Forum Rockmetalshop
Fantastyka - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Nie samą muzą człowiek żyje, czyli kóltóra i sztóka };-) (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-nie-sam%C4%85-muz%C4%85-cz%C5%82owiek-%C5%BCyje-czyli-k%C3%B3lt%C3%B3ra-i-szt%C3%B3ka)
+--- Dział: Literatura (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-literatura)
+--- Wątek: Fantastyka (/thread-fantastyka)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

- Kamael - 10-10-2004

Cranmer napisał(a):Zapewne sympatii tym nie wzbudzę ale muszę przyznać, że o ile " Władcę Pierścieni" J.R.R. Tolkiena przeczytałem z przyjemnością, to przez "Hobbita" nie byłem w stanie przebrnąć. Jeśli o mnie chodzi to powiem tak - T R A G E D I A
Należy zauważyć, że "Hobbit" napisany był przez Tolkiena dla jego dzieci jako bajka, więc czytając trzeba brać na to poprawkę. Jak dla mnie i tak najważniejszym dziełem Tolkiena jest "Silmarillion", jeśli jeszcze nie czytałeś to polecam. "Hobbit" to zupełnie inna kategoria twórcza.

- Prisca - 10-13-2004

Kamael napisał(a):
Cranmer napisał(a):Zapewne sympatii tym nie wzbudzę ale muszę przyznać, że o ile " Władcę Pierścieni" J.R.R. Tolkiena przeczytałem z przyjemnością, to przez "Hobbita" nie byłem w stanie przebrnąć. Jeśli o mnie chodzi to powiem tak - T R A G E D I A
Należy zauważyć, że "Hobbit" napisany był przez Tolkiena dla jego dzieci jako bajka, więc czytając trzeba brać na to poprawkę. Jak dla mnie i tak najważniejszym dziełem Tolkiena jest "Silmarillion", jeśli jeszcze nie czytałeś to polecam. "Hobbit" to zupełnie inna kategoria twórcza.

Tak, Silmarilion jest świetny, godny podziwu. Mogliby zastąpić tym mitologie Wink - joke

- Kamael - 10-13-2004

Prisca napisał(a):
Kamael napisał(a):

Tak, Silmarilion jest świetny, godny podziwu. Mogliby zastąpić tym mitologie Wink - joke
Popieram :]

- Arion - 10-15-2004

O tak, Silmarillion jest bezsprzecznie najwspanialszym, dokonaniem Tolkiena, chyba i sam autor zresztą podobnie uważał, szkoda tylko, że napotkał takie problemy z wydaniem... Sad
Kosmogonia najbardziej mnie urzekła, zresztą już o tym chyba pisałam Smile Jednak cała książka to dla mnie mistrzostwo, potężna baśń, właśnie jak jakaś mitologia i to piękna, ambitna, czasem okrutna, czasem liryczna, ale niezmiennie poruszająca.

- Vlkodlak - 10-16-2004

a czytaliście Opowieści Niedokończone? Smile Też całkiem fajne... takie Silmariliionowate że się tak wyrażę Smile
(miałam wydanie z ilustracjami Kopalskiego hehehe)

- Kamael - 10-16-2004

Arion napisał(a):O tak, Silmarillion jest bezsprzecznie najwspanialszym, dokonaniem Tolkiena, chyba i sam autor zresztą podobnie uważał, szkoda tylko, że napotkał takie problemy z wydaniem... Sad
Kosmogonia najbardziej mnie urzekła, zresztą już o tym chyba pisałam Smile Jednak cała książka to dla mnie mistrzostwo, potężna baśń, właśnie jak jakaś mitologia i to piękna, ambitna, czasem okrutna, czasem liryczna, ale niezmiennie poruszająca.
I nic nie trzeba dodawać. : ) Odczucia mam podobne. Swoją drogą od jakiegoś czasu prowadzę pewną stronę o twórczości Tolkiena, bo takie wywarła na mnie wrażenie.

- Elfendur - 10-16-2004

hyhy tak sie sklada ze ja tez czytam fantastyke(fantasy)

- Grond - 12-17-2004

William King jeeee polecam "Zabójców....... Surprised

- metalka_justek - 12-24-2004

A czytał ktoś może ''pierścień pieciu smoków'' van Lustbadera? Polecam!! połączenie świata kosmosu z magią. 8)

- SatanicSyndrome - 12-26-2004

Napomnę o Sapku i jego Wiedźminie Smile Jak dla mnie genialna lektura fantasy. Nie jest bajkowe jak Władca Pierścieni ( którego też uwielbiam ), lecz ma niepowtarzalny, dość swojski klimat Smile Eh, ten język i wogóle Smile

metalka_justek napisał(a):A czytał ktoś może ''pierścień pieciu smoków'' van Lustbadera? Polecam!! połączenie świata kosmosu z magią.

Neutral To jest chyba ta książka, której bym drugi raz nie przeczytał. Wieje nudą na odległość ;D Nie spodobało mi się zbytnio, ale pomysł niezły Laughing

- Hethell - 12-26-2004

''Wiedzmin '' Sapka, ''Discworld'' Pratchetta, ''Siewca wiatru'' Kossakowskiej, oczywiscie Wedrowycz Big Grin ,''kolo czasu'' R.Jordana i wiecej grzechow nie pamietam Tongue

a na wspomnienie Tolkiena doslaje gesiej skorki i odruchu wymiotnego

- metalka_justek - 12-26-2004

Hethell napisał(a):a na wspomnienie Tolkiena doslaje gesiej skorki i odruchu wymiotnego
wnioskuje ze Hethell nie zabardzo przypadł Tolkien do gustu i popieram!! chociaż silimarillion był niczego sobie.

- Hethell - 12-26-2004

wlasnie silmarilion byl najgorszy.usnelam z nudow prawie.

- Slayerd - 12-26-2004

Hethell napisał(a):wlasnie silmarilion byl najgorszy.usnelam z nudow prawie.
Zgodzę się. Za dużo filozofowania nad dobrem i złem i "niezbyt" wartka akcja.

- Elyas - 12-27-2004

Hethell napisała:
Cytat:''kolo czasu'' R.Jordana
przeczytałem dopiero 3 tomy, nigdzie nie moge zdobyć czwartego, a szkoda bo niewiele książek potrafiło mnie tak wciągnąć