-
Kamael - 02-12-2005
Chyba nie zdołałem przesłuchać całej płyty. Wg mnie bardzo słaba, tyle, że ja ogólnie nie lubię twórczości solowej Kazika (jedynie na "Melassie" parę kawałków jest dobrych). Myślę, że o niebo lepiej wypada/wypadał w Kulcie i KNŻecie. Tutaj chyba w pewien sposób muczynie ekperymentuje.
-
Math - 02-13-2005
Dzeyla napisał(a):a co myslicie o plycie Kazika- 41??
ja kupilam i z przykroscia stwierdzam ze jakos wole jego wczesniejsze dokonania.... teksty sa dobre, ale muzyka jakos nie przypadla mi do gustu.. 
ja uważam, ze twórczość Kazika poza Kultem jest bardzo "artystyczna" i z pewnoscia trudna do odbioru. sama płyta "czterdziesty pierwszy" jest bardzo melodyjna, ale nuta niektorych piosenek mi sie nie podoba. recki o niej są kiepskie, byc moze dlatego, ze duzo jest tam duzo wojenno-prl'owskich odnosników, ktore niekazdemu mogą sie spodobac. płytę i tak kuupilem (cena za 2cd smieszy

).
co do Kultu, to jest po prostu Kultowy !! muzyka, z którą trzeba się "przespac", zeby ją zrozumieć i polubic (chyba ze się ją zrozumialo i polubilo od razu

). dostalem kiedys "Salon recreativo" i baardzo mi się nie spodobala...dopiero po jakims czasie, gdy jesce raz do niej wrocilem polubilem ją. apropo piosenek : "Polska", "Poznaj swój raj", "Celina", "Arahja", "Czarne słonca", "Krolowa zycia", "Lewy czerwcowy", "Wodka", i wiele wiele innych. ulubiony album : Ostateczny Krach Systemu Korporacji. ostatnio Kult grał w moim miescie i niestety tłok ogromny, od młodzieży po 40sto latków. nawet skejta (tfuu) widzialem...
natomiast KNŻ tez jest good

ale Kult lepszy jest
-
Kamael - 02-13-2005
Math napisał(a):ostatnio Kult grał w moim miescie i niestety tłok ogromny, od młodzieży po 40sto latków. nawet skejta (tfuu) widzialem...
Kazik jest szanowany jako muzyk i osoba przez bardzo duże grono ludzi, nie tylko słuchających szeroko pojętego rocka.
-
Math - 02-13-2005
tak jest, :ikona popkultury: jak to o nim często piszą. ja tam go bardzo szanuję, jako człowieka, który gra, pisze, dobrze wychowuje dzieci i od lat inteligentnie stawia[ł] opór prl'owskiemu debilizmowi

czytał ktoś "Kult Kazika" ?? swietna książka ! wszystko o Kulcie, pierwsze nieudane występy, cenzura, trasy koncertowe itp. naprawdę polecam. szcególnie fotki są ciekawe - np. Kazik w '80 roku, chudy młodziak, zupełnie nie podobny do dzisiejszego Kazika...uśmiac się można
-
Kamael - 02-13-2005
Nie czytałem, a myślę, że czas byłoby się rzeczywiście zapoznać z historią chyba mojej ulubionej polskiej kapeli. Poszukam, poszukam, może w jakiejś księgarni lub bibliotece w okolicy znajdę.
-
Pete_Doherty_89 - 02-27-2005
Ja napiszę krótko-Kazik jest świetnym wokalistą. ALe jedna piosenka szczególnie utkwiła mi w pamięci-Baranek
-
agnes - 02-27-2005
Kult to moim zdaniem najlepszy polski zespół. Mają świetne teksty.
Ulubione piosenki to m.in "Knajpa morderców", "Arahja", "Komu bije dzwon", "Czarne słońca", "Krótkie kazanie na temat jazdy na maxa"
A płyty...Swego czasu non stop słuchałam "Melodii Kurta Weilla" Kazika
-
gorzka - 03-03-2005
Lubie Kazika i Kult, szczególnie 12 groszy Kazika. A płytka Kazik 41 taka sobie wg mnie...
-
Miriam - 05-26-2005
Kult? Mam ich płyty od katechety

Do gustu najbardziej przypadły mi "Ostateczny krach systemu korporacji" i "Spokojnie". "Muj wydafca" to też dobry album, natomiast "Tata Kazika" (1 i 2) póki co, nie przemówiły do mnie. Podsumowując: bardzo dobry polski zespół, muzyka może nie jest najwyższych lotów, ale teksty świetne i idealnie współgrają z całą resztą.
-
Kamael - 05-26-2005
Miriam napisał(a):Kult? Mam ich płyty od katechety
Do gustu najbardziej przypadły mi "Ostateczny krach systemu korporacji" i "Spokojnie". "Muj wydafca" to też dobry album, natomiast "Tata Kazika" (1 i 2) póki co, nie przemówiły do mnie. Podsumowując: bardzo dobry polski zespół, muzyka może nie jest najwyższych lotów, ale teksty świetne i idealnie współgrają z całą resztą.
Mnie osobiście dwie części "Taty Kazika" też ciągle nie potrafią przekonać... A "Posłuchaj To Do Ciebie" słuchałaś? To moja ulubiona płyta Kultu.
Muzyka wspaniale współgra z tekstami i świetnie pasuje, więc nie zgodzę się, że nie jest najwyższych lotów.
Pete_Doherty_89 napisał(a):Ja napiszę krótko-Kazik jest świetnym wokalistą
Jest świetnym, to fakt, ale na koncertach wypada często niespecjalnie... Szczególnie kiedy zapomina teksty swoich piosenek ;D.
-
Tuomasss - 05-26-2005
Ja się tu jeszcze nie wypowiedziałem?!?! Jak to, zaraza, możliwe?!?!!
Ale do rzeczy. Kult uwielbiam, 3 razy na żywo ich widziałem i obiektywnie należy przyznać, że takich koncertów jak oni nie daje nikt. Ponad 3 godziny szaleństwa, mraaauuuu

. Nie będę kombinował z ulubioną płytą, bo nie potrafiłbym wybrać. Całokształt twórczości Kultu powala mnie na kolana. No i teksty Kazika, które są czymś genialnym po prostu. Kult rządzi, nie inaczej

.
-
hier_kommt_die_sonne - 05-26-2005
Tuomasss napisał(a):No i teksty Kazika, które są czymś genialnym po prostu.
Nie można się nie zgodzić... Pomysłowosci pozazdroscić tylko ;p
-
Kamael - 05-26-2005
hier_kommt_die_sonne napisał(a):Tuomasss napisał(a):No i teksty Kazika, które są czymś genialnym po prostu.
Nie można się nie zgodzić... Pomysłowosci pozazdroscić tylko ;p
Zgadzam się, takim moim ulubionym - prawdziwym numerem jeden - jest chyba tekst do "Polski". Powiedzmy, że to takie moje wyróżnienie specjalne ;D.
-
martaaa - 05-26-2005
Mi zdecydowanie najbardziej do gustu przypada Kult, którego zresztą mam wszytskie płytki

... swoją drogą to Kultu słucha i moja polonistka- 50letnia stara panna
-
Miriam - 05-26-2005
Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):Kult? Mam ich płyty od katechety
Mnie osobiście dwie części "Taty Kazika" też ciągle nie potrafią przekonać... A "Posłuchaj To Do Ciebie" słuchałaś? To moja ulubiona płyta Kultu.
Tak, słyszałam ten album, ale jeszcze nie kojarzę wszystkich utworów. Muszę się bardziej z nim osłuchać.
Kamael napisał(a):Muzyka wspaniale współgra z tekstami i świetnie pasuje, więc nie zgodzę się, że nie jest najwyższych lotów.
Pasuje idealnie, jednak mimo wszystko, czegoś mi brakuje w tej muzyce. Co do tekstów - tutaj nie mam nic do zarzucenia.