-
RamzeS - 06-29-2007
Axel napisał(a):Mówiłem to w kontekscie przynależności do Niemiec lub Polski. Pozostawiony sam sobie mógł by być zapadłą dziurą.
Uzasadnienia nadal nie widze. Czemu niby miałby być zapadłą dziurą?
-
Axel - 06-30-2007
To ty powiedz czemu nie miał być ? bo macie węgiel ? a to tyle wam pomogło ze zawsze byliście pod batem i tyle. A przemysł jako tako rozwinął sie dzięki Niemcom bo do bo do 45 roku to akurat oni eksploatowali wasze złoża.
-
RamzeS - 06-30-2007
Axel napisał(a):To ty powiedz czemu nie miał być
Nie,to ty powiedz czemu miałby być.
Axel napisał(a):bo macie węgiel ?
A co za tym idzie najwyższa liczbe mieszkanców na km2 w na ziemiach polskich.
Axel napisał(a):A przemysł jako tako rozwinął sie dzięki Niemcom bo do bo do 45 roku to akurat oni eksploatowali wasze złoża.
Bo akurat w tamtym czasie Śląsk znajdował sie na ziemiach pruskich,gdyby np.znajdował sie pod panowaniem czeskim to owe złoża eksploatowali by Czesi.
Faktem jest ze w latach miedzywojennych a i powojennych także Sląsk by sobie poradził jako samodzielny byt pod względem gospodarczym ,jednak takowy nie był możliwy ze względu na rywalizację niemiecko - polska o ten region. Faktem tez jest ze polska traktowała Śląsk jak dojną krowę...
-
Axel - 06-30-2007
R_amze_S napisał(a):Axel napisał(a):To ty powiedz czemu nie miał być
Nie,to ty powiedz czemu miałby być.
Axel napisał(a):bo macie węgiel ?
A co za tym idzie najwyższa liczbe mieszkanców na km2 w na ziemiach polskich.
Axel napisał(a):A przemysł jako tako rozwinął sie dzięki Niemcom bo do bo do 45 roku to akurat oni eksploatowali wasze złoża.
Bo akurat w tamtym czasie Śląsk znajdował sie na ziemiach pruskich,gdyby np.znajdował sie pod panowaniem czeskim to owe złoża eksploatowali by Czesi.
Faktem jest ze w latach miedzywojennych a i powojennych także Sląsk by sobie poradził jako samodzielny byt pod względem gospodarczym ,jednak takowy nie był możliwy ze względu na rywalizację niemiecko - polska o ten region. Faktem tez jest ze polska traktowała Śląsk jak dojną krowę...
Największą liczbę mieszkańców n km2, infrastrukturę macie dzięki Prusom, Gdyby nie to... brak przypuszczalnych wpływów Polski i Czech w razie braku zainteresowania Prusów Śląskiem. Uważam ze sam z siebie Śląsk był by zapadłą dziurą, choć nie przeczę ze mogło by być inaczej.
Co do traktowania jako dojną krowę to sie zgodzę, ale to samo czynili Niemcy.
-
Krzychun - 06-30-2007
Axel napisał(a):Uważam ze sam z siebie Śląsk był by zapadłą dziurą,
Kurwa,bo na śląsku to chyba tylko w Sosnowcu byłeś.To,że tam same czarnuchy mieszkają to nas nie dotyczy.
-
Axel - 06-30-2007
Krzychun napisał(a):Axel napisał(a):Uważam ze sam z siebie Śląsk był by zapadłą dziurą,
Kurwa,bo na śląsku to chyba tylko w Sosnowcu byłeś.To,że tam same czarnuchy mieszkają to nas nie dotyczy.
A czy ty rozumiesz ze to ze caly sląsk nie wyglada jak sosnowiec

macie tylko dzieki Niemcom, po pewnie z Polską w owym czasie bylo by tylko gorzej.
-
Krzychun - 06-30-2007
Axel napisał(a):A czy ty rozumiesz ze to ze caly sląsk nie wyglada jak sosnowiec Razz macie tylko dzieki Niemcom,
W ogóle nie starałem sie ustosunkować do waszej dyskusji.
-
Axel - 06-30-2007
Krzychun napisał(a):Axel napisał(a):A czy ty rozumiesz ze to ze caly sląsk nie wyglada jak sosnowiec Razz macie tylko dzieki Niemcom,
W ogóle nie starałem sie ustosunkować do waszej dyskusji.
]
To po co sie wtrącasz ?
-
statekx - 06-30-2007
Uspokojcie sie. Axel a Ty co się tak rzucasz, przeciez Ty jesteś z Rumii - nie wstyd Ci?
-
Tomash - 06-30-2007
Axel napisał(a):A czy ty rozumiesz ze to ze caly sląsk nie wyglada jak sosnowiec Razz macie tylko dzieki Niemcom, po pewnie z Polską w owym czasie bylo by tylko gorzej.
nawet jeśli, to co w tym dziwnego/złego/strasznego?
-
Axel - 06-30-2007
Gosh, nie rzucam sie to raz.
A dwa
Cytat:nawet jeśli, to co w tym dziwnego/złego/strasznego?
no nic, ale chyba w takim razie źle zrozumiałem Ramzesa któremu chciałem wytłumaczyć ze to jaki teraz jest Śląsk to tylko dzięki przynależności do Prus. I nic wyjebane mam

tu jest gorzej niz w sosnowcu, pojedzcie do Wejherowa... tam to dopiero jest...
-
RamzeS - 06-30-2007
Axel napisał(a):no nic, ale chyba w takim razie źle zrozumiałem Ramzesa któremu chciałem wytłumaczyć ze to jaki teraz jest Śląsk to tylko dzięki przynależności do Prus
Nie pij tyle. W każdym razie ja z tego co pisałes odniosłem wrażenie ze chodzi ci o coś innego.
Chuj z tym ,ide pić.
-
Axel - 06-30-2007
R_amze_S napisał(a):Axel napisał(a):no nic, ale chyba w takim razie źle zrozumiałem Ramzesa któremu chciałem wytłumaczyć ze to jaki teraz jest Śląsk to tylko dzięki przynależności do Prus
Nie pij tyle. W każdym razie ja z tego co pisałes odniosłem wrażenie ze chodzi ci o coś innego.
Chuj z tym ,ide pić.
A mi chodziło o to, dobra ja to zagmatwałem. ; )
Udanego picia
-
RamzeS - 11-29-2007
http://www.wojewodztwoslaskie.eu/index2.php?id=silesia_protest
-
Eulogy - 11-29-2007
Apropo nadania autonomii dla Śląska - czy to nie wymagałoby zmiany Konstytucji ?