Forum Rockmetalshop
Guano apes... - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Rock/Hardrock (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-rock-hardrock)
+--- Wątek: Guano apes... (/thread-guano-apes)

Strony: 1 2 3 4 5 6

- yaiez - 05-18-2007

Ten wokal jest szczególny co tu dużo mówić. Pierwszy raz słyszałem ją w 'Path' z Apocaliptycą ale potem spodobało mi się jeszcze bardziej ^^

Zdecydowanie najbardziej Open Your Eyes

- Przemek87 - 05-19-2007

Lords Of The Boards nawet fajne

- LadyOfDestruction. - 05-20-2007

Kiedyś kochałam. Niestety, po przesłuchaniu płyty mocno się zawiodłam. Oprócz paru kawałków które kocham do tej pory <Lords Of The Boards, Dick, Big In Japan, Break The Line> reszta wypada mocno średnio. Ale klimat zespołu mi się podoba. Sandra jest moją ulubioną wokalistką;P

'Kumba yo' znacie^^? Polecam

- marcky - 09-11-2008

Pozdro dla fanów dobrej muzy.Widzę że znajduje się tu temat o Guano Apes. 8)
Niestety już nie istnieją,dlatego chciałbym przypomnieć kapelę GUANO APES – zespół grający crossover/rapcore z domieszką funku.
Ogólnie gustuję w zespołach z kobiecymi wokalami,gdyż te jednak bardziej mnie kręcą od męskich z prostego powodu,jestem facetem! Big Grin
Postrzegam nieco powierzchowne traktowanie twórczości GA,a moim zdaniem bez wątpienia warto poznać więcej ich utworów niż tylko te najbardziej znane.
Skład zespołu;
* Sandra Nasic (wokal)z pochodenia Chorwatka
* Henning Rümenapp (gitara)
* Stefan Ude (bas)
* Dennis Poschwatta (perkusja)
Zespół Guano Apes zapoznałem z dziesięć lat temu i choć nie grają od ponad trzech lat to moja fascynacja trwa nadal.W 1998 roku natknąłem się na utwór "Open your eyes",byłem zachwycony.Ależ znakomity kawałek,wokalista też świetny.Jakież było moje zdziwienie gdy po pewnym czasie okazało się że śpiewa dziewczyna. Smile Na tym polega fenomen Sandry,że jej głos brzmi czasem niemal jak męski,ale jest to jednak głeboki,niski i ciepły kobiecy głos o niesamowitej barwie i mocy,którego w większości jej piosenek nie pomylimy z męskim.Niewiarygodne jest też to jak Sandra potrafi w jednej piosence przejść ze spokojnego lirycznego śpiewu do niemalże demonicznego wrzasku nie tracąc przy tym na jakości. Surprised
[Obrazek: band39%20(web).jpg]
GA to świetny zespół o niesamowitym brzmieniu i jeszcze wspanialszym głosie wokalistki.Wielu twierdzi,że to jeden z najlepszych głosów w historii rocka.Ja też tak uważam.To co Sandra potrafi zrobić ze swym głosem i jak zaśpiewać to przekracza możliwośi opisu.W to poprostu trzeba się wsłuchać i utonąć w cudownej barwie i głębi głosu tej przeuroczej i skromnej wokalistki. Smile
Przedewszystkim właśnie ze względu na niebywały talent Sandry nie mogę rozstać się z tą kapelą.Wciąż powracam do ich utworów gdyż dostarczają mi wspaniałych emocji i zmysówych wrażeń,dają"kopa"i pozytywną energię.I co ważne nie przynudzają.Nieśmiało wspomnę,że uroda i fascynująca osobowość Sandry też nie jest bez znaczenia. Surprised Big Grin
Dyskografia;
Albumy studyjne

* 1997 Proud Like A God
* 2000 Don't Give Me Names
* 2003 Walking On A Thin Line
* 2003 Live
* 2004 Planet Of The Apes
* 2006 The lost (T)apes

W repertuarze zespołu znajdują "powerskie",dynamiczne i ciężkie kawałki jak i spokojne,liryczne utwory,a te w wykonaniu Sandry brzmią wyjątkowo pięknie.Znajdziemy również wiele trudnych i"dziwnych"kompozycji o arcyciekawej stylistyce(również rap),ale wszystkie łączy jedno,fenomenalny głos wokalistki,co doceniają ci dla których nie tylko "szarpanie drutów" jest ważne. Big Grin
Bardzo zachęcam do przypomnienia,bliższego i głębszego zapoznania się z twórczością GA,gdyż uważam że ta kapela i jej dorobek na to zasługują.To kawał świetnej muzy mocnego,nowoczesnego i prostego rocka,to ponad 50 znakomitych,wartościowych utworów w których każdy znajdzie coś dla siebie. Rolleyes
[Obrazek: band199%20(web).jpg]
Dla chętnych podaję kilka linków by szybciej przypomnieć sobie Guano Apes;
Tutaj znajduje się stronka polskiego fanklubu gdzie można dowiedzieć się więcej(również o solowej twórczości Sandry Nasic
GUANO APES DIISIONhttp://guano.apes.pl/indexpl.php
inna super stronkahttp://guano-apes.w.interia.pl/ga.htm
oraz na last fmhttp://www.lastfm.pl/music/Guano+Apes
Oraz teledyski i filmiki na You Tube gdzie najszybciej możemy zobaczyć zespół i przekonać się o talencie Sandry Nasic,oczywiście zachęcam do obejrzenia większej ilości klipów;
SCRATCH THE PITCH studio sesin-wielu po wysłuchaniu i obejrzeniu tego filmiku poprostu odpada,jest w szoku albo rewiduje swe poglądy na temat kobiecego wokalu.
OPEN YOUR EYES
LORDS OF THE BOARDS
YOU CAN"T STOP ME
QUIETLY
MINE ALL MINE
BREAK THE LINE
LIVING IN A LIE
HEAVEN
DODEL UP
KUMBA YO
RAIN
Crossing the deadline
Don´t you turn your back on me
DICK
KISS THE DOWN
STORM
Sing that song
Innocent Greed
Cream Over Moon
Gogan
MARIA
SANDRA NASIC
[Obrazek: sandra123%20(web).jpg]
Solowy album Sandry Nasic z 2007 roku nazywa się"The SIGNAL" i jest to stylistycznie różniąca się muza od tej z GA.Znacznie delikatniejsza,niemniej bardzo ciekawa.Pojawiły się zarzuty,że Sandra sięgnęła do popu w niektórych utworach z czym osobiście się nie zgazdzam gdyż są to utwory dosyć trudne i mocno osobiste wcale nie pod "publiczkę".Jest tam trochę elektroniki co nieco zdezorientowało dotychczasowych fanów,ale ogólne wrażenie bardzo pozytywne.
Tu można zobaczyć i posłuchać Sandry Nasic solo;
NAME OF MY BABY
http://www.lastfm.pl/music/Sandra+Nasic
-utwory z pLyty.
SANDRA Z APOCALIPTYKĄ
SN FANS
[Obrazek: sandra193%20(web).jpg]
[Obrazek: band238%20(web).jpg]
Jeśli chodzi o chłopaków z GA to obecnie tworzą projekt pod nazwą "iO" i właśnie w sierpniu wydali pierwszą płytę o tytule"For the Masses" w której podtrzymują swój styl i brzmienie.Spiewa u nich czarnoskóry wokalista którego głos może trochę nie pasuje do tej muzy,ale kawałki w sumie są jak najbardziej godne polecenia.Dobrze wymiatają! Big Grin
Tu można przesłuchać cały album FOR THE MASSES
STRONA ZESPOŁU iO

- Eulogy - 09-11-2008

marcky napisał(a):Ogólnie gustuję w zespołach z kobiecymi wokalami,gdyż te jednak bardziej mnie kręcą od męskich z prostego powodu,jestem facetem!
Ej mistrzu, a co ma uwielbienie kobiecego wokalu do bycia facetem?
Słabo prosty ten powód.

- Książę - 09-11-2008

Cytat:zespół grający crossover/rapcore z domieszką funku.
Welcome to the wiki bullshit. Naprawdę wielkim musisz być fanem skoro po opis muzyki jaką graja sięgasz do Wikipedii. Tymczasem kapela gra zupełnie typowy nu metal, gdzie połowa numerów to typowe hiciarskie radiowe kawałeczki, a połowa to grzeczna "ostra gitarowa muzyka". Przykładem niech będzie ten rzeczony "Open your eyes", wokal w którym wziąłeś rzekomo za męski. Musisz być prawdziwym melomanem. No i ciekawią mnie te demoniczne wrzaski.
Po tym peanie ja widzę tylko że jedziesz na ręcznym pod wokalistkę i tyle.
Kariery dziennikarskiej ci jednakowoż nie wróżę. Ani żadnej innej.
Witam na forum. Obyś jak najszybciej mnie znienawidził.

- Eulogy - 09-11-2008

Tak bajdełej, trzeba mieć zajebisty gust, coby jeździć na ręcznym przy tej wokalistce.

- Keesha - 09-11-2008

mnie sie tam podobalo jak do path zaspiewala

- ~Rene~ - 09-12-2008

marcky napisał(a):Pozdro dla fanów dobrej muzy.Widzę że znajduje się tu temat o Guano Apes. 8)
Niestety już nie istnieją,dlatego chciałbym przypomnieć kapelę GUANO APES – zespół grający crossover/rapcore z domieszką funku.
Ogólnie gustuję w zespołach z kobiecymi wokalami,gdyż te jednak bardziej mnie kręcą od męskich z prostego powodu,jestem facetem! Big Grin
Postrzegam nieco powierzchowne traktowanie twórczości GA,a moim zdaniem bez wątpienia warto poznać więcej ich utworów niż tylko te najbardziej znane.
Skład zespołu;
* Sandra Nasic (wokal)z pochodenia Chorwatka
* Henning Rümenapp (gitara)
* Stefan Ude (bas)
* Dennis Poschwatta (perkusja)
Zespół Guano Apes zapoznałem z dziesięć lat temu i choć nie grają od ponad trzech lat to moja fascynacja trwa nadal.W 1998 roku natknąłem się na utwór "Open your eyes",byłem zachwycony.Ależ znakomity kawałek,wokalista też świetny.Jakież było moje zdziwienie gdy po pewnym czasie okazało się że śpiewa dziewczyna. Smile Na tym polega fenomen Sandry,że jej głos brzmi czasem niemal jak męski,ale jest to jednak głeboki,niski i ciepły kobiecy głos o niesamowitej barwie i mocy,którego w większości jej piosenek nie pomylimy z męskim.Niewiarygodne jest też to jak Sandra potrafi w jednej piosence przejść ze spokojnego lirycznego śpiewu do niemalże demonicznego wrzasku nie tracąc przy tym na jakości. Surprised
[Obrazek: band39%20(web).jpg]
GA to świetny zespół o niesamowitym brzmieniu i jeszcze wspanialszym głosie wokalistki.Wielu twierdzi,że to jeden z najlepszych głosów w historii rocka.Ja też tak uważam.To co Sandra potrafi zrobić ze swym głosem i jak zaśpiewać to przekracza możliwośi opisu.W to poprostu trzeba się wsłuchać i utonąć w cudownej barwie i głębi głosu tej przeuroczej i skromnej wokalistki. Smile
Przedewszystkim właśnie ze względu na niebywały talent Sandry nie mogę rozstać się z tą kapelą.Wciąż powracam do ich utworów gdyż dostarczają mi wspaniałych emocji i zmysówych wrażeń,dają"kopa"i pozytywną energię.I co ważne nie przynudzają.Nieśmiało wspomnę,że uroda i fascynująca osobowość Sandry też nie jest bez znaczenia. Surprised Big Grin
Dyskografia;
Albumy studyjne

* 1997 Proud Like A God
* 2000 Don't Give Me Names
* 2003 Walking On A Thin Line
* 2003 Live
* 2004 Planet Of The Apes
* 2006 The lost (T)apes

W repertuarze zespołu znajdują "powerskie",dynamiczne i ciężkie kawałki jak i spokojne,liryczne utwory,a te w wykonaniu Sandry brzmią wyjątkowo pięknie.Znajdziemy również wiele trudnych i"dziwnych"kompozycji o arcyciekawej stylistyce(również rap),ale wszystkie łączy jedno,fenomenalny głos wokalistki,co doceniają ci dla których nie tylko "szarpanie drutów" jest ważne. Big Grin
Bardzo zachęcam do przypomnienia,bliższego i głębszego zapoznania się z twórczością GA,gdyż uważam że ta kapela i jej dorobek na to zasługują.To kawał świetnej muzy mocnego,nowoczesnego i prostego rocka,to ponad 50 znakomitych,wartościowych utworów w których każdy znajdzie coś dla siebie. Rolleyes
[Obrazek: band199%20(web).jpg]
Dla chętnych podaję kilka linków by szybciej przypomnieć sobie Guano Apes;
Tutaj znajduje się stronka polskiego fanklubu gdzie można dowiedzieć się więcej(również o solowej twórczości Sandry Nasic
GUANO APES DIISIONhttp://guano.apes.pl/indexpl.php
inna super stronkahttp://guano-apes.w.interia.pl/ga.htm
oraz na last fmhttp://www.lastfm.pl/music/Guano+Apes
Oraz teledyski i filmiki na You Tube gdzie najszybciej możemy zobaczyć zespół i przekonać się o talencie Sandry Nasic,oczywiście zachęcam do obejrzenia większej ilości klipów;
SCRATCH THE PITCH studio sesin-wielu po wysłuchaniu i obejrzeniu tego filmiku poprostu odpada,jest w szoku albo rewiduje swe poglądy na temat kobiecego wokalu.
OPEN YOUR EYES
LORDS OF THE BOARDS
YOU CAN"T STOP ME
QUIETLY
MINE ALL MINE
BREAK THE LINE
LIVING IN A LIE
HEAVEN
DODEL UP
KUMBA YO
RAIN
Crossing the deadline
Don´t you turn your back on me
DICK
KISS THE DOWN
STORM
Sing that song
Innocent Greed
Cream Over Moon
Gogan
MARIA
SANDRA NASIC
[Obrazek: sandra123%20(web).jpg]
Solowy album Sandry Nasic z 2007 roku nazywa się"The SIGNAL" i jest to stylistycznie różniąca się muza od tej z GA.Znacznie delikatniejsza,niemniej bardzo ciekawa.Pojawiły się zarzuty,że Sandra sięgnęła do popu w niektórych utworach z czym osobiście się nie zgazdzam gdyż są to utwory dosyć trudne i mocno osobiste wcale nie pod "publiczkę".Jest tam trochę elektroniki co nieco zdezorientowało dotychczasowych fanów,ale ogólne wrażenie bardzo pozytywne.
Tu można zobaczyć i posłuchać Sandry Nasic solo;
NAME OF MY BABY
http://www.lastfm.pl/music/Sandra+Nasic
-utwory z pLyty.
SANDRA Z APOCALIPTYKĄ
SN FANS
[Obrazek: sandra193%20(web).jpg]
[Obrazek: band238%20(web).jpg]
Jeśli chodzi o chłopaków z GA to obecnie tworzą projekt pod nazwą "iO" i właśnie w sierpniu wydali pierwszą płytę o tytule"For the Masses" w której podtrzymują swój styl i brzmienie.Spiewa u nich czarnoskóry wokalista którego głos może trochę nie pasuje do tej muzy,ale kawałki w sumie są jak najbardziej godne polecenia.Dobrze wymiatają! Big Grin
Tu można przesłuchać cały album FOR THE MASSES
STRONA ZESPOŁU iO
kawał świetnej i zupełnie bezsensownej roboty. życzę żeby każdy post na tym forum pochłaniał ci tyle energii i czasu co ten powyższy.
no i oczywiście zostań z nami jak najdłużej.

- Keesha - 09-12-2008

ale niemiła

- Keesha - 09-12-2008

kurde dodalo sie dwa razy to napisze cos innego zeby nie bylo nudno.

COS INNEGO.

- marcky - 09-12-2008

Uf,niespodziewałem się takiego odzewu na mój"memoriał" o"Małpim Gównie". Big Grin No,ale się cieszę,bo obojętność była by najgorsza.Troszkę mi się oberwało,może i słusznie,ale fanem małpeczek staram się być jak najlepszym. Surprised
No cóż czy jadę pod wokalistkę?Oczywiście,że tak,bo Guano to przedewszystkim Sandra.Bez niej,to były by to tylko wypociny szarpidrutów jakich wiele,choć chłopaków uważam za jednych z najlepsych muzyków.
Jadę pod Sandrę nie tylko na ręcznym,ale i nożnym,a nawet na wstecznym biegu, bo na to zasługuje bo ją znam i uwielbiam,bo to nieoszlifowany diament i o wielkiej skromności i uroku artystka w przeciwieństwie do wielu "beztalenci" próbujących wybić się na siłę. Mad
GA to zjawisko które szybko się pojawiło i szybko zniknęło.To europejskie tornado które porwało i wchłonęło wielu w tym mnie.Ci zostali tak "zakręceni"że nie mogą się odkręcić.Mi z tym jest dobrze i tyle.Ale umysł mam otwarty i różne kapele i muza mnie pochłania. GA trzeba poznać i polubić można też znienawidzieć,ale trudno być obojętnym.Ja natomiast ich poprostu kocham,całą resztę słucham,lubię i szanuję. 8) Big Grin

Cytat:Ej mistrzu, a co ma uwielbienie kobiecego wokalu do bycia facetem?
Słabo prosty ten powód.
Znasz prostszy powód? Surprised Wink

Cytat:Welcome to the wiki bullshit. Naprawdę wielkim musisz być fanem skoro po opis muzyki jaką graja sięgasz do Wikipedii. Tymczasem kapela gra zupełnie typowy nu metal, gdzie połowa numerów to typowe hiciarskie radiowe kawałeczki, a połowa to grzeczna "ostra gitarowa muzyka". Przykładem niech będzie ten rzeczony "Open your eyes", wokal w którym wziąłeś rzekomo za męski.Musisz być prawdziwym melomanem. No i ciekawią mnie te demoniczne wrzaski.
Po tym peanie ja widzę tylko że jedziesz na ręcznym pod wokalistkę i tyle.
Kariery dziennikarskiej ci jednakowoż nie wróżę. Ani żadnej innej.
Witam na forum. Obyś jak najszybciej mnie znienawidził.
Nie widzę nic obciachowego w graniu nu metalu powiem więcej,"wioska"to naśladowanie klasyki,brzmień typu Iron Maiden czy Metallica,choć tych pierwszych słuchałem,tych drugich nadal słucham i lubię.Ale co do GA to się mylisz grubo się mylisz to nie nu metal,a już z pewnością nie "typowy".
Jak kapela wychodzi z garażu to co ma na celu?Zaistnieć i się utrzymać w branży.
GA stworzyło muzę która się do radia nadaje owszem ,ale grali "swoje" i to się spodobało.To było nowe i znakomite,stworzyło proste hity na poziomie i z klasą jak wiele innych świetnych kapel,a ich muza to zabawa a nie nadęte przynudzanie. 8)

Cytat:kawał świetnej i zupełnie bezsensownej roboty.
Ja jednak mam nadzieję,że nie bezsensownej. Wink Big Grin

- Eulogy - 09-12-2008

marcky napisał(a):Bez niej,to były by to tylko wypociny szarpidrutów jakich wiele,choć chłopaków uważam za jednych z najlepsych muzyków.
Dlaczego?

- marcky - 09-12-2008

Eulogy napisał(a):
marcky napisał(a):Bez niej,to były by to tylko wypociny szarpidrutów jakich wiele,choć chłopaków uważam za jednych z najlepsych muzyków.
Dlaczego?
Hm,dlaczego?Może dlatego,że zanim Sandra stała się członkiem zespołu ci panowie poniekąd bardzo mili i utalentowani nie potrafili sklecić utworu którego wogóle dało by się słuchać. Sad Próbowali po kolei swych sił w wokalu lecz nie mogąc tego znieść szybko wpadli na pomysł by zaangarzować kogoś nieco bardziej zdolnego.Koleś podsunął im Sandrę.Na pierwszej próbie oniemieli. Confusedhock: No i tak to się zaczęło.A że dziewczę miało charyzmę,słuch i pisała świetne teksty szybko roztrzepańców ustawiła,no i coś tam zaczęli sklejać. Idea
Być może znależli by innego zdolniachę z,którym osiągneli by szczyty,ale możliwe.że nie.
Nie mniej jednak przez taki a nie inny zbieg okoliczności powstało GA.
Być może i Sandra by nie zaistniała gdyby nie spotkała chłopaków.Tak czy siak stało się jak się stało. 8)
GA to Sandra i prostota stylu muzy granej przez muzyków zespołu.Nie ma Sandry nie ma GA. Crying or Very Sad Obecna ich twórczość to kontynuacja tego czego nauczyli się przy Sandrze,zmienił się tylko wokal.

Cytat:ale niemiła
Szkoda,że nie przypadła ci do gustu,jednak mogę Cię zapewnić,że to ogromnie miła i sympatyczna osoba.

- Książę - 09-12-2008

marcky napisał(a):bo na to zasługuje bo ją znam
osobiscie?
marcky napisał(a):choć chłopaków uważam za jednych z najlepsych muzyków.
słucham? najlepszych muzyków? przemyslałeś to?
marcky napisał(a):artystka w przeciwieństwie do wielu "beztalenci" próbujących wybić się na siłę
litości. Gdzie ten wielki artyzm? W tych chwytliwych numerach będących niemal popem tyle że w szufladce muzyki gitarowej?
marcky napisał(a):ale trudno być obojętnym
watch me.
bo mi przychodzi to z ogromną łatwością
marcky napisał(a):Nie widzę nic obciachowego w graniu nu metalu powiem więcej
a skąd wytrzasnałeś to w moim poście?