede wszystkim to, że Kirk się opi***ala zamiast wymiatać porządne solówki, a piosenki zaczęły być do siebie nieprzyjemnie podobne...

Cytat:A ty masz dopiero 15 lat i zaczeles sluchac Metallici jedną plyte St.Anger wstydzilbys sie wchodizc na tą strone na tą strone wchodzą zasluzeni Metalowcy ktorzy przesluchali dzien i noc kazdą plytke ulubionego zespolu muzycznego.

Jeśli można mówić o "lepszych" i "gorszych" Metalowcach, to moim zdaniem jednych od drugich odróżnia tylko to, czy słuchają metalu z przekonania i potrzeby własnej duszy, czy dla szpanu i mody... Takie wywyższanie się może raczej świadczyć, że Ty jesteś jednym z tych drugich Question

Cytat:skoro sluchasz metallici, masz 13 lat, to smiem wysunac teze, ze metalu zaczynasz sluchac od niedawna, bo przewaznie sie od metallici zaczyna

Dla mnie osobiście Metallica była przejściem od typowo rockowych zespołów (Guns n' Roses, Aerosmith) do nieco cięższych klimatów. Niemniej jednak wciaż mogę powiedzieć, że Meta jest moim życiem (pomimo, że uwielbiam też wiele innych zespołów, np. Ozzy'ego, Black Sabbath, Ironów itd). Co z tego, że ostatnia płyta woła o pomstę do nieba, uważam, że trzeba patrzeć na całokształt twórczości, a nikt mi nie wmówi, że ich pierwsze płyty nie wywołały rewolucji (mówi się nawet, że to Oni zapoczątkowali Thrash Metal). Poza tym Ich muzyka ma klimat, no i nie opowiada o jakichś pierdołach. Oni mają często PRZESŁANIE (szczególnie widać to po najlepszej, moim zdaniem, i najbardziej buntowniczej ...And Justice For All).

- wilk_fenriz - 09-13-2004

m..dawno dawno temu metallica byla zespolem od ktorego zaczalem moja przygode z metalem. Nie chce wyzywac st.anger ze to najgorszy album, nedza artystyczna itd. - mi sie po prostu nie podobal, nie wiem czemu- moze przez to bardzo numetalowe brzmienie, moze przez ze to w ich utworach nie ma tej magii ktora cechowala chociazby oriona czy unforgiven. no ale coz- nie mozna co chwile nagrywac genialnych albumow- ten zespol zapisal sie na stale w kanony muzyki metalowej i niech tak juz zostanie - po co kombinowac?

- Krolik - 09-14-2004

axe rose napisał(a):(mówi się nawet, że to Oni zapoczątkowali Thrash Metal)
Po pierwsze: nie thrash metal tylko thrash
Po drugie: to venom zapoczątkował ten styl, sami muzycy miętalipy to potwierdzają...

- zdenka88 - 09-14-2004

qrwa, Metallica jeden z pierwszych zespołów Metalowych narzucają nowy w styl w histori muzyki a inni próbują iść w ślad za nimi, ponieważ im się udało jest to najlepszy zespoł na świecie, trzymają się na rynku ponad 20 lat, Metallica była jest i będzie, każda ich płyta była wspaniała, na prawie wszystkich płytach słyszymy wspaniałe solówki Kirka i Jamesa, qrwa nie znam zespołu który miałby tyle wspaniałych solówek w swojej karierze. Kirk jeden z najlepszych gitarzystów na świecie...Lars jeden z najlepszych perkusistów na świecie. Ludzie gdzie wy macie oczy, btw teksty piosenek też są wspaniałe...przykład Nothing Else Matters nie wiem kto nie lubi tego kawałka a poza tym One opowiadający o wojnie, mógłbym tak pisać i pisać ale nie wiedze w tym sensu bo i tak ludzie po nich jadą... Metallica Ownz all!!

- Dżemik - 09-14-2004

zdenka88 napisał(a):Lars jeden z najlepszych perkusistów na świecie.

*cough* Czlowieku.. Dobrze sie czujesz?

- Kaktus - 09-14-2004

zdenka88 ja napisze tylko tyle że się z tobą zgadzam

- aXe Rose - 09-15-2004

jak już napisałem, Metallica jest moim życiem i pozostanę Im wierny niezależnie od tego, ile osób będzie po Nich jeździć. Zresztą nigdy nie było i nie będzie zespołu, który byłby uwielbiany przez 100% odbiorców. Zróżnicowanie gustów jest za duże.

- Teaser - 09-15-2004

Krolik napisał(a):To nie sa jego pomysły na obu płytach zostały wykorzystane po 2 , 3 jego patenty, z resztą nie miał nic wspólnego.
i mylisz sie mówiac iz metaliica była nastepnie wtórna, gdyz na Mastersie wspieła sie na taki poziom kompozytorski, do którego megadeth nigdy nie dorosło...
kończ waść, wstydu oszczędź.

- Calmwater - 09-16-2004

Moim zdaniem Anger nie ma tej "metallicowej" magii Crying or Very Sad Dużo fajniejsze były poprzednie płytki (dla mnie szczególnie, Master Of Puppets,...And Justice For All czy czarny album).A na Angerze jest za dużo nowoczesności.I jeszcze ta perkusja...

- Splash - 09-21-2004

St.Anger jest pusty. Nie ma nic w sobie. Tzn. gdy zaczynałem przygodę z Metallicą (od własnie St.Anger) to Święty Gniew wydawał mi się naprawde święty. Ale gdy usłyszałem ich dawniejsze płyty (MasterOfPuppets, ..and justice for all, Load etc.) szybko zrozumiałem, co tak naprawdę należy czcić 8)

- Kamil - 09-26-2004

zdenka88 napisał(a):qrwa, Metallica jeden z pierwszych zespołów Metalowych narzucają nowy w styl w histori muzyki a inni próbują iść w ślad za nimi, ponieważ im się udało jest to najlepszy zespoł na świecie, trzymają się na rynku ponad 20 lat, Metallica była jest i będzie, każda ich płyta była wspaniała, na prawie wszystkich płytach słyszymy wspaniałe solówki Kirka i Jamesa, qrwa nie znam zespołu który miałby tyle wspaniałych solówek w swojej karierze. Kirk jeden z najlepszych gitarzystów na świecie...Lars jeden z najlepszych perkusistów na świecie. Ludzie gdzie wy macie oczy, btw teksty piosenek też są wspaniałe...przykład Nothing Else Matters nie wiem kto nie lubi tego kawałka a poza tym One opowiadający o wojnie, mógłbym tak pisać i pisać ale nie wiedze w tym sensu bo i tak ludzie po nich jadą... Metallica Ownz all!!

musiałem zacytowac caly fragment, bo to jest zniewaga!! metallica sie wybila dzieki Mustainowi, ktory im stworzyl wielkie hity, metallica nie jest jedynym zespolem, ktory sie trzyma 20 lat na scenie, bo jest jeszcze Maiden, jest Judas Priest, jest Megadeth... nie słyszałes chyba czlowieku fajnych solowek... posłuchaj sobie solowek Friedmana (Megadeth Big Grin ) ew. Tiptona z Judas, czy Kinga Diamonda... a Lars to popierdolka, nie pałker, w moim malutkim miescie jest kolo, ktory gra duuuuzo lepiej od niego... i Lars nie jest jednym z najlepszych pałkerow na swiecie... posluchaj sobie Slayera, ew. np.: "Desperate Cry" Sepultury, a zrozumiesz co znaczy perkusista... i wcale nie maja takich zajebistyh tekstow... chcesz czegos dobrego?? czytaj wiersze Watta, o ile je zrozumiesz... i nie obrazaj ludzi, ktorzy maja swoje zdanie...
mozna powiedziec, ze ja tez pojechałem metallice...
i co z tego??
aha
w porownujac metallice i megadeth (tych porownan sie niestety nie uniknie z racji osoby Mustaine`a), to Megadeth wypracowalo styl... np. na Rust In Peace... na Coutdown...
i granie prostego trashu, jaki gra metallica, to bnie problem...
granie komerchy tez...

MEGADETH RULEZZZZZZ!

- Teaser - 09-26-2004

musze sie podpisać pod przedmówcą. Spójrzcie ludzie czasami dalej niż na wypaloną dyskografie Metalicy od kumpla. Już samo porównywanie Hammett - Friedman... Ja pierdole, kiedy Hammett trafił do Metallicy miał a sobą granie w Exodus. Nie omieszkał zresztą zajebać im z przekwaterowaniem do Metallicy nie tylko kilku pomysłów, ale też całych numerów. Odnosze wrażenie ze to większości i tak gówno rozjaśni, ale czuje sie w obowiazku napisać wobec czytania takich pierdoł jakie tu niektórzy uskuteczniają. Kiedy Mustaine sciągnął Friedmana do Megadeth, on już był wirtuozem, nie grajkiem z kapelki metalowej, tylko instrumentalistą aspirującym do kariery jaką wtedy zaczynali Vai, Satriani, jaką prowadzili Malmsteen od lat, muzykiem, który rozszerzył idee Randyego Rhoadsa i Tommyego Bolina którym przedwczesna śmierć nie pozwoliła jej zrealizować, był człowiekiem który miał za sobą cztery płyty w duecie z mistrzem neoklasycznej gitary Jasonem Beckerem, płyty gdzie szybkogranie i technika są posunięte tak daleko ze to absurdalne i które położyły podwalinę pod techniczny prog na płytach Watchtower i ŻADNA kapela metalowa nawet nie śniła, zeby mógł z nimi grać! Mustaine tylko był na tyle bezczelny żeby o tym śnić, ale zeby jeszcze zorganizować mu przesłuchanie i powiedzieć że odpowie mu w ciągu tygodnia. Niech spuszczający się nad tappingiem Hammetta w One posłuchają Speed Metal Symphony, Go Off Cacophony, Perpetual Burn, Dragon's Kiss, Control And Resistance i Watchtower, Spastic Ink, solowego Jarzombka Solitarily Speaking Of Teorethical Confinement albo solówek Tiptona na Painkillerze bo jest sie w dupie z pierdoleniem podobnych truizmów o Hammet'cie mistrzu gitarowego nakurwiania jako świadectwem żenujacego muzycznego niedouczenia.

Teksty? Wojna, pokój, dragi, alienacja, zabójstwa samobójstwa, diabli wiedzą co jeszcze - Holy Wars to co jest? Polityczny manifest Mustainea, techniczny w muzyce i dosadny w przesłaniu. Captive Hounour? Ludzie posłuchajcie troche, przynajmniej na tyle, zeby mieć możliwość obiektywnego, wielkoaspektowago potraktowania sprawy, bo inaczej nie ma nawet o czym gadać.

Metallice się udało. Miała cholerne szczęście i nie zamierzam na to za nią wieszać psów. To solidny zespoł, ale wznosząc ją na ołatrze tshirtów nie dodacie jej geniuszu.

I na koniec, pisze się THRASH nie TRASH, do chuja wafla!