Forum Rockmetalshop
Nu-Metal - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Inna muzyka... (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-inna-muzyka)
+--- Wątek: Nu-Metal (/thread-nu-metal)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

- Skippy - 08-09-2004

Kornchild napisał(a):Wiem, że bardzo Was tym zaskoczę, ale uważam, że KoRn to najlepsza kapela jaka istnieje. Co do tego czy jest nu metalowa. Może przytoczę cytat Munky'ego:
„Wzięliśmy metal, dodaliśmy nowe elementy-wyszedł niekonwencjonalny rezultat. Narodził się trend określany nu metalem. Inspirowali się tym kolejni muzycy, interpretowali to na swój sposób. Dokładnie jak my: zaczerpnąć fajne elementy, odrzucić niefajne i dodać coś swojego. Powstał nu-nu metal.”
Nic dodać, nic ująć.

KoRn bez wątpienia stworzył gatunek zwany nu-metalem. To co zrobiły z nim inne zespoły to już jest inna sprawa.
Czyli, dobry cytat i słuszne stwierdzenie.

- CzarnaJakRóżyWestchnienie - 09-17-2004

Mówcie co chcecie, ale dla mnie nu-metal to inaczej "ostry pop", ja tej komercji nie znosze :!:
Najgorsi sa Linkni....

- aXe Rose - 09-17-2004

jak to mówią: o gustach się nie dyskutuje. Mogę powiedzieć tylko tyle, ze osobiście takiej muzyki nie trawię.

- Cranmer - 09-19-2004

CzarnaJakRóżyWestchnienie napisał(a):Mówcie co chcecie, ale dla mnie nu-metal to inaczej "ostry pop", ja tej komercji nie znosze :!:
Najgorsi sa Linkni....

No może aż tak daleko bym nie poszedł, ale na pewno zgodzę się z tezą, że jest to ciężkie do strawienia. Jak ktoś lubi - niech się przy tym bawi... Byle by mnie do tego nie przymuszali!

- Hair of the dog - 09-23-2004

jeszcze raz mi ktos powie ze korn to numetal (szczegolnie ci co ich sluchaja) to normalnie wezme i pobije

- Dżemik - 09-23-2004

Boze.. zakompleksiony.. A wiec co gra Korn?

- TisH - 09-29-2004

O bogowie! Czy to wazne, co gra? Swoja droga, Korn powstal ok. 10 lat temu, a ten caly nu metal jest stosunkowo nowy (przynajmniej nazwa ). No nie wiem, ja w kazdym razie 10 lat temu nie spotkalam sie z takim okresleniem. To jak to jest? Zespol byl a gatunek nie? Confusedhock:

Buehehe - Kamael - 09-29-2004

Przepraszam, ale czy to tak ważne jaki zespół co gra? Nijak nie trafiają do mnie kapele typu LP, Slipknot czy Korn i nie ważne dla mnie jest jaki to gatunek, ale potrafię zrozumieć, że coś takiego może podobać się innym.
Słucham kapel bardzo różnych i większości nie mam pojęcia do czego je można zaliczyć. I mówiąc szczerze jest mi z tym dobrze. Sorry, ale w dupie mam co ktoś myśli o muzyce, której słucham. Wam może się SOAD nie podobać, bo w większości słuchachie muzyki, w którą się nie zagłębiam, ja natomiast te dźwięki uwielbiam.
Poza tym brakuje mi tu u co niektórych tolerancji muzycznej. Pieprzenie o true metalach, którzy w większości tak się zwący są zwykłymi pozerami, jest zwyczajnie śmieszne. Co z tego, że jakiś dzieciak słucha LP czy LB? Niech sobie słucha, jak dla mnie to chyba lepiej niż gdyby zabierał się za disco czy techno.
To by było na tyle... Teraz pewnie z dziesięć osób mnie zbluzga. Hehehe... jak mi przykro ;P

- Vlkodlak - 09-29-2004

Nie mam nic do numetalu, mimo że nie przepadam za nim, ale niech sobie będzie Smile. Jedyne co mnie irytuje przy tym zjawisku, że wielu młodych, bardzo młodych słucha tego tylko dla pozy, tudzież żeby pokazać jacy są undergroundowi Smile. No.. są i wyjątki. Ale dużo łatwiej jest pozować z lżejszym numetalem niż np z death czy cuś

- TisH - 09-29-2004

Mnie tez takie klimaty nie odpowiadaja, po prostu zaskoczylo mnie zaliczanie Korna do nu metalu.
Niech sobie kazdy slucha czego chce, nie bluzga na innych, to bedzie ok.
BTW, pozerem moze byc kazdy, niezaleznie od tego czego slucha.
Ewentualnie moze byc wziety za pozera...

- Kamael - 09-29-2004

Vlkodlak napisał(a):Jedyne co mnie irytuje przy tym zjawisku, że wielu młodych, bardzo młodych słucha tego tylko dla pozy, tudzież żeby pokazać jacy są undergroundowi Smile. No.. są i wyjątki. Ale dużo łatwiej jest pozować z lżejszym numetalem niż np z death czy cuś
Zgadzam się, wielu z tych dzieciaków to pozerzy, ale trzeba powiedzieć szczerze, że pozerami nie są tylko oni. Wokół nas jest ich pełno, tak jak powiedziała TisH, niezależnie od muzyki jakiej słuchają.

- Skippy - 09-29-2004

Cytat:Zgadzam się, wielu z tych dzieciaków to pozerzy, ale trzeba powiedzieć szczerze, że pozerami nie są tylko oni.

Z drugiej strony co tu się dziwić dzieciakom. Są w fazie kształtowania swoich poglądów na świat, w tym również poglądów muzycznych. Niektórzy chcą się upodabniać do starszych 'kolegów', rodzeństwa, rówieśników. Przyznam się, że czasami jest to dla mnie irytujące, ale z drugiej strony to mi ich troche szkoda bo często nie wiedzą w co się sami ubierają, ani nie mają pojęcia o tym czego i po co słuchają :?

- szczepek - 10-01-2004

a ja słucham P.O.D. a to też chyba jakaś odmiana nu-metalu... a bardziej rap-core...

... - Kamael - 10-01-2004

Nie wiem co to za gatunek, ale też parę kawałków lubię. Zarówno z pierwszej jak i drugiej płyty.

- Anonymous - 10-03-2004

dla mnie nu metal to jedno wielkie komercyjne gówno i zniekształcenie pięknego prawdziwego metalu
nu metal = shit 8) 8)